Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

E36 2,5TDS Dziwny metaliczny dzwiek

Featured Replies

Napisano

Witam

Załączam adres, na którym nagrałem bardzo przerażający (jak dla mnie) dźwięk mojego TDS. Co najlepsze zaczął dopiero tak od dzisiaj, dzień wcześniej nie było żadnego dziwnego dźwięku. Ostatnio było robione :

- nastawnik pompy, przepływomierz, wlałem olej 10W40 (nie wiem co było lane wcześniej w Niemczech), filtry

Do zrobienia pozostało : cieknący z gniazda wtrysk 1 oraz pocący się wtrysk sterujący ; dwumas + sprzęgło (wibracje i ślizganie przy dużych obrotach)

Patrzałem w komorze silnika i nic na pierwszy rzut oka nie lata, nie obija się wydając tak brzydki metaliczny dźwięk

posluchajcie sami : http://www.youtube.com/watch?v=7R8ISS68n3U

Bardzo proszę o pomoc bo mi ręce opadaja

Napisano

> Witam

> Załączam adres, na którym nagrałem bardzo przerażający (jak dla mnie)

> dźwięk mojego TDS. Co najlepsze zaczął dopiero tak od dzisiaj,

> dzień wcześniej nie było żadnego dziwnego dźwięku. Ostatnio było

> robione :

> - nastawnik pompy, przepływomierz, wlałem olej 10W40 (nie wiem co

> było lane wcześniej w Niemczech), filtry

> Do zrobienia pozostało : cieknący z gniazda wtrysk 1 oraz pocący się

> wtrysk sterujący ; dwumas + sprzęgło (wibracje i ślizganie przy

> dużych obrotach)

> Patrzałem w komorze silnika i nic na pierwszy rzut oka nie lata, nie

> obija się wydając tak brzydki metaliczny dźwięk

> posluchajcie sami : http://www.youtube.com/watch?v=7R8ISS68n3U

> Bardzo proszę o pomoc bo mi ręce opadaja

wal jak panewa shocked.gif jak dodajesz gazu to dzwoek wzrasta?

Napisano
  • Autor

> wal jak panewa jak dodajesz gazu to dzwoek wzrasta?

wlasnie cichnie

Napisano

Nie brzmi zbyt dobrze..

Wszystkie możliwości typu osłony wydechu wyeliminowałeś ?

Stawiałbym na pompę, albo właśnie koło dwumasowe sick.gif

Napisano
  • Autor

> Nie brzmi zbyt dobrze..

> Wszystkie możliwości typu osłony wydechu wyeliminowałeś ?

> Stawiałbym na pompę, albo właśnie koło dwumasowe

niestety narazie nie mam mozliwosci udac sie na kanal i wyeliminowac wydechu. Jak dodaje gazu na luzie to cichnie halas. Nie strasz mnie pompa frown.gif, jak by byla pompa to by dzialo sie chyba cos z dynamika jazdy lub odpalaniem a nic takiego sie nie dzieje.

Napisano

W motocyklu mialem taki dzwiek, jak napinacz rozrzadu poszedl.

Ale nie wiem, czy tez masz lancuch?

Napisano
  • Autor

> W motocyklu mialem taki dzwiek, jak napinacz rozrzadu poszedl.

> Ale nie wiem, czy tez masz lancuch?

lancuch

Napisano

cos z lancuchem nie halo, dla mnie to jest dzwiek uderzajacego w cos lancucha, wiec albo sie wyciagnal albo taka jakby prowadnica poszla (bynajmniej tak bylo w 7, ktora slyszalem z takim objawem), raczej bym to jak najszybciej rozbieral

Napisano
  • Autor

> cos z lancuchem nie halo, dla mnie to jest dzwiek uderzajacego w cos

> lancucha, wiec albo sie wyciagnal albo taka jakby prowadnica

> poszla (bynajmniej tak bylo w 7, ktora slyszalem z takim

> objawem), raczej bym to jak najszybciej rozbieral

Tylko pytanie czy takie cos by sie stalo od tak z dnia na dzien ( o 22 bylo pieknie , a rano razem z deszczem juz kicha).

