Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik 1.4 w Sienie - dlaczego ma złe opinie?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Tak się ostatnio zastanawiam, czy nie zostawić Sieny, którą moja serce.gif dostała w spadku po zmarłym ojcu i zamiast Sieny sprzedać Seja hmm.gif. Siena jak to Siena - auto brzydkie jak noc zlosnik.gif, ale więcej miejsca w środku, duży bagażnik, przebieg o połowe mniejszy niż w SC...gdyby to był silnik 1.2, albo 1.6 to chyba bym się nawet nie zastanawiał, ale to jest wersja z silnikiem 1.4, a o tej jednostce słyszałem złe opinie icon_rolleyes.gif. Ktoś wyjaśni mi co z tym silnikiem jest nie tak hmm.gif?

Pozdrawiam smile.gif.

Napisano

Po za paliwożernością nie ma wad wink.gifok.gif

Gaz rozwiązuje sprawę paliwożerności wink.gif

To taki sam motor jak w UNO.

EDIT, to co sprzedajesz na giełdzie to niezły "wypas"

Rocznik 1998 i 2 poduchy to naprawdę rzadkość wink.gif

Napisano
  • Autor

> Po za paliwożernością nie ma wad

> Gaz rozwiązuje sprawę ekonomiki

> To taki sam motor jak w UNO.

Paliwożerność...hmm...to ile potrafi wciągnąć w mieście hmm.gif?

I co, tylko to? A jak z awaryjnością? Moje SC z też bądź co bądź archaicznym silnikiem (899cm3) przez 9 lat i ponad 160kkm NIGDY nie zawiódł ok.gif. Dlatego chciałbym wiedzieć czy są jeszcze jakieś typowe awarie dla Sienowskiego 1.4 hmm.gif?

> EDIT, to co sprzedajesz na giełdzie to niezły "wypas"

> Rocznik 1998 i 2 poduchy to naprawdę rzadkość

To też plus na korzyść Sieny...jakby nie było zawsze trochę bezpieczniej niż w SC w którym w ogóle nie ma mowy o jakimkolwiek bezpieczeństwie...

Napisano

To jest naprawdę bezproblemowy silnik ok.gifwink.gif

W mieście benzyny potrafi wypić nawet 14 litrów.

PS Jeżeli macie sprzedać to auto za 5tyś zł, to naprawdę nie warto. Lepiej jeździć wink.gif

Napisano

nie o to chodzi ze ma zle opinie tylko jest to silnik najstarszy ze wszystkich montowanych ze sien i najgorszy jesli chodzi o relacje osiagi/spalanie. Moj dziadek ma 1,4 i autko jest bez awaryjne ;-) Po prostu przy porownaniu z 1,2 i 1,6 wypada najslabiej ale nie jest to zly silnik ok.gif

a co do wygladu sieny to przez tyle lat wyglad sie tak opatrzyl ze wq mnie nie jest wcale taka brzydka 270751858-jezyk.gif Przod ma bardzo fajny wq mnie zlosnik.gif

Napisano

nieeee nooo... tak dużo to chyba w totalnie zimowe dni, na krótkim odcinku i z kobietą za kołem.

już pisałem, że ponad 40 kkm, które przejechałem sieną 1,4 to średnie spalanie LPG z całych 40 kkm wynosiło 8,98 l/100.

dla mnie ten silnik to był rewelka ok.gif

Napisano
  • Autor

> nieeee nooo... tak dużo to chyba w totalnie zimowe dni, na krótkim

> odcinku i z kobietą za kołem.

> już pisałem, że ponad 40 kkm, które przejechałem sieną 1,4 to średnie

> spalanie LPG z całych 40 kkm wynosiło 8,98 l/100.

> dla mnie ten silnik to był rewelka

A przy braku LPG z jakim spalaniem Pb należy się liczyć, bo te 14 litrów "lekko" mnie zaskoczyło icon_eek.gif.

