Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BRC Sequent - obroty i przelaczanie na lpg

Featured Replies

Napisano

Witam!

Bylem kilka razy u gaziarzy (polecanych przez Czakrama), podpinali instalke pod kompa, ostatnio zrobili nawet test drogowy.

Podczas jazdy wykazalo prawidlowe cisnienie ale skoki temp od 70 do 15 stopni (predkosc max 90kmh) i to bardzo nieregularnie. Ich zdaniem problem tkwi w ukladzie chlodzenia (zapowietrzony badz uszkodzony termostat). Sprawdzilem - wszystko jest OK. Podejrzewali tez czujnik temp w parowniku.

Objawy sa takie...

- przelaczanie po rozruchu na LPG nastepuje na postoju bardzo szybko (szybko pod wzgledem podnoszenia sie wskazowki na zegarach) i bardzo dlugo w trakcie jazdy miejskiej (predkosc 50kmh, dystans 3-3.5km, wskazowka temp kolo 80 stopni)

- przy butowaniu w miescie OK, na trasie co chwile sie przelacza na PB95 - nie wazne na jakim biegu chce przyspieszyc, z reguly kolo 110kmh sie przelacza, rzadko ale jednak mocno dociagnac do 160kmh i dalej jedzie na LPG. Gdy przeskoczy na PB95 to przelaczenie na LPG jest mozliwe to kilku minutach (kilku, kilkunastu czasem kilometrach).

- gdy juz po rozruchu zimnego silnika przelaczy sie wczesnie na LPG to auto w dolnym zakresie obrotow nie ma mocy. Probuje ruszyc spod swiatel i sie dlawi (ma zmule). Mocniejsze dodanie gazu, auto po chwili wkreca sie na obroty i mozna pojechac. Gdy auto sie nagrzeje (ok 80stopni na wskazowce na zegarach) problem calkowicie ZNIKA

Dodam jeszcze ze gaziarze przelaczyli mi temp przelaczania na LPG na minimum mozliwe, roznica taka ze w trasie wyraznie szybciej mozna przelaczyc spowrotem na LPG ale nadal 50km z 200km trasy robie na PB95.

Pomozcie - nie wiem juz czego sie lapac... Problem wystepuje od "nowosci" jak kupilem auto - a kupilem je juz z instalacja.

Napisano

gazownicy są słabi, nie powinni wypuścić cię do domu bez znalezienia przyczyny.

Wg mnie. sprawdż poziom płynu chłodzącego

stawiam na parownik. ta instalacja jest prosta,

jest kilka elementów a gaziarze powinni zdiagnozować problem szybko, Zmień gaziarzy

Napisano
  • Autor

Plyn chlodzacy sprawdzony - poziom OK + dolane pod maxa. Bez zmian. Na gazownikow szkoda mi juz troche forsy bo nie wiem ktorzy beda OK - Ci ostatni byli niby "sprawdzeni"...

Czyli jest szansa ze parownik? Nie wiem ile na nim zrobiono km. LPG zalozony przy 33kkm a teraz jest 180kkm. Dalby rade doturlac sie do takiego przebiegu bez robienia parownika?

Napisano

wygląda to na zapowietrzenie układu.

Btw. przegląd reduktora by sie przydał...150kkm ma najechane... hmm.gif

Napisano
  • Autor

Hmm - no uklad niby sprawdzilismy. Przez odkrecane odpowietrzniki w chlodnicy (gorne) nie wyszedl ani jeden babelek...

Napisano

Załatw sobie program diagnostyczny (w przypadku BRC nie jest o niego tak łatwo jak dla STAGa), interfejs, laptop i w drogę - sam zobaczysz co sie bedzie działo.

Moze czujnik temp reduktora swiruje ? Piszesz ze to gaziarze podejrzewali - wymienili? Moze jakiś kabelek nie styka to tego czujnika?

Napisano
  • Autor

Nic nie wymienili - ograniczali sie do kompa i macania parownika...

Interfejs nabylem, niestety nie chce mi sie polaczyc z autem. Interfejs Allegrowy niby do BRC Sequent (wtyczka pasi) na COM(sam kabel z jednej strony z wtyczka COM a z drugiej z wtyczka 3pin do LPG - na kablu nie ma zadnych "czarnych skrzynek" jak w oryginale). Nie wiem czy ten kabel to nie jest bujda na resorach frown.gif 100zl wydane i nic... No i plus "polecany" przez sprzedajacego interfejs konwerter USB->COM

Moze cos zle robie? Co po kolei mam wlaczyc aby uzyskac polaczenie? Zaplon? Uruchomic auto? Dopiero PC? Zakladamy ze konfiguracja PC i softu jest OK - akurat porty COM potrafie ustawic zlosnik.gif

Czy to ze gdy silnik jest zimny auto w dolnym zakresie obrotow ma mula (nie wkreca sie na obroty, trzeba go mocniej przegazowac ruszajac) nie swiadczy o skostnialych membranach w parowniku? Gdy silnik sie nagrzeje problem ustepuje...

Napisano

> Nic nie wymienili - ograniczali sie do kompa i macania parownika...

> Interfejs nabylem, niestety nie chce mi sie polaczyc z autem. Interfejs Allegrowy niby do BRC

> Sequent (wtyczka pasi) na COM(sam kabel z jednej strony z wtyczka COM a z drugiej z wtyczka

> 3pin do LPG - na kablu nie ma zadnych "czarnych skrzynek" jak w oryginale). Nie wiem czy ten

> kabel to nie jest bujda na resorach 100zl wydane i nic... No i plus "polecany" przez

> sprzedajacego interfejs konwerter USB-

> Moze cos zle robie? Co po kolei mam wlaczyc aby uzyskac polaczenie? Zaplon? Uruchomic auto?

Nie mam BRC wiec nie wiem. Ale w przypadku STAGa aby nawiazac komunikacje trzeba przekrecic kluczyk stacyjki (nie trzeba uruchomic silnika)

A co do gazowników. Dziwni są - skoro temperatura świruje to of tego powinni zacząć- wyeliminować ewentualne usterki wszystkiego co jest z nią związane

Napisano

> Moze cos zle robie? Co po kolei mam wlaczyc aby uzyskac polaczenie? Zaplon? Uruchomic auto? Dopiero

> PC? Zakladamy ze konfiguracja PC i softu jest OK - akurat porty COM potrafie ustawic

należy przekręcić kluczyk w stacyjce, nie trzeba uruchamiac silnika, aby sprawdzić czy interfejs się łączy. ja wpierw zawsze włączam lapa, odpalam program i dopiero potem przekręcam kluczyk.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.