Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ogrzewanie

Featured Replies

Napisano

witam

mam pytanie jaka moze byc przyczyna tagiego efektu:

- kilkanascie km a z nawiewow daje zima - wiec myslalem ze termostat przyciety na otwartym :/ a dzisiaj nagle mimo z z nawiewu nadal zima to tem podskoczyla sobie do 3/4 skali boje_sie.gif

moze zapowietrzone ? bo dziwne jak by termostaty byl otwarty i temp. wysoka i z kratek zimno ? moze zapowietrzone ?

pozdrawiam i dzieki za pomysly

Napisano

miałem podobnie cieplo zimno i okazało sie że układ był zapowietrzony,

sprawdza na zimnym silniku czy masz dobry poziom plynu w chlodnicy

Napisano
  • Autor

> miałem podobnie cieplo zimno i okazało sie że układ był

> zapowietrzony,

> sprawdza na zimnym silniku czy masz dobry poziom plynu w chlodnicy

dolalem ost 0,5 l

ok w weekend odpowietrze smile.gif

dzieki

Napisano
  • Autor

dziwna sprawa wyszla :/

korek na chlodnicy odkrecony, na wezu od nagrzewnicy tez a wody ani widu ani slychu, minimalnie pocieklo z odpowietrznika na chlodnicy i tyle :/ plyn prawiee na max, dolewam dolewam az 1 litr wszedl - podnioslo sie powyzej max (podczas dolewania) i po chwili znow w okolicach maximum ale wody nie pociekla konkretnie przez zaden z odpowietrznikow :/ czyzby az takie braki wody w ukladzie ???

Jedyny plu steraz ze jak juz nagrzany wiatrak chlodzi to na zegarach jedna kreska powyzej 1/2 skali wiec chyba ok ?

p.s ma ktos mauala odnosnie odpowietrzania ukladu ?

Napisano

Nie no, nadal jest źle, wskaźnik temperatury, powinien być w połowie skali.

Ja bym nadal obstawiał, że masz zapowietrzony układ.

Jeżeli do jutra nikt Ci nie opisze, nie da manuala, to wrzucę skany z Zembowicza,

jeżeli dobrze pamiętam to coś tam było na temat odpowietrzania.

ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie no, nadal jest źle, wskaźnik temperatury, powinien być w połowie

> skali.

> Ja bym nadal obstawiał, że masz zapowietrzony układ.

> Jeżeli do jutra nikt Ci nie opisze, nie da manuala, to wrzucę skany z

> Zembowicza,

> jeżeli dobrze pamiętam to coś tam było na temat odpowietrzania.

Zembowicza mam i wlasnie napisane ze odkrecic korek na chlodnicy i na wezu robie to i nic :/ minimalnie z chlodnicy pocieklo i tyle :/ mozliwe ze az takie braki w ukladzie ?

p.s zaobserwowale mze jak sie juz woda nagrzala to minimalnie para uchodzi na szczycie chlodnicy i bialy osad jest pod "chwytem" powietrza ale zeby az tyle brakowalo ?

dodam tylko ze jak ja bylem posiadaczem bravo to bylo mu za zimno wiec obstawialem ze termostat sie zblokowal na otwartym, teraz dziewczyna lata, auto postalo 3 tyg w sniegu i nagle takie jaja :/

Napisano

1. Odkręcić odpowietrznik na przewodzie do nagrzewnicy.

2. Odkręcić odpowietrznik na gorze chłodnicy.

3. Lac płyn, do momenty, gdy zacznie cieknąć, odpowietrznikiem na przewodzie do nagrzewnicy, zamknąć odpowietrznik.

4. Lac dalej, az zacznie cieknąć odpowietrznikiem chodnicy, zamknąć odpowietrznik.

5. Zalać pod korek i zakręcić.

6. Uruchomić silnik z nawiewem na 4 i ustawionym na grzanie.

7. Obserwować przyrost temperatury na wskaźniku i na rurach wlotowej i wylotowej chłodnicy.

8. Gdy obie rury sa cieple, poluzować odpowietrznik na przewodzie do nagrzewnicy, w momencie gdy zacznie wyciekać płyn, zakręcić.

9. Poluzować odpowietrznik górny chłodnicy, w momencie, gdy zacznie wyciekać płyn, zakręcić.

10. Poczekać do momentu uruchomienia wentylatora, po czym zgasić silnik.

11. Gdy silnik ostygnie, uzupełnić płyn pod korek, nadmiar płynu zostanie wypchnięty zabezpieczaniem ciśnieniowym korka.

12. Sprawdzić poziom płynu na zimnym silniku i taki właśnie poziom utrzymywać.

Napisano

Na przewodach do nagrzewnicy (w 1.4) są 2 odpowietrzniki. Odkręciłem pierwszy (ten, który był najniżej) i lałem płyn. Następnie drugi a na końcu odpowietrznik chłodnicy. Walczyłem z dziadostwem pół dnia, żeby go dobrze odpowietrzyć i się udało bo na 6l pojemności układu wlałem 5.5l. Odpowietrzenie tego wynalazku to wcale nie taka prosta sprawa niestety...

Napisano
  • Autor

no dobra a jeszcze kolejne pytane jaki mcudem ost nie wiem rok latal niedogrzany a nagle 0 ingerencji i sie grzeje ? babel z powietrzem przeskoczyl ?

i jak to mozliwe ze wody w ukladzie brakuej a w wyrownawczym 1/2 ? nie powinno samo splynac dalej ?

Napisano

> i jak to mozliwe ze wody w ukladzie brakuej a w wyrownawczym 1/2 ?

> nie powinno samo splynac dalej ?

Niekoniecznie. Jak za dużo powietrza jest w układzie to bąbla nie przepchnie.

Napisano
  • Autor

> Niekoniecznie. Jak za dużo powietrza jest w układzie to bąbla nie

> przepchnie.

a czemu wczesniej latal "zimny" a teraz nagle silnik sie grzeje a powietrze zimne ?

to chyba jednak zbyt mala ilosc plynu, motor sie grzeje bo malo wody a cieple nei leci bo brakuje wody w nagrzewnicy dobrze mysle?

Napisano
  • Autor

> Bardzo dobrze.

plyn dolany smile.gif

w wyrownawczym prawie na max bylo a weszlo ponad 2 l plynu :/

poki co wsio ok

pozdrawiam i dzieki

Napisano

Sporo weszło, ciekawe skąd taki ubytek.Ja teraz po zimie dolałem z 0,3l i też się zastanawiam czy gdzieś nie cieknie bo w lecie nic nie dolewałem.Nagrzewnica nie cieknie.A jak jest z pompą wody?Jakby ciekła to ciągle?Czy tylko jak włączam ogrzewanie?Bo to musi skądś uciekać jak ogrzewanie włączam bo w okresie zimowym tylko... niewiem.gif

Napisano
  • Autor

i jednak nie wsio ok :/

slychac po stronie pasazera - pewnie nagrzewnica jak by ktos wode z wiaderka do wiaderka przelewal :/

temp. 3/4 skali - goraco :/

zapoiwetrzone ?

zauwazylem ze jak sie nagrzeje troche para daje z gory chlodnicy - pewnie nieszczelna :/ moze przez to ciagle sie zapowietrza ?

Napisano

> zauwazylem ze jak sie nagrzeje troche para daje z gory chlodnicy -

> pewnie nieszczelna :/ moze przez to ciagle sie zapowietrza ?

nie chcę źle Ci prorokować...

kilka dni temu też delikatnie mi dymek leciał dziś już leci płyn dośc dobrze po chłodnicy... crazy.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.