Napisano

> Tylko pytanie czy takie cos by sie stalo od tak z dnia na dzien ( o

> 22 bylo pieknie , a rano razem z deszczem juz kicha).

po obejrzeniu w domu filmow na spokojnie - lancuch odpada, bo by nie cichlo po dodaniu gazu

Napisano

> po obejrzeniu w domu filmow na spokojnie - lancuch odpada, bo by nie

> cichlo po dodaniu gazu

A ja wpadlem jeszcze na pomysl hydraulicznej regulacji zaworów - to by miało sens przy słabym ciśnieniu oleju

Napisano
  • Autor

To jednak lancuch

pytanie teraz gdzie jest mocowany napinacz hydrauliczny i czy to jego wina, te górne prowadnice nie są luźne ani łancuch nie wygląda na wyciągniety. Gdzie napinacz łancuch jest montowany? gdzies koło pompy wody?

Napisano

Napinacz jest na wałku pompy wtryskowej nr 22

283568853-2.png

post-26067-14352507168864_thumb.png

Napisano
  • Autor

To jednak nie łancuch rozrzadu, pojechałem na kanał i ogłos stukania był większy na dole oraz podczas właczania swiateł i elektryki więc postanowiłem zdjąc pasek klinowy od osprzętu i jak ręką odjął. Miałem dwa typy ale szybko wpadłem na :

Koło pasowe dwumasowe wału korbowego (tłumik drgań)

można ręką wykonywać ruchu wzdłuż kadłubu silnka (tak jest wydymane, tzn. duże luzy)

pytanie do Was, czy lepiej kupić z alledrogo za 220zł takie koło czy można zamontować jakieś zwykłe koło?

dzieki za porady

Napisano

> pytanie do Was, czy lepiej kupić z alledrogo za 220zł takie koło czy można zamontować jakieś zwykłe

> koło?

> dzieki za porady

"Zwykłe koło" takie bez gumy, tylko sam metal? Nie pajacuj, tylko kup normalne koło pasowe przewidziane do tego modelu. zlosnik.gif Bez tego tłumika drgań pewnie będzie autem bardziej trzęsło. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> "Zwykłe koło" takie bez gumy, tylko sam metal? Nie pajacuj, tylko kup normalne koło pasowe

> przewidziane do tego modelu. Bez tego tłumika drgań pewnie będzie autem bardziej trzęsło.

Spoko nie pajacuje już jest zamówione normalne przewidziane przez producenta z tłumikiem drgań. Tylko dziwne że 2,5 w benzynie ma zwykłe sztywne a mocy ma 200KM smile.gif - to co nie ma tylu drgań co diesel

Napisano

> Spoko nie pajacuje już jest zamówione normalne przewidziane przez producenta z tłumikiem drgań.

> Tylko dziwne że 2,5 w benzynie ma zwykłe sztywne a mocy ma 200KM - to co nie ma tylu drgań co

> diesel

A no Diesle dużo większe drgania generują. smile.gif

Quote:

"Silniki diesla oraz turbodoładowane benzynowe w sposób szczególny generują wibracje. W celu ich redukcji producenci samochodów zwiększają zastosowanie odsprzęglonych i elastycznych kół pasowych. Elastyczne kompozyty metalowo- gumowe łączą napęd paska z wałem korbowym i redukują wibracje do poziomu założonego przez producenta samochodu. Kompletną ofertę takich oryginalnych kół pasowych oferuje firma Corteco.

Według zaleceń, elastyczne koła pasowe powinny być kontrolowane co ok. 90.000 km i wymieniane bezwzględnie wraz z układem paska wielorowkowego."{www.corteco.com}

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.