Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nabijanie kakier w sprayu

Featured Replies

Napisano

Witam.

Kupiłem w mieszalni lakierów dorobiony lakier nabity w sprayu. Zmatowiłem stary lakier, odtłuściłem i pomalowałem. Lakier idealnie pasował do koloru auta tak, że nie było widać różnicy. Po zimie, w miejscach lakierowania, naniesiony lakier popękał. Byłem w mieszalni gdzie nabijałem spray i powiedziano mi że to normalne angryfire.gif.

Moim zdaniem to nie jest normalne bo przedtem używałem lakierów w sprayu motipa i nic nie pękało.

Napisano

> Witam.

> Kupiłem w mieszalni lakierów dorobiony lakier nabity w sprayu. Zmatowiłem stary lakier, odtłuściłem

> i pomalowałem. Lakier idealnie pasował do koloru auta tak, że nie było widać różnicy. Po

> zimie, w miejscach lakierowania, naniesiony lakier popękał. Byłem w mieszalni gdzie nabijałem

> spray i powiedziano mi że to normalne .

> Moim zdaniem to nie jest normalne bo przedtem używałem lakierów w sprayu motipa i nic nie pękało.

dałeś podkład pod niego?

firma firmie nie równa a co do motipa to głównie go używam do zacisków hamulcowych i bębnów i jest rewelacyjny ok.gif

Napisano

> dałeś podkład pod niego?

> firma firmie nie równa a co do motipa to głównie go używam do zacisków hamulcowych i bębnów i jest

> rewelacyjny

Nie dawałem podkładu bo malowałem na zmatowionym starym lakierze.

Napisano

> Witam.

> Kupiłem w mieszalni lakierów dorobiony lakier nabity w sprayu. Zmatowiłem stary lakier, odtłuściłem

> i pomalowałem. Lakier idealnie pasował do koloru auta tak, że nie było widać różnicy. Po

> zimie, w miejscach lakierowania, naniesiony lakier popękał. Byłem w mieszalni gdzie nabijałem

> spray i powiedziano mi że to normalne .

> Moim zdaniem to nie jest normalne bo przedtem używałem lakierów w sprayu motipa i nic nie pękało.

pracownik mieszalni ma rację , gdyż nabił ci w spray lakier akrylowy , chemoutwardzalny i takie zachowanie tego lakieru bez utwardzacza jest normalne ,ale z drugiej strony gdyby mieszanka lakieru z utwardzaczem została nabita w spraj to po kilku godzinach by zwiazała ...

lakier zmieszany z utwardzaczem , nie nadaje się do użytku już po godzinie w 20stC , więc w spraje pakuje się lakier bez utwardzacza ...

lakiery Motip , to tzw syntetyki czyli wyroby ftalowo-karbamidowe schnące w wyniku odparowania rozcienczalnika , a nie akrylowe wymagające reakcji chemicznej z utwardzaczem.

następnym razem poproś w mieszalni o lakier bazowy(kolor) i klar w spraju nie nabijany na miejscu lecz orginalny np Motip , będziesz miał kolor bazowy schnacy przez odparowanie rozpuszczalnika a klar go zabezpieczy i da połysk jak w metalikach ok.gifok.gifok.gif

Napisano

> pracownik mieszalni ma rację , gdyż nabił ci w spray lakier akrylowy , chemoutwardzalny i takie

> zachowanie tego lakieru bez utwardzacza jest normalne ,ale z drugiej strony gdyby mieszanka

> lakieru z utwardzaczem została nabita w spraj to po kilku godzinach by zwiazała ...

> lakier zmieszany z utwardzaczem , nie nadaje się do użytku już po godzinie w 20stC , więc w spraje

> pakuje się lakier bez utwardzacza ...

> lakiery Motip , to tzw syntetyki czyli wyroby ftalowo-karbamidowe schnące w wyniku odparowania

> rozcienczalnika , a nie akrylowe wymagające reakcji chemicznej z utwardzaczem.

