Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lanos- dławienie

Featured Replies

Napisano

Witam

Pacjent Lanos. Instalka II gen. sterownik Loveco, parownik GMS, krokowy LPG

Od jakiegoś czasu mam złe objawy pracy tylko na LPG

1. Na biegu jałowym potrafi przez jakiś czas chodzić dobrze, a pózniej bez powodu zaczyna się dławić schodzić z obrotów aż do zgaśnięcia (na sterowniku objawia się to zapaleniem czerwonej diody wskazującej na zbyt bogatą mieszankę)

2. Podczas jazdy (nie zawsze) potrafi dostać "muła" np podczas ruszania z pod świateł lub podczas energicznego dodania gazu

Powyższe przypadki nieraz kończą się "strzałem" i zgaśnięciem silnika.

Wymieniłem

-kable WN i świece - NGK

-filtr powietrza

Ostatnio aby "coś" wykluczyć zamieniłem krokowy LPG, registrem. Śrubę ustawiłem "na bogato" aby nie zubożyć nadto mieszanki.

Na razie zrobiłem tylko 100 km i jeszcze za wcześnie na ocenę.

Obstawiam

-parownik

-krokowy LPG

-sondę Lambda

Sęk w tym że objawy ciut się wykluczają hmm.gif

Koledzy pomóżcie

Napisano

miałem podobnie, wymieniona sonda, przewody, świece, cewka, filtry- jeżdziełm na śrubie i było ok....ale wszystko było skutkiem padniętej UPG pomiedzy 3, a 4 cylindrem, nawet za tłumik sie wziąłem bo myślałem ze może przytkany smile.gif...aż pewnego dnia całkiem poszła upg smile.gif

Napisano
  • Autor

> poszła upg

Miałeś tak cały czas czy tylko "wybiórczo" tak jak ja ?

Napisano

A czy na benzynie nie ma żadnych problemów?

Jeżeli jest ok to wstępnie obstawiam reduktor - (ile nalatane? kondensat spuszczany?)

Napisano

> Miałeś tak cały czas czy tylko "wybiórczo" tak jak ja ?

wiesz raz na ileś...ja do wyprzedzania cegła na gaz a tu muł, albo przy ruszaniu......a potem długo spokój....na paliwie było ok, załóż register i pojeżdzij, samo wyjdzie smile.gif ps ustaw na bogato (spalało mi 0,5 litra wiecej)

Napisano
  • Autor

> A czy na benzynie nie ma żadnych problemów?

> Jeżeli jest ok to wstępnie obstawiam reduktor - (ile nalatane?

> kondensat spuszczany?)

nalatane 180 km smile.gif wiem to dużo i niektorzy już 2 razy w tym czasie wymienili ale brak dwóch częstych objawów końca reduktora:

- wzrostu spalania

- niemożliwości wyregulowania mieszanki na biegu jałowym

Kondensat oczywiście spuszczany.

Napisano
  • Autor

> załóż register i pojeżdzij, samo wyjdzie ps ustaw na bogato

> (spalało mi 0,5 litra wiecej)

tak też zrobiłem i jak narazie nie widzę powrotu objawów. hmm.gif

już sam nie wiem co o tym myśleć.

Napisano

> brak dwóch częstych objawów końca reduktora:

> - wzrostu spalania

> - niemożliwości wyregulowania mieszanki na biegu jałowym

yikes.gif a co niby teraz ci się dzieje.

Quote:

1. Na biegu jałowym potrafi przez jakiś czas chodzić dobrze, a pózniej bez powodu zaczyna się dławić schodzić z obrotów aż do zgaśnięcia (na sterowniku objawia się to zapaleniem czerwonej diody wskazującej na zbyt bogatą mieszankę)

zeby.GIF Nie kombinujl. Zacznij od reduktora. Na 99% to jest powód. Mnie odmówił poprawnego działania po 80tys - Lovato!!!. Tzn można było dalej tak jeździć ale mi jak coś nie działa idealnie to drażni. Zregenerowałem sobie, koszt 50zł i pracuje ideał. Niech teraz nikt nie pisze, że reduktora nie warto regenerować. Warto tylko trzeba to zrobić bardzo dokładnie. Dokładne czyszczenie, oryginalne podzespoły, wymiana wszystkich elementów gumowych i najważniejsze bardzo dokładny montaż!!!! Złe ustawienie membran i będą się przycinać na elementach ruchomych.

