Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piszczy pasek (chyba)

Featured Replies

Napisano

Witam, ostatnio mechanik wymienił mi pasek klinowy na nowy. Teraz mam taką akcję, że jak ruszam, 1,2 bieg to mi piszczy. Jak wrzucę 3 i dojadę do 60km/h to przestaje. Tak jest przeważnie, bo czasem to i na 2ce większe obroty i przestaje piszczeć. Jak się pozbyć tego pisku?

Napisano

Kilka dni temu to przerabiałem wymieniałem pasek, był masakrycznie zjechany na rogach.

Musisz sprawdzić właściwy naciąg paska, prawdopodobnie jest źle naciągnięty dlatego ci piszczy (zakładam że wsadzony jest nowy), naciągnąć jak i wymienić pasek da się w domowych warunkach, wystarczą do tego 2 osoby (druga do naciągania- podnoszenia alternatora). Jeśli naciągniecie nadal nie poprawi tego stanu, to może być zużyte kolo pasowe.

O takiej rzeczy jak plastikowa osłona chłodnicy i alternatora nie piszę bo pewnie ją masz. Jak ktoś nie ma, to śnieg woda, dostaje się w okolice paska co powoduje jego piszczenie.

Napisano

Da rade samemu to zrobić, ja przerabiałem przedwczoraj. Klucz z długą przedłużką zakładasz na śrubę regulacyjną, w ten sposób że poprzeczka wystaje po za nadkole. Schylasz się prawą ręką naciągasz alternator a lewą dokręcasz. I jaka radość że już nie piszczy.

Napisano

jesli nowy pasek dalej ci piszczy w 900 to pewnie ktores kolo pasowe jest wyrobione , obstawiam ze mechanik naciagnol pasek prawidlowo.

kup taki pasek - gates 6312mc (11.9x793) i niech ci go mechanik zalozy a nic juz nie bedzie piskac

Napisano

> Da rade samemu to zrobić, ja przerabiałem przedwczoraj. Klucz z długą

> przedłużką zakładasz na śrubę regulacyjną, w ten sposób że

> poprzeczka wystaje po za nadkole. Schylasz się prawą ręką

> naciągasz alternator a lewą dokręcasz. I jaka radość że już nie

> piszczy.

trzeba tylko pamietac ze zbyt mocno naciagniety pasek ktory nie piszczy wywali nam lozyska na altku

Napisano
  • Autor

O to chodzi, że kupiłem nowy pasek i mechanik zakładał.

Napisano

ja też w garażu podmieniałem tyle , że altek breszką podciągałem ... godzinka roboty ... tyle , że ja ściagałem koło i nadkole plastikowe

Napisano

> ja też w garażu podmieniałem tyle , że altek breszką podciągałem ...

> godzinka roboty ... tyle , że ja ściagałem koło i nadkole

> plastikowe

Bez zdjęcia koła i nadkola chyba nie ma opcji. Albo jakieś śmieszne kluczyki i ręce ginekologa;)

Napisano
  • Autor

Zrobione! Wystarczyło tylko dobrze naciągnąć pasek i finał. Dzięki za porady, pozdrawiam.

Napisano

A jak sie dobrać do altka w 1.1? Da rade wyjąc to na kanale bez odkręcania kół itp, albo bez kanału? Jeśli bez kanału to co trzeba zdemontować?

Napisano

> A jak sie dobrać do altka w 1.1? Da rade wyjąc to na kanale bez

> odkręcania kół itp, albo bez kanału? Jeśli bez kanału to co

> trzeba zdemontować?

bez kanalu dasz rade ale musisz prawa strone podniesc na lewarku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.