Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie do forumowych elektryków

Featured Replies

Napisano

Jako że mam klimę manualna zastanawiałem się ostatnio jakby ją trochę zautomatyzować. W robocie w pomieszczeniu UPS'a elektrycy założyli nam wentylator z termometrem rtęciowym, który załącza go przy określonej temp. i wyłącza jak spadnie. Zastanawiałem czy niedałoby rady założyć czegoś takiego w obwód włącznika klimatyzacji ale żeby był to termometr cyfrowy? Nawet nie wiem czy taki cyfrowy termometr załączający obwód istnieje.

Jestem pewny ,że forumowi elektromacherzy odpowiędzą mi na te moje przemyślenia.

Napisano

> Jestem pewny ,że forumowi elektromacherzy odpowiędzą mi na te moje przemyślenia.

1. Tytuł niezbyt regulaminowy.

2. Nie ma co kombinować - temat jakiś czas temu rozpracował Kolega Robalowy (chyba nie pomyliłem?).

Napisano

Kiedys na allegro byly takie male sterowniki do wentylatora. Z wykorzystaniem termometra kabiny, sterowaly zalaczaniem klimy i sila nawiewu (1,2 bieg).

Niestety juz tego nie widac.

Napisano

> Kiedys na allegro byly takie male sterowniki do wentylatora. Z wykorzystaniem termometra kabiny,

O jakim termometrze piszesz? hmm.gif

Napisano

> 2. Nie ma co kombinować - temat jakiś czas temu rozpracował Kolega Robalowy (chyba nie pomyliłem?).

A możesz dać namiar na ten temat bo w zakresie 3 lat nie mogę u robalowy tego odnaleźć.

Napisano

> O jakim termometrze piszesz?

to bylo z 3-4 lata temu. Sterwonik wielkosci pudelka od zapalek, kleilo sie gdzies na desce rozdzielczej podpinalo sie pod rezystor stopni nawiewu i wylacznik klimy. A on w sobie mial termometr i mozliwosc nastawu zadanej temperatury i on sam zalaczal wylaczal klime i wentylator. Skad to bylo to juz nie pamietam.

Napisano

Acha. Bo zrozumiałem, że astra może mieć jakiś swój ukryty termometr kabinowy. Ten sterownik wyświetlał temperaturę? Miał jakiś wyświetlacz?

Rodzi mi się w kiepełepie pomysł takiego sterowniczka. Dylemat mam taki - na ile częste wyłączanie i załączanie sprzęgła klimy może być dla niego szkodliwe(zużyje się wytrze, zatrze etc) hmm.gif.

Napisano

Ten sterownik

> wyświetlał temperaturę? Miał jakiś wyświetlacz?

Tak i tak (cos takiego )

> Rodzi mi się w kiepełepie pomysł takiego sterowniczka. Dylemat mam taki - na ile częste wyłączanie

> i załączanie sprzęgła klimy może być dla niego szkodliwe(zużyje się wytrze, zatrze etc) .

A jak myslisz dziala klima sterowania elektronicznie, moze nie az tak drastycznie ale tez pozwala sobie na zalaczanie i wylaczanie klimy chyba.

Napisano

> A możesz dać namiar na ten temat bo w zakresie 3 lat nie mogę u robalowy tego odnaleźć.

Tak jak zaznaczyłem wcześniej nie jestem pewien, czy robalowy tym się bawił. Na pewno działało to na zasadzie włączania/wyłączania sprężarki. Moje doświadczenia z ręcznej symulacji nie są najlepsze (jakość powietrza po wyłączeniu sprężarki nie jest najlepsza). Moim zdaniem trzeba to robić poprzez zmianę intensywności nawiewu.

Napisano

1. Takie sterowniki robił robiw

2. Coś podobnego, ale wg mnie mniej estetyczne(dodatkowy sterownik jak do Webasto) sprzedawał kiedyś Opel-Szpot

3. Nie wiem, czy ciągłe włączanie/wyłączanie sprężarki jej nie zaszkodzi.

edit: ten z AVT to pomysł robiw smile.gif

Napisano

> edit: ten z AVT to pomysł robiw

No to mnie zaciekawiło najbardziej bo podpinane pod TIDa. Nie podoba mi się tylko wielkość płytki. Te kity AVT zawsze takie wielgachne. Szukam jakiegoś bardziej szczegółowego opisu, podobno jest w EP 12/07.

