Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulce

Featured Replies

Napisano

Witam

Gdzie jest śruba regulująca linkę od ręcznego??

W jakiej kolejności najlepiej odpowietrzać układ hamulcowy??

W moim przypadku chyba także jest zapowietrzona pompa hamulcowa jak się z tym uporać??

W zeszłym tygodniu pojechałem wymienić przedni lewy przewód elastyczny hamulcowy .(blokował się zacisk)W dniu naprawy pojawił się drugi objaw po uruchomieniu silnika pedał był miętki ale po dwu krotnym naciśnięciu pedału wszystko było ok więc pomyślałem że to może tylko winna złego przewodu i pojechałem do warsztatu. Mechanik odpowietrzał luzując przewód bo odpowietrznik nadawał się tylko do wymiany. Trochę kiepsko to mu wyszło bo wracając do domu pedał był miętki. Jak go wymieniał to dość dużo wyciekło płynu i się zastanawiam czy teraz winna nie leży po stronie pompy. Więc kupiłem dwa odpowietrzniki i sam próbowałem to zrobić ale też bez większego sukcesu.( odpowietrzyłem tylko lewe i prawe koło przednie) Między czasie zajrzałem do tylnych hamulców i się okazało że przewody i cylinderki trzeba wymienić. Dziś zastała mnie noc i dopiero jutro uda mi skończyć robotę.

Zastanawia mnie czy jeszcze czegoś nie trzeba wymienić bo ten miętki pedał trochę mnie martwi. Może ktoś miał już taki problem??

Napisano

Nie wiem czy to tak pół żartem, pół serio, ale pisze się miękki, a nie miętki hehe.gifok.gif

Linkę ręcznego reguluje się prawie przy samej dźwigni, pod autem. Masz tam dwie nakrętki: jedna to przeciwnakrętka (aby się samo z siebie nie odkręcało) i nakrętka do regulacji ok.gif

Hamulce w układzie bez ABS-u odpowietrza się od najdalszego koła od pompy do najbliższego, czyli: tylne prawe, tylne lewe, przednie prawe, przednie lewe. Odpowietrzanie przez luzowanie przewodu to raczej kiepska metoda. Trzeba odkręcić odpowietrzniki, jak się urwą to są specjalne "wykrętaki" (jakoś tak to się nazywa spineyes.gif), porządny warsztat powinien mieć. W warunkach domowych można to rozwiercić, nagwintować i wkręcić nowy odpowietrznik. Dopiero wtedy można porządnie odpowietrzyć hamulce waytogo.gif

Napisano

mała poprawka, najdalej od pompy jest lewe tylne koło (masz układ pompa z lewej w komorze, reduktor siły hamowania po lewej, trójnik po prawej i do koła na lewo)

Napisano

> mała poprawka, najdalej od pompy jest lewe tylne koło (masz układ

> pompa z lewej w komorze, reduktor siły hamowania po lewej,

> trójnik po prawej i do koła na lewo)

Może i tak, u mnie jest trochę inaczej spineyes.gifgrinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.