Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Podstawa anteny - urwane mocowanie

Featured Replies

Napisano

Witam,

dawno już nie miałem problemów z moją asią ale dziś (z własnej głupoty) spotkała mnie niemiła rzecz...

Otóż byłem na myjni i antena nie chciała się wykręcić dlatego po kilku minutach daremnych prób postanowiłem ją zostawić. Miałem taką małą krótką antenkę więc pomyślałem że nic jej nie będzie...

Niestety pomyliłem się.

Pozioma szczotka zahaczyła antenę.... i wyrwała ją z mocowania wraz z kawałkiem podstawy..

Potem był awaryjny stop myjni i płacz nad własną głupotą.

Efekt jest taki, że gumę udało mi się włożyć ale ta "śrubka" w podstawie anteny, na którą nakręca się antenę - lata jak szalona, mogę ją swobodnie manipulować - coś zatem się urwało. Boję się również, że może się już tam dostawać woda...

Powiedzcie mi teraz szanowni koledzy co z tym zrobić...

kupić nową podstawę (ze spryskiwaczem) - jeżeli tak to gdzie... na allegro same używki..

i jak się do tego dobrać... czy muszę ściągać podsufitkę czy jak... czym to odkęcić / wyjąć?

masakra.. już mi się przez takie g...no popsuł humor na Święta confused.gif

ps. widziałem postawy anteny na allegro np. ta

http://www.allegro.pl/item919734171_opel_astra_ii_g_podstawa_anteny_ze_spryskiwaczem.html

tylko że ta podstawa wygląda jakby tam miała "dziurę" na antenę - ja mam dziurę w antenie - w podstawie mam gwint do wkręcenia...

Napisano

> jakby tam miała "dziurę" na antenę - ja mam dziurę w antenie - w podstawie mam gwint do wkręcenia...

Nawet nie wiedziałem, że bat można odkręcać... Zerknąłem w EPC - na rysunkach widać, że w podstawie anteny jest otwór, a bat anteny ma na dole śrubkę. Może ta śrubka się złamała i jej kawałek pozostał w podstawie? A może to jest szpilka i wykręciła się nie z tego elementu, co powinna?

Pozdr.

Napisano

Dzis wymienialem antene, ale w kombi. Antena fabryczna jest ze wzmacniaczem, ale niestety padla. Kupilem druga i dzis wymienilem. Antene od dolu trzyma nakretka na klucz 17. Trzeba lekko odchylic podsufitke. Jak w 3d jest? tego nie wiem. .. ..

Napisano

> Efekt jest taki, że gumę udało mi się włożyć ale ta "śrubka" w podstawie anteny, na którą nakręca

> się antenę - lata jak szalona, mogę ją swobodnie manipulować - coś zatem się urwało. Boję się

> również, że może się już tam dostawać woda...

Wymieniałem antenę w moim kombi po próbie odkręcenia bata na myjni. Wygląda to tak, że bat ma śrubę, a nakrętka jest zatopiona w podstawie anteny. U mnie nakrętka się wyrwała, więc mogłem bat obracać na wszystkie strony. Woda się raczej dostawać nie będzie, bo gumowa uszczelka pomiędzy podstawą a dachem jest tak zrobiona, że nie będzie się lała do środka woda. Zauważ, że byłby problem z myciem na myjni automatycznej gdyby było inaczej.

> i jak się do tego dobrać... czy muszę ściągać podsufitkę czy jak... czym to odkęcić / wyjąć?

Jeżeli jest tak, jak w kombi, to wystarczy tył podsufitki odczepić. Zdaje się, że jest to pokazane w Etzoldzie. Jest kilka plastikowych zatrzasków w plastikowej osłonie, które trzeba wyczepić. Później odchylasz podsufitkę i odkręcasz śrubę.

Ja kupiłem do siebie antenę uniwersalną za 20zł, ze starej wymontowałem wzmacniacz i wlutowałem w nową. Dopasowałem nową podstawę do starej uszczelki (już nie pamiętam powodu confused.gif, ale jakiś był) i skręciłem. Niestety, masz u siebie spryskiwacz, więc uniwersalna Ci się nie przyda.

> tylko że ta podstawa wygląda jakby tam miała "dziurę" na antenę - ja mam dziurę w antenie - w

> podstawie mam gwint do wkręcenia...

Zapewne szpilka została w nakrętce z podstawy, a wykręciła się z bata.

Napisano
  • Autor

Dzięki za rady smile.gif

Obejrzałem to dzisiaj na spokojnie.... macie rację - szpilka z bata została w podstawie anteny.

Niestety gwintowana tuleja do której wkręca się bat została wyrwana i lata w środku. Nie będę tego reanimował - nie ma sensu.

Do tego uszkodziła się też sama podstawa. rozerwało ją w miejscu osadzenia gwintowanej tulei i popękała również uszczelka pod podstawą.

Zamówiłem już oryginalną używkę wraz z uszczelką. Poczekam tylko na ładną pogodę i będę wymieniał. Myślę, że powinna być we wtorek.

Tymczasem otwór w podstawie zalepiłem u góry czarnym sylikonem. Na wszelki wypadek. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.