Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kółko alternatora delco remy bosch?

Featured Replies

Napisano

Witam jako że jestem przed montażem wspomagania do mojej astry mam zagadkę hehe.gif otóż kółko alternatora mam na wąski pasek(delco remy) a na szrocie dostałem na szeroki ale od boscha ... Czy da radę je podmienić ? Bo wydaje mi sie ze w delco jest grubsza ośka i może nie wejść (rozbierał bede dopiero przy montażu) . Może mi ktoś podpowie smile.gif wtedy odrazu w pracy sobie przetoczę na odpowiedni wymiar (jeśli jest inny)

Napisano

Nie podejdzie niestety. Ja właśnie byłem przed tym dylematem. Jak wpadnie kolega Tosh to wypowie się dokładnie, dlaczego.

PZDR VEN

Napisano

> Witam jako że jestem przed montażem wspomagania do mojej astry mam

> zagadkę otóż kółko alternatora mam na wąski pasek(delco remy)

> a na szrocie dostałem na szeroki ale od boscha ... Czy da radę

> je podmienić ? Bo wydaje mi sie ze w delco jest grubsza ośka i

> może nie wejść (rozbierał bede dopiero przy montażu) . Może mi

> ktoś podpowie wtedy odrazu w pracy sobie przetoczę na

> odpowiedni wymiar (jeśli jest inny)

W odwortna strone mozesz przetaczac (kolko z altka Bosch na altek Delco), w druga strone nie da rady (altek Bosch ma mniejsza srednice osi). Jakby co, mam kolo 6 PK od altka Delco....

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

właśnie na delco chce przetaczać kołko z altka boscha ok.gif wie ktoś jaka jest średnica ośki w delco ?

Napisano

> właśnie na delco chce przetaczać kołko z altka boscha wie ktoś

> jaka jest średnica ośki w delco ?

Jak sie wstrzymasz do jutra, to zmierze, bo Delco ze zdjetym kolkiem lezy w garazu, a suwmiarki nie znajde na chwile obecna...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Czekam na info o średnicy ok.gif z góry dziękuje Jak już wspomniałem o montażu wspomy to i powiem o moim drugim problemie tzn magiel mam od vectry pompa na blok od vectry 1.6 te rzeczy jestem pewien że będą pasować natomiast przewody od vectry 2.0 (niestety innych nie było) ,wiem już że zbiorniczek bede musial umieścić wyżej tzn gdzieś koło serwa (żeby starczyło przewodów do magla) najgorzej jest przy pompie ponieważ z tego co wiem to do pompy na bloku przewód 'ciśnieniowy' jest prosty i idzie tuż przy obudowie rozrządu ,niestety jako że przewody są od pompy na łapę u mnie końcówka przewodu jest wygięty w literę 'U' .... Da radę go wyprostować na gorąco czy kombinować inaczej?

Napisano

Masz przewody od Vectry 2.0, a potrzebujesz takie do pompy na środku bloku (nie na łapie) ??

Napisano
  • Autor

Dokładnie ok.gif ale znając moje i szwagra zdolności to jakoś dopasujemy te od vectry grinser006.gif tylko końcówke jednego z nich musimy jakoś wygiąć o czym juz pisałem wcześniej

Napisano

Mam dokładnie odwrotnie, posiadam węże od wersji do bloku a potrzebowałbym prawdopodobnie takie jakie ty posiadasz od tego 2.0 mad.gif

Napisano
  • Autor

Gdyby odległość miedzy naszym miastami była mniejsza owszem skłonny byłbym do podmiany wink.gif Niestety ja będe prostował a Ty giął przewody grinser006.gif Trochę własnej inwencji i myślę że się uda ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jak sie wstrzymasz do jutra, to zmierze, bo Delco ze zdjetym kolkiem

> lezy w garazu, a suwmiarki nie znajde na chwile obecna...

