Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulce tył w 899 2000r, coś chrupnęło w ręcznym

Featured Replies

Napisano

Witam!

Otóż pomimo iż hamulec ręczny nigdy nie zachwycał, to jakiś czas temu coś chrupnęło przy zaciąganiu i dźwignia stała się zupełnie luźna. Od razu pogodziłem się z koniecznością wymiany linki, jednak po oględzinach okazało się że linki są całe yikes.gif. Rozpierak od strony lewej jest zacięty, tzn nie mogłem go poruszyć pomimo luźnej linki, prawego nie oglądałem.

Może ktoś podpowie w co muszę się zaopatrzyć jeszcze przed rozpoczęciem demontażu. Dodam że z tego co pamiętam to szczęki wyglądały jakoś jakby z tego manuala http://www.fiatuno.pl/fiatuno,1,204.html , tylko miały jedną z części samoregulatora plastikową. confused.gif

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Napisano

hamulce z tylu w uno sie nie roznia (poza turbo) wiec komplet szczek, rozpieraki, moze tloczki, linke tez bym wymienil bo pewno juz troche naciagnieta, acha odpowietrzniki bo na mur sie zjada

Napisano
  • Autor

> hamulce z tylu w uno sie nie roznia

Tzn. masz na mysli wszystkie uno po 94r?

W sklepie z częściami w którym się zaopatruje właśnie linki do mojego bolidu nie mieli, więc myślałem że te hamulce w 899 to coś bardziej egzotycznego. Dzięki za podpowiedź. ok.gif

Napisano

> hamulce z tylu w uno sie nie roznia (poza turbo) wiec komplet szczek,

> rozpieraki, moze tloczki, linke tez bym wymienil bo pewno juz

> troche naciagnieta, acha odpowietrzniki bo na mur sie zjada

nie do końca.

są 3 rozwiązania hamulców bebnowych:

- system taki jak w maluchu czy CQ - stosowany gdzieś tak do 93' - 93'

- system z trybikami i linkami na zewnątrz bębnów - ogromna większość un po94 roku

- system z trybikami i linką recznego wchodzącą do bębna - bardzo rzadko spotykany w nowszych modelach.

pozdr

Napisano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedź. ok.gif

A czy ostatni z wspomnianych przez ciebie systemów opiera się o bloczek z kółkiem i krótką linką, czy tylko o jedną linkę?

Napisano
  • Autor

Dzisiaj korzystając z przelotnych deszczy angryfire.gif, dokonałem rozmontowania, oględzin no i oczywiście naprawy hamulcy tylnych.

Tajemnicze chrupnięcie był to odgłos ustępującego samoregulatora w kole lewym. Jeden element względem drugiego nie jest ustawiony w osi i ząbki się po sobie ześlizgnęły. Po rozruszaniu rozpieraków, i oszlifowaniu rantów na bębnach ustawiłem samoregulator i .. związałem obydwie części drutem frown.gif.

Czeka mnie wymiana szczęk na nowe, swoją drogą dobrze że tłoczki nie rozpierają szczęk przez ten samoregulator biglaugh.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.