Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tylka wycieraczka golf IV- skokowa praca

Featured Replies

Napisano

Witam, mam problem z tylna wycieraczką w golfie. Działa prawie normalnie wink.gif, problemem jest na wolniejszym biegu skokowy powrót do pozycji spoczynkowej. Smarowanie nie pomogło, na podniesionej wycieraczce jakby było trochę lepiej. Nieraz zdarza się też że nie chce się wyłączyć, ale wiążę to właśnie z ta skokową pracą, jeżeli zatrzyma się tuż przed położeniem spoczynkowym to robi kolejny cykl i tak nieraz 5 razy wink.gif. Mam ukręcony wężyk od spryskiwacza- kręci się razem z ramieniem- typowa usterka w tych silniczkach, tylko nie wiem czy może mieć to wpływ na takie zachowanie wycieraczki czy przyczyna leży jeszcze gdzieś indziej, np przetarta wiązka, przekaźnik czy zalana płynem elektronika. Mechanizmy silniczka wyglądają jak nowe, nie są pordzewiałe, smaru jest sporo, więc tu raczej problemu nie ma. Miał ktoś podobny problem? Najpierw zajmę sie reanimacją spryskiwacza, jeśli to nie pomoże gdzie szukać przyczyn takiego zachowania wycieraczki? Silniczek mam firmy SWF. Na allegro widzę że są silniczki valeo i boscha. Czy będą one pasowały p&p w miejsce tego swf czy trzeba coś przerabiać?

Napisano

a może po czyszczeniu, podczas montażu ramienia wycieraczki lekko ruszyłeś silnikiem i ząbki się wytarły??? Jest taka opcja, bo całość z szajs plastiku jest wykonana.

Napisano
  • Autor

> a może po czyszczeniu, podczas montażu ramienia wycieraczki lekko ruszyłeś silnikiem i ząbki się

> wytarły??? Jest taka opcja, bo całość z szajs plastiku jest wykonana.

Chodzi Ci o ząbki w mechanizmie wycieraczki- ta duża plastikowa zębatka? Wydaje mi się że jest ok, ale rzucę okiem w wolniejszej chwili. Na tym drugim, szybszym biegu wszystko pracuje jak należy niewiem.gif Nie wiesz może czy silniczki różnych producentów są zamienne? Jak nie opanuję tematu może kupię nowy confused.gif

Napisano

A czy problem nie jest przypadkiem banalny i nie leży w źle przylegajacym ramieniu wycieraczki hmm.gifcfaniaczek.gif

Weź to odegnij tak aby guma przylegała w miarę prostopadle do szyby.

IMHO silniczek nie ma tu nic do rzeczy.

BTW ja spryskiwacz naprawiłem za pomocą wkładu do długopisu wink.gif

Zestaw naprawczy ZTCW kosztuje ok 100 zł.

Czy dobrze zrozumiałem, że tylna wycieraczka w Twoim bolidzie ma dwie prędkości???

Napisano
  • Autor

> A czy problem nie jest przypadkiem banalny i nie leży w źle przylegajacym ramieniu wycieraczki

> Weź to odegnij tak aby guma przylegała w miarę prostopadle do szyby.

> IMHO silniczek nie ma tu nic do rzeczy.

To nie jest takie typowe skakanie jak przy zużytym piórze ale silniczek sie po prosty zatrzymuje na ułamki sekund- tylko podczas powrotu do pozycji spoczynkowej. W druga stronę jest ok. Nie ma znaczenia czy sucha czy mokra szyba.

> BTW ja spryskiwacz naprawiłem za pomocą wkładu do długopisu

> Zestaw naprawczy ZTCW kosztuje ok 100 zł.

Też tak planuję zrobić wink.gif, tylko mam problem z wyciągnięciem tego kątownika plastikowego z osi. Kręci się a wyjść nie chce niewiem.gif Nie chce go na siłę wyciągać żeby nie połamać. Wybiję z drugiej strony chyba czymś. Dysza wyszła bez problemu, z resztą są schody frown.gif Do tego do mojego silniczka chyba nie ma zestawów naprawczych, są chyba tylko do valeo, ja mam swf. Zostaje mi wkład smile.gif

> Czy dobrze zrozumiałem, że tylna wycieraczka w Twoim bolidzie ma dwie prędkości???

Po przytrzymaniu spryskiwacza przyspiesza wink.gif może źle to napisałem wink.gif Przy tym polożeniu chodzi ok, nic się nie zatrzymuje. Jedynie spryskiwacz kręcił się z ramieniem.

Napisano

> Czy dobrze zrozumiałem, że tylna wycieraczka w Twoim bolidzie ma dwie prędkości???

no właśnie też mnie to zdziwiło...

Napisano
  • Autor

Spryskiwacz naprawiłem, nie kręci sie już z wycieraczką, przesmarowałem wszystko dokładnie, ale problem przerywającej wycieraczki został. Może elektronikę jednak zalało płynem i coś padło? niewiem.gif Nie mam pomysłu crazy.gif Podłącze chyba jeszcze silniczek na krótko z aku i powinno się wyjaśnić w czym problem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.