Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Działanie klimy manualnej.

Featured Replies

Napisano

Hejo.Nabijałem klime 2 lata temu w pazdzierniku po kupnie auta.Była szczelna ,bez czynnika. W tamtym roku bardzo mało jej używałem ,zaledwie pare razy.I dzis sprawdzałem czy chłodzi. Sam niewiem dałem na max zimne i 4 obieg .raz na szybe ,wieje mocniej ,raz na nogi i szybę.Wsumie niewiem jak ma byc niewiem.gif.Przyłozyłem termometr do kratki i po 6-7 minutach miałem 10st.C shocked.gif Wiem ,ze zaraz po napełnieniu gosc sprawdzał i było 4st.C .czynnika wiem ze wchodzi 750ml,a 2 lata temu miałem ja szczelna,chyba że ja cos nie kumam .Klime sprawdzałem na postoju ,wczesniej 10km jechałem,minimalnie było lepiej. Po załączeniu słysze pstyk ...

Napisano

Pstryknięcie oznacza, że pompa się załączyła. Żeby chłodziła to musi być dość ciepło, w Clio zaobserwowałem, że musi być ok 12-15stC żeby skutecznie sprawdzić czy chłodzi.

Co do szczelności, to należy nawet zimą włączać klimę na 15min. raz na 2 tygodnie. Rozprowadzasz wtedy po układzie olej, który nie pozwala wyschnąć uszczelkom i w konsekwencji rozszczelnić się układowi.

Jeśli pompa się włącza (pstryka) to czynnik w układzie jest tylko może być go trochę za mało.

IMO poczekaj na cieplejszy dzień ze sprawdzeniem, jeśli wtedy nie będzie chłodzić, to pojedź na maszynę serwisową.

pozdro

Napisano
  • Autor

> Pstryknięcie oznacza, że pompa się załączyła. Żeby chłodziła to musi być dość ciepło, w Clio

> zaobserwowałem, że musi być ok 12-15stC żeby skutecznie sprawdzić czy chłodzi.

> Co do szczelności, to należy nawet zimą włączać klimę na 15min. raz na 2 tygodnie. Rozprowadzasz

> wtedy po układzie olej, który nie pozwala wyschnąć uszczelkom i w konsekwencji rozszczelnić

> się układowi.

> Jeśli pompa się włącza (pstryka) to czynnik w układzie jest tylko może być go trochę za mało.

> IMO poczekaj na cieplejszy dzień ze sprawdzeniem, jeśli wtedy nie będzie chłodzić, to pojedź na

> maszynę serwisową.

> pozdro

Dzisiaj było dość ciepło,jak powinno byc ustawione pokretło od wentylacji? ,szyba ?,czy nogi-szyba.I sprawdze z tym termometrem czy będzie te 4 st.C ,byc może 10minut to za mało aby schłodzić do tej temperatury ,choć pewnie sie myle bo u mechanika leciało po chwili.Aha nie wiem jak u innych ale ja nie mam takiej klimy jak w escorcie że idzie zmarznąć .Mam taką że chłodzi ,ale nie jest nawet zimno ,jest jak w domu . zakrecony.gif

Napisano

> Dzisiaj było dość ciepło,jak powinno byc ustawione pokretło od wentylacji? ,szyba ?,czy

> nogi-szyba.I sprawdze z tym termometrem czy będzie te 4 st.C ,byc może 10minut to za mało aby

> schłodzić do tej temperatury ,choć pewnie sie myle bo u mechanika leciało po chwili.Aha nie

> wiem jak u innych ale ja nie mam takiej klimy jak w escorcie że idzie zmarznąć .Mam taką że

> chłodzi ,ale nie jest nawet zimno ,jest jak w domu .

Mam już 3 auto z klimą manualną. To, jak ustawisz kierunek nawiewu, nie ma najmniejszego znaczenia. Ustaw tak, aby było Ci najbardziej komfortowo. Ja często przy mocno nagrzanym aucie na początku daję max na kratki, które kieruję do gory (nie na siebie). Potem jak już jest chłodniej najczęściej dmucham na szybę.

Na wylocie kratki przy sprawnej klimie powinno być od 4-6st. przy sprawdzeniu temp wylotu ustaw nawiew tylko na kratki i włóż sondę termometru w kratkę. Po chwili od włączenia klimy powinno lecieć już zimne powietrze. Ta chwila to na wypchnięcie ciepłego z kanałów wentylacyjnych. No i oczywiście najprościej sprawdzić czy klima działa "na słuch" zlosnik.gif - po prostu załączenie klimy powoduje klepnięcie elektrosprzęgła sprężarki - a to słychać charakterystycznym "klik". Często też na chwilę przysiadają obroty silnika, gdy ten pracuje na jałowym. Może być tak, jak ktoś powyżej napisał, że ciśnienie w układzie jest na tyle wysokie, by czujnik pozwolił załączyć sprzęgło (a tym samym pozwolił pracować sprężarce) ale na tyle niskie, że klima jest mało wydajna. Dziwi mnie, że piszesz, że miałeś szczelny układ ale bez czynnika - to co, ktoś go po prostu wypuścił? icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> Mam już 3 auto z klimą manualną. To, jak ustawisz kierunek nawiewu, nie ma najmniejszego znaczenia.

> Ustaw tak, aby było Ci najbardziej komfortowo. Ja często przy mocno nagrzanym aucie na

> początku daję max na kratki, które kieruję do gory (nie na siebie). Potem jak już jest

> chłodniej najczęściej dmucham na szybę.

> Na wylocie kratki przy sprawnej klimie powinno być od 4-6st. przy sprawdzeniu temp wylotu ustaw

> nawiew tylko na kratki i włóż sondę termometru w kratkę. Po chwili od włączenia klimy powinno

> lecieć już zimne powietrze. Ta chwila to na wypchnięcie ciepłego z kanałów wentylacyjnych. No

> i oczywiście najprościej sprawdzić czy klima działa "na słuch" - po prostu załączenie klimy

> powoduje klepnięcie elektrosprzęgła sprężarki - a to słychać charakterystycznym "klik". Często

> też na chwilę przysiadają obroty silnika, gdy ten pracuje na jałowym. Może być tak, jak ktoś

> powyżej napisał, że ciśnienie w układzie jest na tyle wysokie, by czujnik pozwolił załączyć

> sprzęgło (a tym samym pozwolił pracować sprężarce) ale na tyle niskie, że klima jest mało

> wydajna. Dziwi mnie, że piszesz, że miałeś szczelny układ ale bez czynnika - to co, ktoś go po

> prostu wypuścił?

Nie nie..Kupiłem auto i sprawdzałem działanie klimy.A okazało sie po sprawadzeniu , że jest szczelna ale nie ma czynnika ,to ją nabił(750ml). Zreszta zobaczę ,może wydam te 100-150zł na sprawdzenie w maju.Ale w mieście odrazu auto słabsze.. sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.