> następnym razem poproś w mieszalni o lakier bazowy(kolor) i klar w spraju nie nabijany na miejscu

> lecz orginalny np Motip , będziesz miał kolor bazowy schnacy przez odparowanie rozpuszczalnika

> a klar go zabezpieczy i da połysk jak w metalikach

OK. tak zrobię. Dzięki za wyjaśnienie.

Szkoda tylko, że muszę to robić drugi raz bo pracownik lakierni nie raczył mnie poinformować że sam spray odejdzie to po kilku miesiącach.

Napisano

>następnym razem poproś w mieszalni o lakier bazowy(kolor) i klar w spraju nie nabijany na miejscu lecz orginalny np Motip , będziesz miał kolor bazowy schnacy przez odparowanie rozpuszczalnika a klar go zabezpieczy i da połysk jak w metalikach

Ale ja jednak czegoś nie łapię...

Naprostujcie mnie...

Wiadomo, że w przypadku lakierowania powierzchni pokrytej tzw. lakierem metalik, dajemy:

- najpierw baza [dorobiona z lakierni]

- po pół do dwóch godzin klar np. Motipa.

A w przypadku malowania powierzchni pokrytej zwykłym lakierem [niemetalik]

- dajemy lakier dorobiony w lakierni

- pomimo tego, że lakier bazowy nie jest metalikiem dajemy na niego klar z np Motipa ???

czy do zakupionego klaru np Motipa mieszalnia daje kolor???

Pytam, bo zrobiłem zaprawki w malaczu na drzwiach i wyszło mi [na moje potrzeby i zdolności] rewelacyjnie...

Lakier dorabiany na materiałach PPG nabity w spray, bodajże Colormatic.

Głupio by mi było zabierać się za to za pół roku....

clown.gifJeżeli to jest kwietniowy wkręt to czuję się wkręcony i możecie mnie odkręcić... clown.gif

Normalnie strach dzisiaj pytać tutaj o cokolwiek ... spineyes.gif

Napisano

> Ale ja jednak czegoś nie łapię...

> Naprostujcie mnie...

> Wiadomo, że w przypadku lakierowania powierzchni pokrytej tzw. lakierem metalik, dajemy:

> - najpierw baza [dorobiona z lakierni]

> - po pół do dwóch godzin klar np. Motipa.

bzdura całkowita bowiem baza metalik/perła/zwykły schnie w garażu GÓRA 20minut do malowania klarem

> A w przypadku malowania powierzchni pokrytej zwykłym lakierem [niemetalik]

> - dajemy lakier dorobiony w lakierni

> - pomimo tego, że lakier bazowy nie jest metalikiem dajemy na niego klar z np Motipa ???

dobrze jest tak zrobić , ponieważ odcina się od warunków meteo wrażliwy(bo bez utwardzacza) lakier akrylowy

> czy do zakupionego klaru np Motipa mieszalnia daje kolor???

nikt nic nie daje za darmo , za kolor trzeba zapłacić !!!

> Pytam, bo zrobiłem zaprawki w malaczu na drzwiach i wyszło mi [na moje potrzeby i zdolności]

> rewelacyjnie...

super ok.gif

> Lakier dorabiany na materiałach PPG nabity w spray, bodajże Colormatic.

> Głupio by mi było zabierać się za to za pół roku....

> Jeżeli to jest kwietniowy wkręt to czuję się wkręcony i możecie mnie odkręcić...

> Normalnie strach dzisiaj pytać tutaj o cokolwiek ...

daruj sobie ....

jezeli chodzi o lakiery nie wkręcam , chemia jest wredna ok.gif

Napisano

Dobra, to jeszcze parę uściśleń...

>>>dobrze jest tak zrobić , ponieważ odcina się od warunków meteo wrażliwy(bo bez utwardzacza) lakier akrylowy.

Malowałem, jak to nazywacie, [chyba] "akrylem" w spreju nr 147A [taka ładna czerwień lizak.gif]. Udało mi się uzyskać ładną gładką powierzchnię. Mija właśnie tydzień od malowania.Wczoraj spolerowałem mgłę na przejściach (nie malowałem całego elementu tylko na wpyłkę).

