Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zerwany gwint przy EGR

Featured Replies

Napisano

Witam

Dzisiaj stwierdziłem że zabiorę się za EGR. Jednak przy checi odkręcania zauważyłem że jedna śruba wogóle nie trzyma, okazało się że jest zerwany gwint. Jaki mogła mieć wpływ ta nieszczelność na silnik? No i co zrobić z tym gwintem? Śruby były dość krótkie wiec może wkręcenie dłuższych złapie za dobry gwint, ale nie wiem jak głębokie są te otwory.

W jaki sposób wogóle wyczyścić tego EGR-a? Jak poruszyć tym grzybkiem?

Napisano

Słuchaj nie wiem jak u Ciebie ale u mnie otwory są przelotowe wiec możesz dać zwykłą śrubę i nakrętkę.

Jaki wpływ-a raczej to może inne spalanie, ciężko powiedzieć napewno wyskoczył błąd ecu:/

Napisano

Raczej nie da rady, w tym silniku EGR jest przykręcany "na kolektor" od góry w dość grubym miejscu:

969023395.th.jpg

Spróbuj delikatnie przegwintować nominałem a jak gwint bardzo zjechany to na większy rozmiar wink.gif

EDIT:

Zmieniłem zdjęcie.

Napisano
  • Autor

No nareszcie jakiś odzew. Wiec tak zrobie postaram się przegwintować, jak sie nie uda to mihó dostanie to czego chciał hehe Co do błędu nie wyskoczył żaden. A powiedzcie mi czy ten "cycek" od EGR mam nar wypucować że sam nim poruszę czy jak? Jak wywołać aby się poruszył.

Napisano

Grzybek możesz ruszać ręką, albo podłączając na chwilkę skrajne piny pod akumulator. Ważne, żeby czysty był styk grzybka z gniazdem i trzonek, który suwa się w prowadnicy (tam ciężej się dostać). Możesz posiłkować się długą igłą, albo najpierw namoczyć grzybek np: w nafcie, żeby nagar zmiękł. Potem do akumulatora i krótkimi impulsami rozruszać grzybek.

Co do gwintu, to jeśli nie chcesz rozwiercać to możesz wkleić na klej epoksydowy szpilkę.

Napisano

> Co do gwintu, to jeśli nie chcesz rozwiercać to możesz wkleić na klej epoksydowy szpilkę.

Mozna tak, wersja "dla leniwych", ale i tak jest to najprostsze rozwiazanie. Rozwiazaniu poprawne, czyli wstawianie wkladki gwintowej byloby najlepsze, ale mozna inaczej we wlasnym zakresie. Rozwiercenie i nagwintowanie pod gwint M10 i zastosowanie szpilki (przejsciowej) z M10 na M8 (nie ma potrzeby rozwiercania otworu w EGR pod szpilke M10).

Skoro oryginalny gwint jest zerwany, bardzo watpie w jego odtworzenie tym samym rozmiarem gwintowanika, czyli M8.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Akcja zakończona sukcesem. Po zmierzeniu gwintu okazało się że jest na tyle długi że można spokojnie wkręcić dłuższą śrubę. Wkręciłem je na kleju do gwintów przy okazji zaślepiłem EGR. Temat zakończony

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.