Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wibrujący hamulec...

Featured Replies

Napisano

Co może być powodem wibracji pedału hamulca? Przy niskich predkościach tego nie ma, ale przy większych tak powyzej 60 przy nacieśnieciu hamulca wibruje pedał i buda... Co czeka na wymiane?

Napisano

> Co może być powodem wibracji pedału hamulca? Przy niskich predkościach tego nie ma, ale przy

> większych tak powyzej 60 przy nacieśnieciu hamulca wibruje pedał i buda... Co czeka na

> wymiane?

wszystko wskazuje ze masz do wymiany tarcze hamulcowe ktore wskutek przegrzania i naglego ochlodzenia mogly ulec skrzywieniu.

Do tego co napisalem wyzej moga jeszcze dojsc bebny hamulcowe z tylu jezeli sytuacja trwa od dluzszego czasu, ale jesli nagle hamulec zaczal wibrowac to obstawiam tarcze.

Napisano

> Co może być powodem wibracji pedału hamulca? Przy niskich predkościach tego nie ma, ale przy

> większych tak powyzej 60 przy nacieśnieciu hamulca wibruje pedał i buda... Co czeka na

> wymiane?

Witam.

Podpisuje sie do tego samego co kolega wyżej ze to mogą być tarcze, ale czasem dzieje sie tak jak jest wybite zawieszenie z przodu na wachaczach a zwłaszcza te tylnie mocowania i jak ktoś ma żle ocentrowane felgi na piastach to tez sie dzieja takie zjawiska. Przerabiałem to juz kilka razy.

Pozdrawiam

Napisano

przeca pisalem Ci rano tuk.gif

Napisano
  • Autor

wolałem się upewnic... A bębnami to może być bo od nowosci są a tarcze i klocki 2 lata temu zmieniane...

Napisano

Podepne się żeby nie zakładać drugiego wątku.

Mam ten sam problem, pedał hamulca wibruje.

Ale takie cuda zaczęły się dziać tydzień temu, od kiedy zmieniłem

zimówki na letnie. Na zimowych kolach wszystko było ok, założyłem letnie na alu i cyrki normalnie...

Zaznacze że w zeszłym roku tak nie miałem, wykluczam też skrzywioną felgę.

Czemu tak jest? confused.gif

Napisano

Witam, wpierw proponuję odpowiedzieć sobie na pewne pytanie: czy to aby napewno wina hamulcy? Proponuje więc zrobić test - należy wpierw zdjąć wszystkie koła i je dokładnie umyć, usunąć cały syf itd, potem należy pojechać na wulkanizację, żyby je wyważyli ponownie (tak proszę Państwa - koła są idealnie wyważone tylko do spotkania z pierwszą dziurą zlosnik2.gif). Przy okazji tam organoleptycznie stwierdzą, czy felgi nie mają bicia promieniowego i bocznego. Jeśli wszystko będzie ok należy zrobić test hamowania - rozpędzić się do 120-130km/h (mniej więcej w tym przedziale nastepują silne wibracje na karoserii wynikające z niewyważonych kół) i ostro zahamować. Jeśli przy tej prędkości nie było wibracji a dopiero pojawiły się przy hamowaniu to oznacza, że mamy krzywe tarcze. Można także zdemontować koło i przystawić czujnik zegarowy do powierrzchni roboczej tarczy i mierzyć jej bicie boczne, ale to już zabawa dla perwersów zlosnik.gif. Najczęściej po zimie powyższe objawy są związane z silnym zabrudzeniem felg. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

to mi się stało nie dawno więc brudne felgii tu napewno nic do rzeczy nie mają... ZObaczę jak na letnie zmienie, ale sadze ze to raczej nie hamulce a coś z zawieszeniem...

Napisano

> to mi się stało nie dawno więc brudne felgii tu napewno nic do rzeczy nie mają... ZObaczę jak na

> letnie zmienie, ale sadze ze to raczej nie hamulce a coś z zawieszeniem...

A nie mówiłem zlosnik.gif Ja bym stawiał na wachacze, a wałściwie guma mocowania tylniego bo to najczęsciej takie atrakcje przy takim uszkodzeniu, ale też nie wykluczam zklajśmidrowanych TARCZ hamulcowych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.