Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak mnie to wkur***. Szczecin-skrzyżowanie Mieszka I

Featured Replies

Napisano

Jadę codziennie do pracy po Mieszka I w stronę Cukrowej i na wysokości MediaMarkt/Komfortu na skrzyżowaniu z Milczyńską zawracam, żeby zjechać za chwilę.

Przy zawracaniu często chwilę trzeba poczekać aż przejadą auta jadące Mieszka I od Cukrowej i wtedy spokojnie mógłbym zawracać gdyby nie barany!!!!! Które z Milczyńskiej na zielonej strzałce wyjeżdżają w prawo w mieszka i nagminnie na mnie trąbią.

Albo ja coś źle czytam w przepisach albo mam rację ale: skoro jestem na skrzyżowaniu to mam pierwszeństwo przy jego opuszczaniu to po pierwsze primo. Po drugie primo mam prawo zająć dowolny pas przy zjeździe ze skrzyżowania (a Mieszka I jest dwupasmowa a ja zaraz zjeżdżam w prawo zaraz za Komfortem). I po trzecie primo oni mają zieloną strzałkę a to jest przecież warunkowy wjazd na skrzyżowanie, na którym notabene ja jestem.

Naprostujcie mnie bo po kilkudziesiątej akcji z otrąbieniem zacząłem w siebie wątpić

283527106-skrz.JPG

Legenda:

- Mieszka I jest dwupasmowa

- na skrzyżowaniu z Milczyńską są światła (zaznaczona czerwona strzałka w prawo ma również „zieloną strzałke”)

- na samym skrzyżowaniu nie ma dodatkowych oznaczeń poziomych

- podczas gdy pali się "zielona strzałka"; dla Milczyńskiej ja na Mieszka mam dalej regularne zielone

post-22984-1435250696447_thumb.jpg

Napisano

Masz absolutnie poprawny tok rozumowania.

Było kiedyś na TVN Turbo, że gość zawracał na skrzyżowaniu (był na pierwszeństwie) i ktoś mu boka zaorał wyjeżdżając z podporządkowanej.

Miśki orzekli bezdyskusyjną winę oracza.

Kup se starego poldka i pokaż im kto ma racje 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Masz absolutnie poprawny tok rozumowania.

O ile nie zawraca na sygnalizatorze strzałkowym.

A dla uniknięcia problemu nie prościej skręcić w tą Milczańską i tam z boku sobie zjechać pod market? smile.gif

Napisano

> Jadę codziennie do pracy po Mieszka I w stronę Cukrowej i na

Jedynie co Ci można doradzić, to kupno głośniejszego klaksonu i używanie go z wyprzedzeniem. Ludzie zwykle traktują zieloną strzałkę jak symbol pierwszeństwa pzrejazdu. Co gorsza nawet pieszych nie oszczędzają.

Napisano

> na skrzyżowaniu z Milczyńską są światła (zaznaczona czerwona

> strzałka w prawo ma również „zieloną

> strzałke”)

Czy na zjeździe z Milczańskiej!!! w Mieszka I jest strzałka sygnalizatora S-2 czy S-3? Piszesz, że to zjazd warunkowy a jednocześnie piszesz "zaznaczona czerwona strzałka w prawo ma również zieloną strzałkę". Co oznacza to "również"? Ktoś ma jeszcze zieloną strzałkę?

> na samym skrzyżowaniu nie ma dodatkowych oznaczeń poziomych

Co to są oznaczenia dodatkowe poziome? Nawet na załączonej mapce widać, że oznakowanie poziome jest.

> podczas gdy pali się "zielona strzałka"; dla Milczyńskiej ja na

> Mieszka mam dalej regularne zielone

Realizowane za pomocą sygnalizatora S-1 czy S-3?

Jeżeli z Mieszka I w Milczańską ruch jest kierowany za pomocą S-1 i jest wyświetlany sygnał zielony, to skręt w prawo z Milczańskiej w Mieszka może być realizowany tylko warunkowo za pomocą S-2. Jeżeli na Mieszka I jest S-3 w lewo i jest wyświetlany sygnał zielony, to na Milczańskiej też może być sygnał zielony (strzałka w prawo) na sygnalizatorze S-3... I wtedy zawracać nie możesz w ogóle, jeśli działa sygnalizacja.

