Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ustawienie koła kierownicy z Airbag

Featured Replies

Napisano

Witam!

Panowie przypomniało mi się teraz że jest jeszcze jedna sprawa.

Mianowicie koło kierownicy u mnie nie jest ustawione na wprost z kołami tzn podczas jazdy aby samochód jechał prosto kierownica musi być trzymana nie na wprost tylko w lewo trochę.Jak ją ustawię teraz na wprost to zchodzi na prawą stronę.Poprzedni właściciel mówił mi że trzeba ją przestawić.Auto miało niegroźną kolizję wcześniej i wydaje mi się że poducha wybuchła i wstawiał nową kierę tylko ktoś ją źle ustawił.

Powiedzcie jak ją przestawić (Mam Airbag) czy lepiej jechać do mechanika niech przestawia.

Pzdr

Napisano

Kierownica zwykle jest dobrze ustawiona.

Źle ktoś ustawił drążki kierownicze. Mimo prawidłowo ustawionej zbieżności, lewy drążek trzeba skrócić, prawy o taką samą ilość zwojów wydłużyć.

Mam na myśli wkręcanie / wykręcanie na regulacji (przepraszam za to zdanie, ale bywało różnie).

Praca do wykonania samemu bez potrzeby ponownego ustawiania zbieżności.

Napisano

> Praca do wykonania samemu bez potrzeby ponownego ustawiania

> zbieżności.

Ooo, jest gdzieś manual? Jak tam mam już 6 lat, pomimo ustawiania zbieżności. zeby.GIF Może w końcu bym to naprawił. zeby.GIF

Napisano

> Ooo, jest gdzieś manual? Jak tam mam już 6 lat, pomimo ustawiania

> zbieżności. Może w końcu bym to naprawił.

u Etzolda zdaje mi sie, że jest manual. tylko tam jest podawany chyba wymiar kontrolny na przekladni biglaugh.gif

Napisano

> u Etzolda zdaje mi sie, że jest manual. tylko tam jest podawany chyba

> wymiar kontrolny na przekladni

dokładnie 325 mm ; przy tym wymiarze śruba sprzęgła elastycznego ma zająć położenie dokładnie poziome u góry . Jeśli nic wcześniej z kierownicą nie było kombinowane (nie była ściągana i źle założona) to kierownica przyjmie położenie "proste" . Dopiero w tym momencie , po zablokowaniu kierownicy można regulować i ustawiać rożbieżność idea.gif

Ale może się okazać , że nawet wtedy , do jazdy na wprost wymagana jest jakaś korekta położenia kierownicy - lekko w lewo lub w prawo co w części przypadków można przypisać różnicy oporów toczenia koł (opon) .

Napisano

Jak tam mam już 6 lat, pomimo ustawiania

> zbieżności.

Zmień fachmana bo to można zlikwidować przy ustawianiu zbieżności. Mój zawsze się pyta w którą stronę leci kierownica i i tak ustawia zbieżność aby kiera stała tak jak Adam Opel przykazał i zbieżność była prawidłowa.

Napisano

> tak

> ustawia zbieżność aby kiera stała tak jak Adam Opel przykazał i

> zbieżność była prawidłowa.

ale kąty skrętu juz nie będą takie same... biglaugh.gif

Napisano

Tylko że on ustawia przekładnię kierowniczą do jazdy na wprost i dopiero bierze się za regulację. Dlatego zawsze jeżdżę do niego już od 20 lat. Na każdy samochód ma przeznaczone pół godziny.

Napisano

> Tylko że on ustawia przekładnię kierowniczą do jazdy na wprost i

> dopiero bierze się za regulację.

skoro tak to ok

Napisano

> Jak tam mam już 6 lat, pomimo ustawiania

> Zmień fachmana bo to można zlikwidować przy ustawianiu zbieżności.

fachmanów było dwóch... teraz mi już szkoda kasy... ruda już ją powoli kończy.

Napisano
  • Autor

Hmmm,no nie wiem czy samemu ustawiać czy jechać na ustawienie do zakładu.

Patrzyłem wczoraj to śruby się na odkręcić te ściskające sworzeń .

Napisano

> Patrzyłem wczoraj to śruby się na odkręcić te ściskające sworzeń .

Jak sie nie urwia (nagminne), to odkrecicsz, najlepiej operacje wykonac po wyjeciu drazkow kierowniczych, uruchomic regulacje (co wymaga ciezkiego mlotka i specyfikow chemicznych) i dopiero jechac na regulacje (mniejsze koszty, jak sruba rzymska bedzie sie obracac bez zbednych oporow).

jesli przychodzi do wymiany koncowki drazka kierowniczego w AF, od razu demontuje caly drazek z koncowka, bo na samochodzie jest to praktycznie niewykonalne (kilkanascie przypadkow)....

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.