Napisano

> A przy braku LPG z jakim spalaniem Pb należy się liczyć, bo te 14

> litrów "lekko" mnie zaskoczyło .

Moja 1,2 pali w mieście (odcinki po 2km)

zima ~10

lato ~8,5

Do 1,4 dodałbym 1-2 litry

Napisano

Te 14 literków to max, ja ze swoich doświadczeń z tym silnikiem to benzynki mi paliło w mieście ok 9 nie więcej, poza miastem jak sprawdzałem to 6 do 7 na sóweczkę. Gaz do tego motorku to najlepsze rozwiązanie, w mieście pali mi ok. 10 - 11 l, poza miastem 8 l. Z typowych usterek to oczywiście alternator, nisko zawieszony, ciężkie warunki pracy, u mnie nie pękła obudowa (podobno mam założony jakiś "pancernik" czy coś) lecz porostu przestał ładować (mostek prostowniczy). Z silnikiem innych problemów nie miałem przez 100 000 km. Jak by był gaz założony to ja nad sprzedażą dobrze utrzymanej Sieny bym się mocno zastanawiał.

Napisano
  • Autor

> Jak by był gaz założony

> to ja nad sprzedażą dobrze utrzymanej Sieny bym się mocno

> zastanawiał.

Jeżeli zostanie to gazu nie będzie, jestem zdecydowanym przeciwnikiem LPG czacha.gifzlosnik.gif.

Napisano

> LPG .

Nie jest to takie złe, trzeba mieć trochę wiedzy o tym, robić regulacje, wymieniać to trzeba. Jakiegoś większego zachodu z tym nie ma.

Napisano

> Nie jest to takie złe, trzeba mieć trochę wiedzy o tym, robić

> regulacje, wymieniać to trzeba. Jakiegoś większego zachodu z tym

> nie ma.

i połowe taniej się jeździ zeby.GIF

Napisano

To też fakt. No można się ciepnąć kultury pracy silnika zasilanego LPG (słabsze osiągi z racji zwężki, w postaci mieszalnika), chociaż ja mam wariator zapłonu, z moich odczuć na gazie chodzi lepiej niż na benzynie.

Napisano

ja mam na sekwencji i jakos nie czuc spadku mocy na gazie.

nie to co duzy fiat zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Z typowych usterek to oczywiście alternator, nisko

> zawieszony, ciężkie warunki pracy, u mnie nie pękła obudowa

A ta usterka daje się jakoś wcześniej zauważyć tzn. swieci się kontrolka od aku, czy coś hmm.gif? Czy poprostu któregoś dnia jest zonk i nie mogę odpalić hmm.gif?

Napisano

kupujesz oslone pod silnik i problem z altkiem znika ok.gif

Napisano

> kupujesz oslone pod silnik i problem z altkiem znika

znika, jak osłona jest też na altenrator (bo o to GŁÓWNIE chodzi). sprzedają osłony pod silnik, ale altka nie chronią no.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Pytacie o spalanie w jednostce 1.4 MPI

A więc, u mnie miasto na NoPB to ok 9 l/ 100 km, trasa 6,5 l/100km

LPG miasto 11/100 km (było 10,4l), a trasa było w granicach 8,1 l teraz 9,6 l/100 i będę musiał jechac na regulację , bo robię na trasie teraz 50 km mniej niż zawsze. Silnik 1.4 jest w sumie bezproblemowy, mógłby mniej palić, ale byłem ostatnio oglądać Grande i silnik 1.4 w tym samochodzie to też ok 8,5 litrów spali w mieście przy większej mocy.

Napisano

No w podpisie ma,że Siena 97 to raczej SPI na mono wtrysku. Ale może jakieś modyfikacje, np. silnik 1,4 z Albeli po 2001 r. Ale raczej nie sadzę.

Napisano

Mój błąd, oczywiście monowtrysk.

Tak swoją drogą, umówiłem się na regulację LPG, bo wzrosło mi spalanie w trasie i teraz zamiast 350 km na zbiorniku robię tylko 295.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.