Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Preparat antykorozyjny

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję jakiś preparat antykorozyjny, którym można by zabezpieczyć oczyszczone z rdzy miejsce przed dalszym rozprzestrzenianiem się korozji. Preparatów jest tak dużo, że trudno wybrać. Może ktoś polecić jakiś sprawdzony?

Napisano

> Potrzebuję jakiś preparat antykorozyjny, którym można by zabezpieczyć

> oczyszczone z rdzy miejsce przed dalszym rozprzestrzenianiem się

> korozji. Preparatów jest tak dużo, że trudno wybrać. Może ktoś

> polecić jakiś sprawdzony?

farba "corrina" / "corr-active"

Napisano
  • Autor

> Brunox Epoxy

Próbowałeś?

Napisano

> Próbowałeś?

Ja próbowałem i jest dobra(tylko chyba drogie to to)

Napisano

> Ja próbowałem i jest dobra(tylko chyba drogie to to)

14zł mała flaszeczka.

Napisano

> 14zł mała flaszeczka.

14.99 100ml w Leroy Merlin widziałem na dziale z farbami

Napisano

> Próbowałeś?

Tak próbowałem i jak dla mnie rewelacja. Aczkolwiek jak ktos spostrzegł nie jest to tani środek.

Napisano

> Brunox Epoxy

Tak, tyle ze Brunoxa naklada sie na "oczyszczone z luznej rdzy miejsce", a nie na blache oczyszczona do czysta. Rdza dziala jako utwardzacz na ten preparat, a w miejscach gdzie jej nie ma, nowa powloka odpada, bo brunox sie nie trzyma, bo jest nieutwardzony. Poczytaj opinie na innych forach na ten temat.

Jesli oczysciles do golej blachy, to na to jakis odrdzewiacz, zmyc i dopiero farbe typu corrina.

Napisano

> Tak, tyle ze Brunoxa naklada sie na "oczyszczone z luznej rdzy

> miejsce" , a nie na blache oczyszczona do czysta. Rdza dziala

> jako utwardzacz na ten preparat, a w miejscach gdzie jej nie ma,

> nowa powloka odpada, bo brunox sie nie trzyma, bo jest

> nieutwardzony. Poczytaj opinie na innych forach na ten temat.

> Jesli oczysciles do golej blachy, to na to jakis odrdzewiacz, zmyc i

> dopiero farbe typu corrina.

A nie o to pytał autor w wątku?

Napisano
  • Autor

> Tak, tyle ze Brunoxa naklada sie na "oczyszczone z luznej rdzy

> miejsce", a nie na blache oczyszczona do czysta. Rdza dziala

> jako utwardzacz na ten preparat, a w miejscach gdzie jej nie ma,

> nowa powloka odpada, bo brunox sie nie trzyma, bo jest

> nieutwardzony.

Raczej trudno jest oczyścić całkowice z rdzy. Zawsze jakieś resztki pozostaną. Właśnie chodzi mi o to, aby zneutralizować te resztki.

Napisano

> Raczej trudno jest oczyścić całkowice z rdzy. Zawsze jakieś resztki pozostaną. Właśnie chodzi mi o to, aby zneutralizować te resztki.

zależy gdzie jest korozja: na nadwoziu czy na podwoziu (tj. w mniej widocznym miejscu)

Jeżeli korozja jest na nadwoziu (punktowo, bez dziur)

- po oczyszczeniu papierem ściernym lub multiszlifierką korozji, stosuje na pozostałości (wżery) dobry odrdzewiacz chemiczny (typu fosol ale z tych droższych lub Noxudol Rust),

- odrdzewiacz działa 20-60min,

- zmywam to wodą i później wodą z płynem alkalicznym (np. piana aktywna), aby zneutralizować działanie kwasu na blachę.

- wodę należy szybko i dokładnie wysuszyć np. opalarką, aby nie było nalotu korozji,

- odtłuścić najlepiej zmywaczem anty-silikonowym,

- podkład antykorozyjny 2-3 warstwy,

- ostatnia warstwę należy dobrze zmatowić.

Jeżeli korozja jest na podwoziu (punktowo, bez dziur)

Jeżeli korozja jest w miejscach mało widocznych (podwozie) lub tam gdzie korozji nie można dokładnie doczyścić mechanicznie lub nie można byłoby dokładnie spłukać odrdzewiacza typu fosol, to:

- po oczyszczeniu korozji papierem ściernym, szczotką drucianą lub kątówką + szczotka, na pozostałości (wżery) - wtedy stosuje środek Cortanin lub szybciej i lepiej działający niemiecki Fertan

- po zastosowaniu odrdzewiacza juz po ok. 1 godz. miejsca skorodowane zabarwiają się na czarno lub fioletowo (nie należy tych miejsc czyścic mechanicznie)

- należy co kilka godzin zwilżać miejsca pokryte wcześniej preparatem (lepiej działa jak jest cały czas wilgotny)

- odrdzewiacz pozostawiam na 6-12 godz. (najlepiej jest aby 48 godz.)

- zmywam to pędzlem z wodą i później wodą z płynem alkalicznym (np. piana aktywna), aby zneutralizować działanie kwasu ortofosforowego na blachę.

- wodę należy szybko i dokładnie wysuszyć np. opalarką lub sprężarką, aby nie było nalotu korozji,

- odtłuścić najlepiej zmywaczem anty-silikonowym (może być benzyna ekstrakcyjna),

- podkład antykorozyjny 2-3 warstwy,

- ostatnia warstwę należy dobrze zmatowić.

Nie polecam stosować podkładów antykorozyjnych (np. typu Unikor) na miejsca dobrze nie oczyszczone z wżerów korozji mechanicznie + chemicznie oraz dobrze nie odtłuszczone. Jeżeli korozja wyszła od środka (purchle na lakierze), to dodatkowo należy zakonserwować blachę od wewnątrz najlepiej olejem antykorozyjnym Noxudol 700 lub 750 (lepiej zabezpiecza niż wosk, bo nie zastyga i nie pęka po 1-2 latach)

Napisano

> Raczej trudno jest oczyścić całkowice z rdzy. Zawsze jakieś resztki

> pozostaną. Właśnie chodzi mi o to, aby zneutralizować te

> resztki.

To poloz Brunoxa jak oczyscisz do golej blachy, a zostana sam wzery. Zobaczymy jak dlugo bedzie sie trzymal biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.