Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile paliwa w końcu wchodzi do Pańdziochy?

Featured Replies

Napisano

Witam. Dzisiaj po raz drugi już weszło mi do zbiornika więcej niż podawana przez producenta ilość paliwa. Za pierwszym razem myślałem, że to stacja robi mnie w ch... ale zatankowałem na innej i znów weszło więcej. Czy to normalne/możliwe? A może to po prostu druga stacja gdzie robią w ch? smile.gif pozdrawiam wesołych świąt!

Napisano
  • Autor

> A ile wlałeś??

Za pierwszym razem weszło ponad 36l, za drugim ponad 35... Gdzieś czytałem, że lejąc 'pod korek' można wcisnąć nawet 37l - prawda li to? smile.gif

Napisano

Podejrzewam, że jeżeli zbiornik ma 35l pojemności to zawsze jest on trochę większy (kwestia bezpieczeństwa albo coś), w grę wchodzi też błąd pomiaru, więc te dwie rzeczy mogą w sumie dać wynik 37l.

Napisano
  • Autor

> Podejrzewam, że jeżeli zbiornik ma 35l pojemności to zawsze jest on trochę większy (kwestia

> bezpieczeństwa albo coś), w grę wchodzi też błąd pomiaru, więc te dwie rzeczy mogą w sumie dać

> wynik 37l.

Dobra ok. Większość użytkowników tego forum posiada Pandę więc chciałem się dowiedzieć czy ktoś miał może podobne doświadczenia?

Napisano

Zajrzyj do instrukcji obsługi i zobacz ile powinno wchodzić do baku paliwa. U mnie stoi jak byk 35 litrów. Odbierałem w tym roku Seicento rocznik 2009 i byłem przekonany, że bak ma 35 litrów pojemności (tak miałem w tym aucie z roku 2001 i 2003). Tymczasem instrukcja podaje 38 litrów i udało mi się na stacji zatankować coś pod 37 litrów. Może w Pandzie też zwiększyli objętość.

Napisano

> Zajrzyj do instrukcji obsługi i zobacz ile powinno wchodzić do baku paliwa. U mnie stoi jak byk 35

> litrów. Odbierałem w tym roku Seicento rocznik 2009 i byłem przekonany, że bak ma 35 litrów

> pojemności (tak miałem w tym aucie z roku 2001 i 2003). Tymczasem instrukcja podaje 38 litrów

> i udało mi się na stacji zatankować coś pod 37 litrów. Może w Pandzie też zwiększyli objętość.

1.2 dynamic max ile zatankowałem to 32L

Napisano
  • Autor

> Zajrzyj do instrukcji obsługi i zobacz ile powinno wchodzić do baku paliwa. U mnie stoi jak byk 35

> litrów.

No u mnie w instrukcji też stoi jak byk 35l w tym 5l rezerwy. Więc może jednak mam pecha do stacji...

Napisano

> Za pierwszym razem weszło ponad 36l, za drugim ponad 35... Gdzieś czytałem, że lejąc 'pod korek'

> można wcisnąć nawet 37l - prawda li to?

bo zbiornik ma pojemnosc 35 litrow ale jak lejesz pod tzw korek to napelniasz tez caly oklad wlewowy - a tam troche sie zmiesci

poza tym wystarczy ze samochod masz w czasie tankowania przechylony lekko na lewa strone i wejdzie tez ciutke wiecej - zbiornik nie ma idealnego ksztaltu o prostych scianach

a swoja droga stacja tez moze byc "fajna"

Napisano

> Dobra ok. Większość użytkowników tego forum posiada Pandę więc chciałem się dowiedzieć czy ktoś

> miał może podobne doświadczenia?

nie jezdze tak by az tak wysysac paliwo ze zbiornika - do sucha

zawsze jak zaswieca sie rezerwa to staram sie w mozliwie najszybszym czasie zatankowac - oczywiscie nie "na zawal" - jak do tej pory max co udalo mi sie zmiescic do zbiornika to raz jeden jedyny 33,5 litra - ale zawsze jest to pomiedzy 28 a 30 litrow

ps.

rezerwa jest wiecej niz 5 litrow - u mnie jest to 7 litrow

Napisano
  • Autor

> nie jezdze tak by az tak wysysac paliwo ze zbiornika - do sucha

> zawsze jak zaswieca sie rezerwa to staram sie w mozliwie najszybszym czasie zatankowac -

> oczywiscie nie "na zawal" - jak do tej pory max co udalo mi sie zmiescic do zbiornika to raz

> jeden jedyny 33,5 litra - ale zawsze jest to pomiedzy 28 a 30 litrow

No właśnie ja też nie 'osuszam' do końca a jednak dwa razy zdarzyło się, że weszło więcej. Może faktycznie nadwyżka znalazła się w układzie wlewowym.

> ps.

> rezerwa jest wiecej niz 5 litrow - u mnie jest to 7 litrow

Wg instrukcji jest 5.