> Pozdrawiam

Wydaje mi się że średnica tej ośki wynosi jakieś 17mm przynajmniej tak na aukcji widziałem (kółko na wąski składane z dwóch talerzyków)

Napisano

Niestety z opoznieniem, ale podaje: srednica osadzenia kola pasowego wieloklinowego w alternatorze Delco wynosi dokladnie 16,75 mm.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie za potwierdzenieok.gif opóźnienie nie zaszkodziło bo zrobiło się zimno i akcja wstrzymana mad.gif Pozdrawiam

Napisano

Po przetoczeniu kola pasowego na odpowiednia srednice zamontuj altekj z kolkiem na silnik i sprawdz, czy odsadzenie kolka na altku jesli liniowe z reszta kol pasowych napedu osprzetu (z pompa wspomagania i kolem pasowym walu), co jest istotne dla niezawodnosci dzialania tego napedu (zuzycia paska wieloklnowego, mozliwosci zrzucania paska z kol i tp).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor
ok.gif zadaję sobie z tego sprawę. Kołko na szeroki mam takim jakby dystansem ,odsuwa on koło od altka . Przyglądałem się kilku astrą ze wspomaganiem mocowanym do bloku(pompa między rozrządem) i właśnie takie kółko na altku tam było cool.gif Mam nadzieję że otwory w bloku mi spasują(są napewno bo sprawdzałem ale rozstawu nie mierzyłem grinser006.gif ) ehh przydałby się ogrzewany garaż ,wtedy było by już po robocie wink.gif
Napisano

Witam, ja już jestem po montażu wspomagania. Pompę mam na łapie i kółko od altka też jest z lekkim dystansem.

Otwory w bloku podpasują napewno smile.gif

Ale będziesz musiał je nawiercić jeżeli nie były że tak powiem używane.

U mnie te otwory były tak skorodowane, że jedno trzeba było rozwiercić do rozmiaru fi 10 a jedno do fi 8, i niestety wymagało to zrzucenie rozrządu oraz wyciągnięcie silnika mniej więcej jakieś 25 centów do góry aby było dobre podejście gwintownikiem.

Wszelkie prace zostały wykonane w warsztacie JBS Mechanika Samochodowa w Radomiu, szczególne podziękowania dla kolegi Tosha, który to wykonał cały projekt oraz prace montażowe, ja jedynie byłem pomysłodawcą i kolesiem z samochodem na którym operacja się dokonała.

PZDR VEN

Napisano

> Dam radę zdam relacje po montażu

Ja tylko w formie uprzedzenia jakie przeszkody mogą się pojawić.

Życzę powodzonka i czekam na wynik prac, pzdr VEN

Napisano

>(...) Otwory w bloku podpasują napewno (...)

Podważam Twoje twierdzenie zdjęciem mojego bloku crazy.gif

blokzo6.th.png

Otwory w moim przypadku nie mają nic wspólnego z mocowaniem pompy lub napinacza do bloku...

Będę zakładał wspomaganie w tym roku jednak poradzę sobie z brakiem otworów w inny sposób, bez podnoszenia silnika i nawiercania ich grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Widzisz co prawda nie mierzyłem u siebie tych otworów ale napewno nie są one rozstawione w taki sposób jak u Ciebie . Jutro jak trochę ozdrowieje postaram się je zmierzyć co by rozwiać wątpliwościok.gif

Napisano

Nie twierdzę, że u Ciebie nie będzie pasowało, tylko obalam stwierdzenie, że "otwory na pewno będą pasowały" grinser006.gif

Zresztą nie odpowiadałem na Twój post, tylko kol. vendorr'a wink.gif

U mnie nie pasują więc zastosuję układ z silników ECOTec X14XE i X16XEL przedstawiony na zdjęciu, w którym to i pompa i napinacz są przykręcone do łapy silnika:

9196322410675722.th.jpg

Napisano
  • Autor

Popieram Twoje samozaparcie ok.gif życzę aby Ci się udało . Co do mojego tematu to powiem Ci że zmobilizowałeś mnie do wyjścia z domu i luknięcia na otwory .Wynik mojej obserwacji jest taki że posiadam te 3 otwory które przedstawiłeś na swoim zdjęciu ale dodatkowo mam też wyżej dwa otwory zdjęcie w załączniku zapożyczone z jednego z manuali ,rozstaw 8cm ,rozstaw pompy wspomy 8cm więc gra ok.gif

post-44107-14352506890339_thumb.jpg

Napisano

> Podważam Twoje twierdzenie zdjęciem mojego bloku

uuu crazy.gif to rzeczywiście zonk, masz racje nie podejdzie pompa - nie wiedziałem, że bloki od silników 14NZ występowały bez tych otworów, wszystkie jakie spotkałem do tej pory miały te otwory więc założyłem, że wszystkie mają.

