Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z odpalaniem 1.2 16V

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów

zgłaszam następujący problem:

Tak około raz na 2 tygodnie mam problem z odpaleniem auta. Po przekreceniu kluczyka ledwo ledwo zapalają się niektóre kontrolki, auto nawet nie zakreci silnikiem, nagle wszystko gaśnie i śmierć. Po kolejnych próbach zdarza się że na desce rozdzielczej nie ma żadnej rekacji (nie pokazuje się nawet godzina ani przebieg, a auto jest totalnie martwe - nie dzialaja awaryjne ani nic innego)

Sytuacja ta miala miejsce już dwa razy. Wyjściem z niej było podłączenie się pod aku innego auta kablami rozruchowymi, pozostawnienie kluczyka w pozycji zapłon, poczekanie kilka(naście) minut, pojawial sie napis checking, trzeba było jeszcze troche poczekać po czym autko jakby nigdy nic odpalało.

Myślalem że to wina starego akumulatora, zatem nabyłem nowiutkiego boscha s5 z nadzieją na to że klopot przeminie. Niestety sytuacja ta dziś się powtórzyła. Nowy akumulator (stary zrezsztą też) ma napięcie ok. 12,5V. Prąd ładowania obydwu gdy działały przy obciązeniu to ok. 14.05V (fachowcy sugerowali że to za niskie napięcie i nie będzie dostatecznie ładowało akumulatora - czy mieli rację?).

Dodam że jakiś czas temu zakopałem się bardzo w śniegu podczas śnieżycy i aby uratować siebie i auto ciągnik wyciągał nas z zakopanej drogi ok. 0,5km, śniegu było po kolana zatem masa śniegu dostała się w bebechy stilona (nie wiem czy może to mieć jakiś wpływ na tą usterkę...)

Majstrując dziś i przeklinając zachowanie auta zauważyłem poruszając klemy że jeden z przewodów wychodzących z "minusa" dynda sobie wesoło pod komorą akumulatora z przeciętą/spaloną końcówką, jest to przewód dość nietypowy (srebrny przewodnik w przezroczystej izolacji - kabel inny niż wszystkie które się tam znajdują), nie wiem skąd on jest, ani dokąd prowadzi, jeżeli ma to w czymś pomóc zrobię zdjęcia

auto niestety mialo dość burzliwą historię i na bank było bite (chętnie dorwałbym pana z komisu) natomiast w/w problemy pojawiają się od niedawna

bardzo proszę o pomoc!

Napisano

> izolacji - kabel inny niż wszystkie które się tam znajdują), nie

> wiem skąd on jest, ani dokąd prowadzi, jeżeli ma to w czymś

> pomóc zrobię zdjęcia

Z opisu wynika na kabel audio do zasilania wzmacniacza ..... ktoś może miał i zdemontował tylko część instalacji

> auto niestety mialo dość burzliwą historię i na bank było bite

> (chętnie dorwałbym pana z komisu) natomiast w/w problemy

Pierwsze co to spawdzić kable masowe .... ten idący do skrzyni i inne - czarne

2-gie to przewód + do bezpieczników czy nie jest gdzieś luźny ... zaśniedziały

Napisano
  • Autor

zrobiłem jak zalecaliście, połączyłem kleme minusową ze śruba amortyzatora, stilon złapał obwód, pokazuje godzinę, sprawdza body, odpala radio i swiatla, ale rozrusznikiem zakrecić nie chce...

zatem kolejne pytania

1) czy ten brak masy mogl powodowac rozladowywanie sie aku lub nie-doładowywanie go przez alternator?

2) gdzie powinien być podłączony ten kabel od masy i jak on wygląda? jeżeli ktoś dysponuje zdjęciem byłbym wdzięczny, aby zobaczyć jak to fabrycznie powinno wygladać

Napisano

> 2) gdzie powinien być podłączony ten kabel od masy i jak on wygląda?

> jeżeli ktoś dysponuje zdjęciem byłbym wdzięczny, aby zobaczyć

> jak to fabrycznie powinno wygladać

Jest połączenie od skrzyni biegów(z przodu) do podłużnicy pod koszem akumulatora i stąd do zacisku minus aku.

Ja jak wyczyściłem połączenia przy skrzyni i na podłużnicy napięcie ładowania na aku wzrosło o 0,3V.

Napisano
  • Autor

kable wymienione, aku naładowany, auto odpala jak ta lala

mam nadzieje ze wiecej takich niespodzianek nie bedzie

ostatnie pytanie czy prad ladowania 14.05V to norma czy jednak to troche mało?

Napisano

> ostatnie pytanie czy prad ladowania 14.05V to norma czy jednak to

> troche mało?

Norma mówi 13,8-14,4V, w marysi 1,6 mam 14,2V, więc mieścisz się w normie.

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.