Napisano

Tankuje jak rezerwa się zapali to wchodzi pod korek 32 litry wiec 37 to możliwy wynik. Wyjeździć do 0 i wtedy zatankować to będziesz wiedział ile wejdzie max ok.gif

Napisano
  • Autor

> Tankuje jak rezerwa się zapali to wchodzi pod korek 32 litry wiec 37 to możliwy wynik. Wyjeździć do

> 0 i wtedy zatankować to będziesz wiedział ile wejdzie max

Jak dla mnie to raczej nie możliwe... Ostatecznie mogę sobie kupić kanister i próbować cool.gif

Napisano

Tylko po co???????????????? Chyba że chcesz spalić pompę!!!! Wczoraj moja serce.gif tankowała i rezerwa jeszcze się nie zaświeciła a do baku weszło równe 30,2 litra. Więc wniosek może być taki że bak ma 35 plus szyjka ok. 2, w sumie ok. 37. A czy to ma 36 czy może 37,3 to jakie to ma znaczenia????????

Pozdrówka smile.gifsmile.gifsmile.gif

> Jak dla mnie to raczej nie możliwe... Ostatecznie mogę sobie kupić kanister i próbować

Napisano
  • Autor

> Tylko po co???????????????? Chyba że chcesz spalić pompę!!!! Wczoraj moja tankowała i rezerwa

> jeszcze się nie zaświeciła a do baku weszło równe 30,2 litra. Więc wniosek może być taki że

> bak ma 35 plus szyjka ok. 2, w sumie ok. 37. A czy to ma 36 czy może 37,3 to jakie to ma

> znaczenia????????

> Pozdrówka

> > Jak dla mnie to raczej nie możliwe... Ostatecznie mogę sobie kupić kanister i próbować

Nie chodziło mi o sprawdzenie ile faktycznie, 'na całkiem pusto' wchodzi do baku! Chodziło mi o to czy mnie zrobiono w wała na stacji czy nie? Na dwóch stacjach tankowałem paliwo i weszło mi więcej niż producent przewiduje! Nadmieniam, że paliwa przed tankowaniami miałem jeszcze trochę... Więc czy ktoś łaskawie mógłby powiedzieć mi czy to możliwe, że weszło WIĘCEJ niż 35l do całego układu?

Napisano

> Nie chodziło mi o sprawdzenie ile faktycznie, 'na całkiem pusto' wchodzi do baku! Chodziło mi o to

> czy mnie oje****o na stacji czy nie? Na dwóch stacjach tankowałem paliwo i weszło mi więcej

> niż producent przewiduje! Nadmieniam, że paliwa przed tankowaniami miałem jeszcze trochę! Więc

> czy ktoś łaskawie mógłby powiedzieć mi czy to możliwe, że weszło WIĘCEJ niż 35l do całego

> układu CZY MOŻE STACJE W STOLYCY ROBIĄ wszystkich w CH???? Dziękuję

Hmm, chyba niepotrzebnie sie unosisz, koledzy próbowali Ci pomóc, jesli chcesz być pewien czy Cię nie oszukuja na stacjach to kup sobie karnister np 10l i sprawdź ok.gif

Napisano

Proponowałbym język wypowiedzi trochę zmienić bo nie da się tego czytać. Troszeczkę kultury bo kropki i inne sprawy nie załatwiają swiety.gif

Napisano

> kup sobie karnister

tornister - tak, ale nie karnister. chyba, ze do kompletu z tłumnikiem, alumfelgami i korektorem dolotowym.

a w temacie, czy pytajacy zalewa pod korek? pod sam korek, ze az prawie mu sie przelewa, czy tankuje, az mu pistolet odbije?

Napisano

> Nie chodziło mi o sprawdzenie ile faktycznie, 'na całkiem pusto' wchodzi do baku! Chodziło mi o to

> czy mnie oje****o na stacji czy nie? Na dwóch stacjach tankowałem paliwo i weszło mi więcej

> niż producent przewiduje! Nadmieniam, że paliwa przed tankowaniami miałem jeszcze trochę! Więc

> czy ktoś łaskawie mógłby powiedzieć mi czy to możliwe, że weszło WIĘCEJ niż 35l do całego

> układu CZY MOŻE STACJE W STOLYCY ROBIĄ wszystkich w CH???? Dziękuję

Kolego - pierwsze poważne ostrzeżenie. Po kolejnym zapewnię Ci urlop na ukojenie skołatanych nerwów.

Tu się nie klnie, nie uzywa wulgaryzmów i nie krzyczy (Caps). Kropki niczego nie zmieniają.