Te rozwiązanie z pompą i napinaczem na łapie rzeczywiście ciekawe, ciekawy jestem również czy wszystko podpasuje elegancko pod 14NZ?

Powodzonka i pozdrowionka VEN

Napisano

Dokładnie te otwory pokazane przez Ciebie w załączniku to dokładnie te otwory, na zdjęciu są w stanie rewelacyjnym.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Witam

Jestem właśnie po montażu ok.gif udało się grinser006.gif czas operacji wraz z demontażem rozrządu 8godz . Pomagał mi szwagier . Do rzeczy : montaż pompy to walka z zardzewiałymi otworami ,pomógł wd40 i ręczny gwintownik ; demontaż kółka alternatora makabra ,naprawde potrzeba dużo cierpliwości ,zakupione kółko z dystansem okazało się złe tzn dystans niepotrzebny ,średnica pasowała więc cięcie szlifierką i udało się ; przewody ciężko było założyc ze względu na chłodnice ,ale wystarczyło ją odkręcić na mocowaniach i przewody udało się jakoś wsunąć ; z maglownicą problemów brak smile.gif . Ogólnie jestem zadowolony wsio działa ,niestety cały osprzęt ze szrotu więc nie nowy ,a jak nie nowy to ma wady ,pompa wspomagania dość głośno pracuje przy kręceniu tzn w środku auta tego nie słychać ale na zewnątrz już tak . Pasek 5pk985 był za długi gdyż alternator delco ma inne mocowanie i nie da rady go naciągnąć bedzie próba z innymi 270751858-jezyk.gif Pozdrawiam

Napisano

Mam takie pytanie, gdyż jak napisałem kilka postów wcześniej sam będę się bawił w instalację wspomagania. Jak sobie poradziłeś z wężami, bo z tego co pamiętam miałeś takie od pompy na łapie a instalowałeś pompę do bloku? Wyprostowałeś tą metalową końcówkę?

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Tak wyprostowałem ,podgrzewałem palnikiem na denaturat . Nie wiem jak się to urządzenie nazywa frown.gif dodam że nie wyszło idealnie ponieważ metalowy wąż zaczął się skręcać , na szczęście nie na tyle żeby zablokować przepływ płynu ok.gif Długość przewodu ciśnieniowego była ok ale gumowy(zasilający pompę ) był za krótki o 20cm więc przedłużyłem go (nie ma w nim ciśnienia i jest mocowany na opaski).Zbiorniczek mam koło pompy hamulcowej gdyż tak wychodzi z długości przewodów ale mi to nie przeszkadza gdyż jest tam odpowienia ilość miejsca .Do napełnienia układu potrzebowałem ponad 1litr płynu gdyż przewody są z chłodniczką wink.gif

Napisano

Dzięki wielkie, mnie chyba czeka gięcie i chciałem wiedzieć, czy taka operacja ma jakiś sens i szanse powodzenia ok.gif

Napisano
  • Autor

Ma szanse ok.gif zrób to delikatnie a napewno wyjdzie pozdrawiam

Napisano

Podczas montazu wspomagania w wozie kolegi Vendorr uzylismy oryginalnych przewodow, lapy oraz pompy oraz kroccow przekladni kierowniczej z AF (przekladnia pochodzila z VA, ale z AF wymontowalem krocce). Montaz, poza problemami z uzyskaniem odpowiedniego gwintu w bloku cylindrow odbyl sie bez wiekszych problemow (pompa wspomagania na lapie, napinacz paska na bloku). Wszystkie podtrzymki, uchwyty oraz mocowanie zbiornika plynu wspomagania zgodne z oryginalem.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.