Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Membrana

Featured Replies

Napisano

Witam

Z powodu błędów wyszukiwarki nie mam jak sprawdzić czy był taki temat. Chodzi mi czy można samemu wymienić części w parowniku? Jeśli tak to na co trzeba zwrócić uwagę? Problem mam z jazdą z dużymi prędkościami. "Ciągnie" mi od zera i przy pewnej prędkości obrotowej następuje coś podobnego do odcięcie zapłonu. Jaz dam na bieg wyżej znowu jest ok do opisywanych obrotów. Przed awarią bez problemu rozpędzałem się do 170 km/h a teraz z trudem pojadę 130 na gazie. Na paliwie wszystko jest ok.

Napisano

> Witam

> Z powodu błędów wyszukiwarki nie mam jak sprawdzić czy był taki temat. Chodzi mi czy można samemu

> wymienić części w parowniku? Jeśli tak to na co trzeba zwrócić uwagę? Problem mam z jazdą z

> dużymi prędkościami. "Ciągnie" mi od zera i przy pewnej prędkości obrotowej następuje coś

> podobnego do odcięcie zapłonu. Jaz dam na bieg wyżej znowu jest ok do opisywanych obrotów.

> Przed awarią bez problemu rozpędzałem się do 170 km/h a teraz z trudem pojadę 130 na gazie. Na

> paliwie wszystko jest ok.

kącik gaz na ulicach jest bardziej odpowiedni do tego typu pytań waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> kącik gaz na ulicach jest bardziej odpowiedni do tego typu pytań

Tak ale może ktoś się spotkał z tym problemem w misiu. Nie wiem czym może być to spowodowane bo nie mam dostępu do komputera.

Napisano

> Tak ale może ktoś się spotkał z tym problemem w misiu. Nie wiem czym może być to spowodowane bo nie

> mam dostępu do komputera.

waytogo.gif

zadaj też pytanie tam ok.gif

Napisano

W parowniku G79SE do II generacji można samemu - robiłem to sam 2 razy.

Podstawa to kupić oryginalny zestaw naprawczy, ja kupuję w ASO (za pierwszym razem kupiłem podróbę na alledrogo i efekt był mizerny).

1,5 roku temu oryginał w ASO kosztował < 100zł

Potem rozkręcić (zapamiętać gdzie która śrubka), wyczyścić w benzynie, wymienić gumki, skręcić w odwrotnej kolejności - całość z demontażem/montażem parownika zajmuje do 2 godzin, żadna filozofia.

Po wymianie trzeba jeszcze wyregulować parownik.

Napisano

aha aha a powiedz co ile wymieniac tak realnie tą membrane w parowniku i filter gazu?

Czyli bebechy wyjda poniżej 100zł za orginały tartarini?

A jak z regulacja parownika, konieczna jest wizyta u gaziacza i analizator spalin w pupe hehe?

Napisano

> aha aha a powiedz co ile wymieniac tak realnie tą membrane w parowniku i filter gazu?

Realnie to wymieniem filtr i membranę jak miałem 60 tys (sugerując się instrukcją).

Teraz przejechałem na tym kolejne 80 tys. i nie wymieniałem nic.

Z tego co inni piszą, membrana wytrzymuje 150 tys. jeśli się jej nie katuje (czyli w mrozy nie przełącza się od razu na gaz na zimnym silniku).

> Czyli bebechy wyjda poniżej 100zł za orginały tartarini?

> A jak z regulacja parownika, konieczna jest wizyta u gaziacza i analizator spalin w pupe hehe?

Regulacja konieczna - po wymianie membrany auto prawdopodobnie po przełączeniu na gaz zgaśnie. Trzeba na benzynie pojechać do gaziarza,

albo samemu metodą prób i błędów zgrubnie ustawić tak żeby silnik nie gasł na gazie. Potem regulacja.

Ale ja nie jeżdżę do gaziarzy, reguluję sam na diodowy wskaźnik sondy lambda - musi oscylować góra-dół, to wtedy jest OK.

Wstępna regulacja teoretycznie polega na:

- całkowitemu zakręceniu "obejścia wolnych obrotów" - mała śruba

- powolnym zakręcaniu dużej śruby (regulacja napięcia membrany) aż do momentu gdy silnik zaczyna się dusić - potem nieco odkęcić do moment aż zacznie pracować OK

i lekko (o 1/4-1/2 obrotu) przykręcić żeby znowu się zaczął lekko "dusić" (diagnoza "duszenia" metodą uszno-dźwiękową - po prostu słychać że silnik zaczyna nierówno pracować)

- odkręceniu śruby wolnych obrotów tak żeby wzbogacić mieszankę aby silnik zaczął pracować OK na wolnych obrotach i żeby sonda lambda zaczęła oscylować

(na wolnych obrotach bardzo powoli oscyluje - raz na 5-10 sekund).

A potem obserwuję jak wskaźnik lambdy się zachowuję na wyższych obrotach podczas jazdy (pod obciążeniem) i koryguję "na nosa".

Gaziarze to regulują w warsztacie "na sucho"- byłem u nich w sumie 3 razy na przeglądach gwarancyjnych i zawsze wyreguluowali tak

że bez obciążenia owszem bardzo ładnie sonda oscylowała na obrotach, ale już przy normalnej jeździe pod obciążeniem oscylacje się gubiły.

Czego "normalny" użytkownik bez wskaźnika sondy nawet się nie domyśla, bo auto spokojnie jeździ nawet na bardzo ubogiej mieszance.

Dlatego stwierdziłem że jeżdżenie do nich to strata pieniędzy i czasu.

A tak naprawdę to nie regulowałem już tego od ponad 40 tys. bo cały czas "trzyma" parametry, ta instalka od Tartarini jest naprawdę OK, zero problemów.

Napisano

aha no to wporzo ja mam dopiero ponad 30 tys ale info mi sie przyda na przyszłość hehe raz jeszcze dziękuje... Mam także kabel to tej instalacji i programik, takze myśle, że uda mi się to wyregulowac. Są jakieś książki, skrypty, instrukcje do regulacji gazu?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.