Pozdrawiam serdecznie smile.gif

ps. a w Warszawie masz tylko 2 stacje ?:]

Napisano

kiedyś jak bylem na stacji a paliwa mialem tak w polowie rezerwy,. przynajmniej tak wskazówka pokazała. czyli jakies 3 litry by bylo wbaku. zatankowałem pod korek az mi sie wylało trochę przez gapiostwo... i weszło niecałe 34 litry.. smile.gif czyli w żargonie formuły 1 - "jeżdziłem cysterną" zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

ale jak miło bylo widzieć jak wskazówka jest wychylona poza liuterkę "F" zlosnik.gif zmieniła swoją pozycję tak po 80 km zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifoink.gifoink.gif

Napisano

Ja prawie zawsze tankuje albo do 1 odbicia albo pod korek aż wlewam ok.gif

Napisano

> tornister - tak, ale nie karnister. chyba, ze do kompletu z tłumnikiem, alumfelgami i korektorem

> dolotowym.

> a w temacie, czy pytajacy zalewa pod korek? pod sam korek, ze az prawie mu sie przelewa, czy

> tankuje, az mu pistolet odbije?

ok.gifok.gifok.gifok.gifok.gifok.gifok.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Bardzo dobre i jeszcze bardziej inteligentne!!

Napisano
  • Autor

> Kolego - pierwsze poważne ostrzeżenie. Po kolejnym zapewnię Ci urlop na ukojenie skołatanych

> nerwów.

> Tu się nie klnie, nie uzywa wulgaryzmów i nie krzyczy (Caps). Kropki niczego nie zmieniają.

> Pozdrawiam serdecznie

> ps. a w Warszawie masz tylko 2 stacje ?:]

ok, sorry - obiecuję poprawę smile.gif co do wlewania to lałem 'pod korek' z kilkoma odbiciami. A co do stacji to na jednej z nich tankowałem dwa razy i za pierwszym weszło 32l a za drugim prawie 36. Myślę, że jedynym sposobem żeby sprawdzić czy nie robią mnie w wała na stacji jest zakup kanistra i sprawdzenie ile wg dystrybutora do niego wchodzi ale chyba sobie daruję i spróbuję jeszcze z innymi stacjami wink.gif

Napisano

> ok, sorry - obiecuję poprawę co do wlewania to lałem 'pod korek' z kilkoma odbiciami. A co do

> stacji to na jednej z nich tankowałem dwa razy i za pierwszym weszło 32l a za drugim prawie

> 36. Myślę, że jedynym sposobem żeby sprawdzić czy nie robią mnie w wała na stacji jest zakup

> kanistra i sprawdzenie ile wg dystrybutora do niego wchodzi ale chyba sobie daruję i spróbuję

> jeszcze z innymi stacjami

dziwilbys sie tankujac do karnistra bo masz spore szanse ze.... weszloby mniej niz jest wybite

Napisano

> dziwilbys sie tankujac do karnistra bo masz spore szanse ze.... weszloby mniej niz jest wybite

No to weź w domu szklankę (250 ml) i zalewaj kanister. Od razu wyjdzie, ile ma pojemności. Oby tylko szklanka była pewna... Ale w tym celu można wziąć menzurkę i odliczyć zlosnik2.gif

A co do meritum - ja zawsze tankuję do pierwszego odbicia (+resztki, które jeszcze są w wężu). Tankowanie z reguły po tym, jak się zapali rezerwa. Wchodzi wtedy różnie - od 28 do 32 litrów.

Napisano

(+resztki, które jeszcze są w wężu).

"Resztki" czy jak to nazywasz pozostaną w wężu dla następnego klienta. Zwróć uwagę że zawór odcinający paliwo jest na końcu tego węża, więc po puszczeniu przycisku pistoletu nie ma fizycznej możliwości wlania ich do baku. smile.gifsmile.gifsmile.gif

Napisano

> No to weź w domu szklankę (250 ml) i zalewaj kanister. Od razu wyjdzie, ile ma pojemności. Oby

> tylko szklanka była pewna... Ale w tym celu można wziąć menzurkę i odliczyć

nie ma potrzeby zeby az tak sie bawic - czesto tankuje z dystrybutorow do kanistrow ze tak powiem sluzbowo - zmiescic 20 litrow do 20 litrowego kanistra wcale nie jest takim oczywistym zadaniem

Napisano

> Witam. Dzisiaj po raz drugi już weszło mi do zbiornika więcej niż podawana przez producenta ilość

> paliwa. Za pierwszym razem myślałem, że to stacja robi mnie w ch... ale zatankowałem na innej

> i znów weszło więcej. Czy to normalne/możliwe? A może to po prostu druga stacja gdzie robią w

> ch? pozdrawiam wesołych świąt!

panda ma bak na 35 litrów (z czego 5 to rezerwa)

pi x oko w rurach mieści się ze 2 litry

nie szkoda Ci zatrzeć pompy paliwowej jadąc na oparach hmm.gif

Napisano
  • Autor

> panda ma bak na 35 litrów (z czego 5 to rezerwa)

> pi x oko w rurach mieści się ze 2 litry

> nie szkoda Ci zatrzeć pompy paliwowej jadąc na oparach

Nie jeżdżę na oparach - w obu przypadkach w zbiorniku było jeszcze 'na oko' 2-3 litry. Więc tym bardziej dziwiłem się wskazaniom dystrybutora.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.