Jak widzisz brakuje pełnego opisu sygnalizacji. Jednak przy założeniu, że na Mieszka I jest S-1 a na Milczańskiej S-2 z wyświetlaniem warunkowej strzałki do skrętu w prawo i jednocześnie nie ma na Mieszka I znaku B-23 zakaz zawracania, to masz pierwszeństwo przejazdu...

PS. I chyba Milczańska a nie Milczyńska?

Napisano

> Jak widzisz brakuje pełnego opisu sygnalizacji. Jednak przy

> założeniu, że na Mieszka I jest S-1 a na Milczańskiej S-2 z

> wyświetlaniem warunkowej strzałki do skrętu w prawo i

> jednocześnie nie ma na Mieszka I znaku B-23 zakaz zawracania, to

> masz pierwszeństwo przejazdu...

Takie właśnie jest oznakowanie: S-1 bez B-23.

Napisano

jezeli maja zielona strzalke to musza wszystkim ustapic

Napisano
  • Autor

> Jednak przy

> założeniu, że na Mieszka I jest S-1 a na Milczańskiej S-2 z

> wyświetlaniem warunkowej strzałki do skrętu w prawo i

> jednocześnie nie ma na Mieszka I znaku B-23 zakaz zawracania, to

> masz pierwszeństwo przejazdu...

dokładnie tak jak piszesz - nie chciało mi się szukać dokładnych opisów znaków i sygnalizatorów rano bo byłem lekko wqr****

> PS. I chyba Milczańska a nie Milczyńska?

ziemniak - kartofel

ważne że wiesz o co chodzi smile.gif

Napisano

Jedziesz poprawnie...

Ja dla odmiany z premedytacją szkolę kierowców na skrzyżowaniu Mickiewicza-Brzozowskiego-Łukasińskiego... O zgrozo nawet złotówy nie wiedzą, że pojazd zawracający na skrzyżowaniu ma pierwszeństwo...

Napisano

> dokładnie tak jak piszesz - nie chciało mi się szukać dokładnych

> opisów znaków i sygnalizatorów rano bo byłem lekko wqr****

> ziemniak - kartofel

> ważne że wiesz o co chodzi

Czyli sygnalizator za którym Ty zawracasz nie ma postaci strzałki w lewo (S3)?

Bo u mnie w mieście nagminne było zawracanie na skrzyżowaniach ze strzałką w lewo (sygnalizator S3), ale wreszcie policja się za to wzięła, bo nie dość, że ci zawracający skutecznie tamowali ruch, to jeszcze na niektórych skrzyżowaniach w tym momencie wyjeżdżający z drogi poprzecznej w prawo mieli zielone światło (i to wcale nie w postaci zielonej strzałki, tylko po prostu zielone). Ci zawracający też często trąbili, chociaż nie mieli absolutnie racji.

W każdym razie w Twoim przypadku wszystko rozbija się o to, czy sygnalizator za którym zawracasz jest kierunkowy, czy nie, bo jeżeli nie jest kierunkowy, to oczywiście masz pierwszeństwo.

A swoją drogą kiedyś zawracający nie mieli pierwszeństwa i to było moim zdaniem lepsze rozwiązanie, bo skąd niby mam wiedzieć wyjeżdżając z drogi podporządkowanej, czy kierowca jadący drogą z pierwszeństwem ma zamiar tylko skręcać w lewo, czy zawracać? Czasami można się domyśleć po tym, jak się ustawi na skrzyżowaniu, ale często jest tak, że faktycznie trzeba by być jasnowidzem.

Napisano

> A swoją drogą kiedyś zawracający nie mieli pierwszeństwa i to było

> moim zdaniem lepsze rozwiązanie, bo skąd niby mam wiedzieć

> wyjeżdżając z drogi podporządkowanej, czy kierowca jadący drogą

> z pierwszeństwem ma zamiar tylko skręcać w lewo, czy zawracać?

Dlatego masz czekać, aż opuści skrzyżowanie... I to jest właśnie w tym najlepsze, że auta mogą bezpiecznie opuścić skrzyżowanie i nie tamować ruchu...

Napisano
  • Autor

> Dlatego masz czekać, aż opuści skrzyżowanie... I to jest właśnie w

> tym najlepsze, że auta mogą bezpiecznie opuścić skrzyżowanie i

> nie tamować ruchu...

i to już wogóle pomijając fakt, że na skrzyżowanie można wjechać tylko mając pewność, że się je opuści

czy nie?!?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.