Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Volvo 940 a DMC przyczepy

Featured Replies

Napisano

Cześć!

Znajomy ma problem. Skończyły mu się miejsca na pieczątki przeglądów i musi wyrobić DR. SKP wydało mu kwity, gdzie wpisano DMC przyczepy z hamulcem 1400kg.

Na tabliczce znamionowej auta nie ma informacji o DMC auta i przyczepy. W starym DR nie było odpowiedniej rubryki. Auto ma silnik R6 2.4TIC i może fizycznie sporo uciągnąć. ASO (nie wiem które) nie za bardzo pomogło.

Jaka właściwie powinna być DMC przyczepy z/ bez hamulca? Oczywiście pomijamy zawiłości DMC zestawu w kontekście PJ kat. B/B+E.

Dodam, że u siebie w V70 mam w DR wpite 1800kg/ 750kg, ale na tabliczce znamionowej jest DMC auta i przyczepy (z różnicy wychodzi 1800kg dla przyczepy).

PZDR

Napisano

> Cześć!

> Znajomy ma problem. Skończyły mu się miejsca na pieczątki przeglądów

> i musi wyrobić DR. SKP wydało mu kwity, gdzie wpisano DMC

> przyczepy z hamulcem 1400kg.

> Na tabliczce znamionowej auta nie ma informacji o DMC auta i

> przyczepy. W starym DR nie było odpowiedniej rubryki. Auto ma

> silnik R6 2.4TIC i może fizycznie sporo uciągnąć. ASO (nie wiem

> które) nie za bardzo pomogło.

> Jaka właściwie powinna być DMC przyczepy z/ bez hamulca? Oczywiście

> pomijamy zawiłości DMC zestawu w kontekście PJ kat. B/B+E.

> Dodam, że u siebie w V70 mam w DR wpite 1800kg/ 750kg, ale na

> tabliczce znamionowej jest DMC auta i przyczepy (z różnicy

> wychodzi 1800kg dla przyczepy).

> PZDR

moze to cos pomoze...

Napisano
  • Autor

> moze to cos pomoze...

bow.gif

Umiem googlać, ale tego nie znalazłem. THX

Napisano

> Umiem googlać, ale tego nie znalazłem. THX

googlalem po angielsku, pomoglo?

Napisano
  • Autor

> googlalem po angielsku, pomoglo?

Pomogło o tyle, że znamy już możliwości techniczne wołowinki. Pytanie teraz, co zrobić z SKP przed wizytą w WK po nowy DR. W kwitach z SKP jest 1400 - to niby 100kg mniej niż fabryka pozwala, ale zawsze.

PZDR

Napisano

> Pomogło o tyle, że znamy już możliwości techniczne wołowinki. Pytanie

> teraz, co zrobić z SKP przed wizytą w WK po nowy DR. W kwitach z

> SKP jest 1400 - to niby 100kg mniej niż fabryka pozwala, ale

> zawsze.

znajac program z ktorego korzysta moje SKP przy wystawianiu podobnych kwitow to wybiera sie cos podobnego, pewnie zmienil pojemnosc, a reszte parametrow wzial od slabszej wersji. Wyciagnij swiadectwo homologacji od Volvo. 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> znajac program z ktorego korzysta moje SKP przy wystawianiu podobnych

> kwitow to wybiera sie cos podobnego, pewnie zmienil pojemnosc, a

> reszte parametrow wzial od slabszej wersji. Wyciagnij swiadectwo

> homologacji od Volvo.

SKP wzięło masę z jednego z komputerów najlepszej klasy. Z głowy pracownika SKP... wink.gif

PZDR

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Cześć!

> Znajomy ma problem. Skończyły mu się miejsca na pieczątki przeglądów i musi wyrobić DR. SKP wydało

> mu kwity, gdzie wpisano DMC przyczepy z hamulcem 1400kg.

