Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Membrana

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam instalację firmy Tartarini. Chodzi mi czy można samemu wymienić części w parowniku? Jeśli tak to na co trzeba zwrócić uwagę? Problem mam z jazdą z dużymi prędkościami. "Ciągnie" mi od zera i przy pewnej prędkości obrotowej następuje coś podobnego do odcięcia zapłonu. Jak dam na bieg wyżej znowu jest ok do opisywanych obrotów. Przed awarią bez problemu rozpędzałem się do 170 km/h a teraz z trudem pojadę 130 na gazie. Na paliwie wszystko jest ok.

Napisano

Jeżeli reduktor też jest firmy Tartarini, to bez problemu można do niego kupić zestaw naprawczy i zregenerować samemu. Poszukaj w manualach jest opis regeneracji reduktora Tartarini G79SE. waytogo.gif

Napisano

> Witam

> Mam instalację firmy Tartarini. Chodzi mi czy można samemu wymienić części w parowniku?

zalezy jaki masz parownik. sa tacy, ktorym sie udalo, ale sa i tacy, ktorym sie regeneracja nie udala.

Napisano
  • Autor

Po wizycie w ASO wyszło że sterownik gazu nie widzi sondy lambda. Na benzynie jest wszystko ok. Nie mieli zapasowego więc do końca nikt nie wie co to jest. Może to emulator? Może ktoś z Was miał coś podobnego?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam

Ponawiam problem membrany.

Pomimo usilnych starań serwisu i próby wciśnięcia nowego sterownika problem występuje nadal. Stąd moje pytanie czym objawia się zużyty parownik? Na każdym biegu rozpędza się do pewnej prędkości obrotowej i koniec. Przy maksymalnie wciśniętym pedale gazu silnik ma objawy duszenia się. Jedyny sposobem jest popuszczenie pedału i powolne rozpędzanie auta. Nie można zredukować biegu i dać po "garach". Na benzynie problem nie występuje.

Proszę o pomoc bo żaden serwis nie może mi pomóc. ASO proponuje mi wymianę całej instalacji.

Napisano

Wg mnie może być to objaw zużytego reduktora. Po prostu, gdy do końca otworzysz przepustnicę, wtedy musi być pełna wydajność reduktora, a on nie wyrabia, bo albo jest zużyty, albo źle wyregulowany. Jeżeli regulacja nie pomaga, przyczyną może być reduktor.

Zrób jeszcze taki test i spróbuj wypiąć krokowca z węża od reduktora do miksera, zamiast niego włóż jakiś kawałek rurki i przykręć opaskami a krokowiec niech sobie gdzieś leży ale niech będzie podłączony i wtedy się przejedź. Zobaczysz, czy to np. nie przez krokowca, bo może za mało się otwierać. wink.gif

Napisano

> Witam

> Ponawiam problem membrany.

> Pomimo usilnych starań serwisu i próby wciśnięcia nowego sterownika problem występuje nadal. Stąd

> moje pytanie czym objawia się zużyty parownik? Na każdym biegu rozpędza się do pewnej

> prędkości obrotowej i koniec. Przy maksymalnie wciśniętym pedale gazu silnik ma objawy

> duszenia się. Jedyny sposobem jest popuszczenie pedału i powolne rozpędzanie auta. Nie można

> zredukować biegu i dać po "garach". Na benzynie problem nie występuje.

> Proszę o pomoc bo żaden serwis nie może mi pomóc. ASO proponuje mi wymianę całej instalacji.

Szkoda, że masz do mnie daleko bo taki problem przerabiałem u siebie.

Najpierw wymontuj krokowca i zastąp to litym wężem albo wstaw w to miejsce register taki od I generacji, pożycz, kup, cokolwiek.

Jeśli problem zniknie to wina leży w sterowniku, wystarczy mu skasować eeprom i ewentualnie sprawdzić ustawienia. Czasem jeśli zużywa się TPS i "daje" niewłaściwe napięcie to też może być taki problem, wtedy trzeba przekonfigurować instalkę, żeby mieściła się w zakresie TPS.

Najpierw wywal krokowca i będziesz wiedział czy komp czy parownik a potem powalczymy.

Napisano
  • Autor

> Szkoda, że masz do mnie daleko bo taki problem przerabiałem u siebie.

> Najpierw wymontuj krokowca i zastąp to litym wężem albo wstaw w to miejsce register taki od I

> generacji, pożycz, kup, cokolwiek.

> Jeśli problem zniknie to wina leży w sterowniku, wystarczy mu skasować eeprom i ewentualnie

> sprawdzić ustawienia. Czasem jeśli zużywa się TPS i "daje" niewłaściwe napięcie to też może

> być taki problem, wtedy trzeba przekonfigurować instalkę, żeby mieściła się w zakresie TPS.