Napisano
  • Autor

Ok... wszystko racja ........ale

dlaczego teraz na śrubie nie zauważyłem jak narazie tych objawów ?

no i u mnie w rachubę wchodzi jedynie wymiana bo cześci do regeneracji GMS-a nie dostanę frown.gif

Napisano

> Ok... wszystko racja ........ale

> dlaczego teraz na śrubie nie zauważyłem jak narazie tych objawów ?

na razie

dodatkowo krokowiec wymusza większą pracę membrany

Jak liczysz, że zrobisz kolejne 180tys to powodzenia.

Napisano
  • Autor

> na razie

być może

> dodatkowo krokowiec wymusza większą pracę membrany

tego nie wiem ....... na tyle się nie znam

> Jak liczysz, że zrobisz kolejne 180tys to powodzenia.

na to nie licze....... pewnie masz racje ...... ale staram się mieć pewność zanim wydam 400 zł. Postaw się w takiej sytuacji a bedzie Ci łatwiej mnie zrozumieć.

Dodatkowo 9/10 gazowników stawia odrazu diagnozę po usłyszeniu przebiegu nawet nie zaglądając pod maskę. frown.gif

Napisano

Witam

myślę, że przyczyna tkwi w krokowym od LPG, który zacina się raz w dolnym a raz w górnym położeniu i dlatego powstaje zbyt uboga (strzały) lub bogata mieszanka (muł, gaśniecie).

Jeżeli krokowy jest zamontowany niewłaściwie i nie pracuje w linii pionowej a jest mocno pochylony + przebieg 180kkm, to wtedy tłoczek ociera o gniazdo co powoduje jego zacieranie się. Ja zawsze czyszczę i smaruje krokowy od gazu po ok. 10 kkm przy okazji wymiany filtra LPG.

Dlatego proponuje zrobić przegląd krokowego lub wcześniej wyjąć go z gniazda, podłączyć do instalacji i włączyć zapłon i zobaczyć czy chodzi.

Napisano

> na to nie licze....... pewnie masz racje ...... ale staram się mieć

> pewność zanim wydam 400 zł.

Nie rozumiem cię. I tak musisz wydać tą kasę bo nie ma bata aby reduktor po 180tys. przebiegu był zdrowy. Rozrząd też wymienisz jak się już rozleci a tarcze hamulcowe jak będą miały grubość kartki papieru?

Może się okazać że oprócz reduktora coś jeszcze szwankuje ale bez kolejnych iteracji doprowadzania samochodu do porządku to będzie walka z wiatrakami.

Jeżeli martwi cię duży wydatek to skup się jak go ograniczyć a nie na tym żeby udowodnić sobie i światu, że to jednak nie reduktor.

> Dodatkowo 9/10 gazowników stawia od razu diagnozę po usłyszeniu

> przebiegu nawet nie zaglądając pod maskę.

Jak widzisz ja też taką diagnozę postawiłem, również nie zaglądając. Po prostu objaw jest dość typowy i z dużym prawdopodobieństwem sądzę że trafiłem.

Napisano

> Witam

> myślę, że przyczyna tkwi w krokowym od LPG,

kolego czytaj dokładnie wątek, krokowiec był podmieniany

Napisano

> kolego czytaj dokładnie wątek, krokowiec był podmieniany

kolega zamienił krokowego na śrubę a nie na krokowy

Napisano

> kolega zamienił krokowego na śrubę a nie na krokowy

masz rację , zwracam honor to ja nie czytam ze zrozumieniem blush.gif ale konstrukcja zdania nie była dobra i tym się usprawiedliwiam 893goodvibes.gif

cyt: Ostatnio aby "coś" wykluczyć zamieniłem krokowy LPG, ...... registrem .

Napisano
  • Autor

Nie wiem ale nam nieodparte wrażenie że wyczuwam w Twoich wypowiedziach nutę sarkazmu. Czyżby to przez M hmm.gif

Nie twierdze uparcie że reduktor jest sprawny ...szukam jedynie możliwości orgraniczenia zbędnych wydatków bo być może będzie mi dane niedługo pożegnać się z tym samochodem.

Mimo wszystko wezmę sobie Twoją opinię do serca i bardzo za nią dziękuję.

P.S.

Rozrząd i tarcze wymieniam na czas zlosnik.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Nie wiem ale nam nieodparte wrażenie że wyczuwam w Twoich

> wypowiedziach nutę sarkazmu.

Jeśli przesadziłem z sarkazmem to wybacz. Tak był celowy, choc nazwałbym to - nuta ironii. Może czasami mnie niepotrzebnie zagalopuje hmm.gif. Ale znowu czasami jak komuś się nie przyszpili to nie dotrze wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.