> Na tabliczce znamionowej auta nie ma informacji o DMC auta i przyczepy. W starym DR nie było

> odpowiedniej rubryki. Auto ma silnik R6 2.4TIC i może fizycznie sporo uciągnąć. ASO (nie wiem

> które) nie za bardzo pomogło.

> Jaka właściwie powinna być DMC przyczepy z/ bez hamulca? Oczywiście pomijamy zawiłości DMC zestawu

> w kontekście PJ kat. B/B+E.

> Dodam, że u siebie w V70 mam w DR wpite 1800kg/ 750kg, ale na tabliczce znamionowej jest DMC auta i

> przyczepy (z różnicy wychodzi 1800kg dla przyczepy).

> PZDR

Można zamknąć. Temat rozwiązany... w innej SKP. V940 pociągnie przyczepę o DMC 1900kg. :-)

PZDR

Napisano

Ale ogólnie zauważyłeś, że w dowodzie nie istnieje pole DMC przyczepy z hamulcem? U siebie te 1800kg też masz prawdopodobnie źle. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ale ogólnie zauważyłeś, że w dowodzie nie istnieje pole DMC przyczepy z hamulcem? U siebie te

> 1800kg też masz prawdopodobnie źle.

Cytuję opis pola O.1 z DR mojej Wołowinki: maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem.

Oczywiście DMC przyczepy może być większe niż to, co mam w DR w polu O.1 (milcząco zakładam, że mam PJ B+E).

1800kg mam dobrze, bo O.2 dla przyczepy bez hamulca mam 750kg.

PZDR

Napisano

Ogólnie w O1 powinno być to co w homologacji samochodu podane. Diagności najczęściej niestety wpisują różnicę z tabliczki znamionowej DMC zestawu - DMC samochodu, co nie zawsze jest zgodne z tym co w homologacji.

Napisano

> Cytuję opis pola O.1 z DR mojej Wołowinki: maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem.

> Oczywiście DMC przyczepy może być większe niż to, co mam w DR w polu O.1 (milcząco zakładam, że mam

> PJ B+E).

> 1800kg mam dobrze, bo O.2 dla przyczepy bez hamulca mam 750kg.

Podczepię się pod temat. Zachęcony tym wątkiem sprawdziłem jak jest w DR mojej V70'tki. I co ciekawe w w polu O.2 (maksymalna masa całkowita przyczepy bez hamulca) nie mam nic wpisane. Czyli jeżeli dobrze rozumiem, zgodnie z prawem mogę holować tylko przyczepy z hamulcem smile.gif Pytanie jak to poprawić - wystarczy się zgłosić do wydziału komunikacji, czy trzeba jeździć do SKP po jakieś zaświadczenia, ew. samemu udowadniać, że ten model może ciągnąć przyczepę bez hamulca? Z góry dzięki za sugestie.

Napisano

Wg mnie bez wizyty w SKP się nie obędzie. WK nie ma raczej żadnych podstaw do wpisania w ciemno jakiejś wartości w O2. hmm.gif

Napisano

> Wg mnie bez wizyty w SKP się nie obędzie. WK nie ma raczej żadnych podstaw do wpisania w ciemno

> jakiejś wartości w O2.

szkoda, myślałem że uda się załatwić wszystko jedną wizytą. W końcu WK skądś bierze ciężar przyczepy z hamulcem, więc miałem nadzieję, że bez hamulca odczytają z tego samego źródła. Co ciekawe, pole "masa własna pojazdu (G)" też u mnie jest puste smile.gif

Napisano

> szkoda, myślałem że uda się załatwić wszystko jedną wizytą. W końcu WK skądś bierze ciężar

> przyczepy z hamulcem, więc miałem nadzieję, że bez hamulca odczytają z tego samego źródła. Co

> ciekawe, pole "masa własna pojazdu (G)" też u mnie jest puste

No z pierwszego przeglądu chyba bierze WK, nie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.