Napisano

sprzedawał kiedyś Opel-Szpot

dokladnie ja to widzialem jak pracowalem w serwisie Opla. Kilka sie tego zamontowało u Nas wtedy, ale skad to bylo to za zadne skarby nie pamietam

Napisano

Poczytałem sobie nt tego kitu AVT. Opis w EP12/07 i EP01/08. Jak ktoś chce to znajdzie na "gryzoniu" wink.gif. Dużo ciekawych informacji. W skrócie mierzy temperaturę w kokpicie, podpina się to do magistrali i2c TIDa lub MIDa(żeby wyświetlać), oraz podłącza do punktów sterowania nawiewem - i przełącznika załączenia sprężarki. Nadmuch reguluje się przekaźnikami załączając odpowiedni bieg dmuchawy. Może mnie kiedyś najdzie aby taka półatomatykę zastosować ale znając siebie zrobię to po swojemu. Przede wszystkim mniejsza płytka i na elementach SMD. Regulację dmuchawy spróbowałbym zrobić płynną za pomocą PWM - mniejsza kablologia , prostsze podłączenie, większe możliwości.

Jaki prąd może pobierać dmuchawa na 4 biegu?

I chyba zrezygnowałbym z wyświetlania na MID, bo w sumie za dużo to nie ma tam co wyświetlać. Jakoś uprościłbym interfejs użytkownika. Kwestia przycisków do nastawiania, w artykule zostało to zupełnie pominięte a ważne gdzie i jak zamontować żeby było estetycznie hmm.gif.

Napisano

> Jaki prąd może pobierać dmuchawa na 4 biegu?

Nie więcej niż 30A... bo taki ma bezpiecznik wink.gif

Napisano

> Odnalazłem jeszcze coś takiego klik pdf

> edit: i jeszcze klik1 klik2

Bardzo ciekawe

Napisano

Fajnie zrobione, ale kolega wszim pewnie zmieściłby taki układ na ćwiartce tej płytki wink.gif

Napisano

> Odnalazłem jeszcze coś takiego klik pdf

> edit: i jeszcze klik1 klik2

No to jakieś kolejne klony podobnych konstrukcji tego samego człowieka. Opanował temat i robi fajne rozwiązania. Chwała mu za to.

11A na 4 biegu, to spokojnie jakimś mosfetem mocy typu IRF5305 takiego PWMa można by posterować i regulacja byłaby płynna obrotów dmuchawy. Kwestia tylko z dobraniem częstotliwości żeby nie piszczało.

edit

tu na elektrodzie ktoś zapodał proste rozwiązanie regulacji podobnych parametrów silnika z tym ze za pomocą 555. Gdy bedzie uC to 555 nie jest potrzebny.

Napisano

> Dokładnie, tym bardziej, że sam 555 nie jest najlepszym generatorem do sterowania PWM

Dlaczego tak uważasz? Co za różnica czy przebieg prostokątny będzie generował uC czy jakiś inny generator? hmm.gif

Napisano

Na elektrodzie mi tak kiedyś napisali. On nie steruje najlepiej tranzystorem, przez co strasznie się grzeje. Najlepiej jak pomiędzy tranzystor kluczujący a 555 dasz NPN i PNP

Napisano

> Na elektrodzie mi tak kiedyś napisali. On nie steruje najlepiej tranzystorem, przez co strasznie

> się grzeje. Najlepiej jak pomiędzy tranzystor kluczujący a 555 dasz NPN i PNP

Nie bardzo wiem o co chodzi ale sterowanie mosfetem to tam prądu na bramkę prawie nie ma, więc nie powinno się nic grzać. Może chodziło o bezpośrednie sterowanie jakiegoś tranzystora bipolarnego mocy, wtedy przy dużych obciążeniach troszkę w bazę trzeba wpompować aby działało.

Napisano

> http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtop...bdd83cbcd520bac

He he akurat użyli tam proponowanego też przeze mnie IRFa. I to on grzał się przy 10A obciążeniu a nie 555. Fakt ma rdson na poziomie kikudzięsięciu mohm i sporą pojemność bramki, dlatego żeby nie trzeba było stosować radiatora trzeba by jakiś bardziej zaawansowany tranzystor wyszperać. Z kanałem typu N jest od groma tylko, że ze sterowaniem wtedy większy kłopot.

Napisano

Najprościej znaleźć termometr z przekaźnikiem NC/NO (normaly Close/ normaly open), który podpinasz pod obwód elektryczny klimy (do ustalenia), ustawiasz Sobie progi, przy których ma włączać się i wyłączać klimatyzacja i tyle. Przykład: przy temperaturze we wnętrzu 28*C następuje przełączenie przekaźnika termometru na NC (czyli obwód zamknięty) i następuje chłodzenie, gdy temperatura spadnie np do 18*C przekaźnik przeskakuje na NO (przerywa obwód). Tyle teorii. Ja w praktyce zrobiłem tak u klienta w systemie alarmowym domu, a dokładnie chciał mieć powiadomienie natelefon o spadku temeratury w budynku wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.