Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik 1.6 TDI CR DPF

Featured Replies

Napisano

Witam sąsiadów.

Zastanawiam sie nad kupnem nowego Roomstera z silnikiem diesla. Chciałem kupić wersję z silnikiem 1.9 TDI 105 KM, jednak właśnie dowiedziałem się, że po facefiftingu Roomstery będą miały tylko silniki wysokoprężne 1.6 z CR i DPF-em. Jeżeli możecie porównać te dwa silniki, to prosiłbym o opinie. Zależy mi na dość długiej i bezawaryjnej eksploatacji raczej na długich trasach (chociaż niestety ale w i w mieście czasami muszę jeździć). Jakoś nie mam zaufania do systemu CR a o DPF jeszcze nie słyszałem pochlebnych opinii. Wiem, że to kącik głównie VW ale podejrzewam, że na forum skody, raczej mało kto słyszał o tym nowym silniku.

Napisano

1.9 jeżdzę od 3.5 roku. 1.6 TDI (w Okcie) jechałem ok. 200 km. Silnik pracuje aksamitnie, płynnie rozwija moc (czy raczej moment) i przy prędkościach 30-150 km/h jest całkiem sympatyczny. Jest też oszczędny, chociaż oczekiwałem po nim nieco więcej w tej kwestii.

Natomiast jest męczący w mieście. Wymaga dużo gazu przy ruszaniu - nie da się nim ruszać w korku bez gazu jak 1.9. I zupełnie nie radzi sobie w typowych miejskich sytuacjach, tj. np. turlanie się na II bez gazu a potem próba przyspieszenia. 1.9 czy choćby 1.4 TSI w takiej sytuacji po prostu jedzie, a 1.6 TDI baaardzo długo się zastanawia i aż się prosi o redukcję do I.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> albo na moda +30% Nm

O to to to grinser006.gif

Swoją drogą ciekawe jak będzie z trwałością tych jednostek po modach. Przy, powiedzmy standardowych dla 1,9 140 koniach, w 1,6 zbliżamy się do granicy 100 koni z litra. A to już mi się nie widzi żeby spokojnie przejechało 500 kkm.

Napisano

Dla mnie te silniki to też nowość.

Po pierwszej trasie około 300 km wrażenia są następujące zestawiając go z 1.9 TDI

- silnika prawie nie słychać, praca doskonała jak koledzy wcześniej napisali, przy większych prędkościach 150-170 słychać szum powietrza (Octa FL)

- spalanie chyba troszkę lepsze od 1.9

- zbiera się gorzej od 1.9

I reszta jak koledzy wyżej napisali. Co z tego będzie to się okaże, auta mają po 400 km nalatane biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.