Jeżeli chciałbym uniknąć ew. problemów z pękaniem lakieru to mogę teraz położyć na ten akryl np bezbarwny Motipa. I tu pytanie:

- czy trzeba przygotować jakoś powierzchnię przed klarem (oprócz oczyszczenie i odtłuszczenia) ???

czy jakiś szlif papierkiem (bo bazy metalik pod klar się przecież nie "tyka") ???

> czy do zakupionego klaru np Motipa mieszalnia daje kolor???

>Nikt nic nie daje za darmo , za kolor trzeba zapłacić !!! biglaugh.gif033102bebe_1_prv.gif

No tak mi się jakoś nieszczęśliwie sformułowało...

Chodziło mi o technikę napełnienia i materiały...

- kupuję np 300ml klaru Motipa

- z tym klarem pędzę do lakierni

- w lakierni zakupuję lakier bazowy [kolor], który lakiernia wbija do tych 300 ml Motipa - dobrze myślę???

Dopytuję się, bo pierwszy raz słyszę o takich praktykach, technikach... spineyes.gif

Napisano

> Dobra, to jeszcze parę uściśleń...

> Malowałem, jak to nazywacie, [chyba] "akrylem" w spreju nr 147A [taka ładna czerwień ]. Udało mi

> się uzyskać ładną gładką powierzchnię. Mija właśnie tydzień od malowania.Wczoraj spolerowałem

> mgłę na przejściach (nie malowałem całego elementu tylko na wpyłkę).

> Jeżeli chciałbym uniknąć ew. problemów z pękaniem lakieru to mogę teraz położyć na ten akryl np

> bezbarwny Motipa. I tu pytanie:

> - czy trzeba przygotować jakoś powierzchnię przed klarem (oprócz oczyszczenie i odtłuszczenia) ???

> czy jakiś szlif papierkiem (bo bazy metalik pod klar się przecież nie "tyka") ???

"tyka"sie hehe.gif zalecam szarą włókninę VERY FINEwystarczy lekko nprzeszlifować i po kłopocie , a włóknina w odróżnieniu od papieru nie zbiera lakieru agresywnie

> No tak mi się jakoś nieszczęśliwie sformułowało...

> Chodziło mi o technikę napełnienia i materiały...

> - kupuję np 300ml klaru Motipa

> - z tym klarem pędzę do lakierni

> - w lakierni zakupuję lakier bazowy [kolor], który lakiernia wbija do tych 300 ml Motipa - dobrze

> myślę???

> Dopytuję się, bo pierwszy raz słyszę o takich praktykach, technikach...

bzdury wypisujesz shocked.gifshocked.gif

klar to jeden spraj , a kolor to DRUGI spraj !!!

mało tego to w ten 400ml spraj wchodzi :

- 100ml farby

- 100ml rozcienczalnika

- 200ml gazu

żeby była jasność w 400ml pojemniku spraj mamy 200ml farby gotowej do malowania

Napisano

> OK. tak zrobię. Dzięki za wyjaśnienie.

> Szkoda tylko, że muszę to robić drugi raz bo pracownik lakierni nie raczył mnie poinformować że sam

> spray odejdzie to po kilku miesiącach.

wielu kolorystów w mieszalniach nie posiada wiedzy lakiernika , ja jestem technikiem i też się uczę ,dziś malowałem w serwisie mercedesa ml, klarem który miałem pierwszy raz w życiu w ręce,i auto wyszło perfekto , ale lakiernicy nie widzieli moich natrysków próbnych zlosnik.gif

Napisano

Przyznam, że solidnie zmyliło mnie to zdanie...

>>> następnym razem poproś w mieszalni o lakier bazowy(kolor) i klar w spraju nie nabijany na miejscu lecz orginalny np Motip , będziesz miał kolor bazowy schnacy przez odparowanie rozpuszczalnika

- i wymyśliłem to cudo z wtłoczeniem bazy-koloru do zakupionego bezbarwnego

Dobra, dobra już jest jasność:

1. Baza kolor dobrana przez lakiernię, wtłoczona do puszki z rozpuszczalnikiem i gazem pędnym cfaniaczek.gif.

2. Po wyschnięciu szlif włókniną.

3. Lakier bezbarwny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.