> Najpierw wywal krokowca i będziesz wiedział czy komp czy parownik a potem powalczymy.

Witaj

Dziś pojawił się nowy objaw. Na wolnych obrotach się dławi, a podczas jazdy gaśnie kontrolka gazu i nie chce na niczym odpalić, dopiero po chwili zapala na benzynie.

Napisano

> Witaj

> Dziś pojawił się nowy objaw. Na wolnych obrotach się dławi, a podczas jazdy gaśnie kontrolka gazu i

> nie chce na niczym odpalić, dopiero po chwili zapala na benzynie.

No to jakieś "globalne" problemy muszą być albo przełącznik gaz/benzyna - u mnie on coś właśnie świruje i też mi gaśnie w czasie jazdy, poruszam nim, kabelkiem i śmiga, muszę zmienić.

Napisano
  • Autor

> No to jakieś "globalne" problemy muszą być albo przełącznik gaz/benzyna - u mnie on coś właśnie

> świruje i też mi gaśnie w czasie jazdy, poruszam nim, kabelkiem i śmiga, muszę zmienić.

Jutro jadę z reklamacją do ASO. Kopali w instalacji więc niech szukają problemów. Centralka według nich jest ok, więc pokarze im Twoje podpowiedzi niech szukają. Wracałem z pracy i przy 100 się wyłączył. Koniec z szukaniem na ślepo.

Napisano
  • Autor

Nowe wieści. Pomimo ponownego rozkopania instalacji efektu brak. Sterownik źle czyta sondę lambda i przez to zakłócony jest sygnał do silniczka krokowego. I panowie ASO ponownie stwierdzili że sterownik do wymiany ale rozczarowałem ich jak kazałem założyć a tu bez zmian.

Napisano

> Nowe wieści. Pomimo ponownego rozkopania instalacji efektu brak. Sterownik źle czyta sondę lambda i

> przez to zakłócony jest sygnał do silniczka krokowego. I panowie ASO ponownie stwierdzili że

> sterownik do wymiany ale rozczarowałem ich jak kazałem założyć a tu bez zmian.

A takie prozaiczne rzeczy jak sama sonda, kabelki itp?

Napisano
  • Autor

Sonda na benzynie idzie idealnie. Nawet podpiął kompa do auta i nic. Sonda bez zastrzeżeń. Kabelki będą sprawdzane we wtorek. Nie popuszczę im. Nawet jak nie wiedza co jest grane. Nawet nie chcieli popatrzeć na Twoje sugestie. Więc za arogancje będą płacić.

Napisano

> Sonda na benzynie idzie idealnie. Nawet podpiął kompa do auta i nic. Sonda bez zastrzeżeń. Kabelki

> będą sprawdzane we wtorek. Nie popuszczę im. Nawet jak nie wiedza co jest grane. Nawet nie

> chcieli popatrzeć na Twoje sugestie. Więc za arogancje będą płacić.

Wiesz, pierwsze co robię to miernik w dłoń i sprawdzam przejścia i ew. zwarcia na kabelkach a potem dopiero można coś dalej szukać.

Dalej jednak nie wyeliminowałeś problemu parownika, a może coś pokręciłem?

Napisano
  • Autor

Problem rozwiązany

Masa od centralki była w złym miejscu przykręcona i zaśniedziała. Brawo dla serwisu Auto-gaz Śląsk. Gorąco polecam. Szukali problemu a nie naprawianie przez wymianę. Gubiło przez to ustawienia.

Napisano

> Problem rozwiązany

> Masa od centralki była w złym miejscu przykręcona i zaśniedziała. Brawo dla serwisu Auto-gaz Śląsk.

> Gorąco polecam. Szukali problemu a nie naprawianie przez wymianę. Gubiło przez to ustawienia.

Przecież pisałem:

Quote:

A takie prozaiczne rzeczy jak sama sonda, kabelki itp?

Napisano
  • Autor

> Przecież pisałem:

> Quote:

> A takie prozaiczne rzeczy jak sama sonda, kabelki itp?

Tylko że mechanik po 7 godzinach sprawdzania stwierdził że jest ok.

I to mnie uspokoiło. Bo przecież nie muszę się znać na wszystkim a tym bardziej na gazie. Ale bardzo Ci dziękuje za pomoc. Sugestie były trafne i gdybym nie był takim bojączkiem to bym to sam opanował. Jeszcze raz dziękuje.

Napisano

> Tylko że mechanik po 7 godzinach sprawdzania stwierdził że jest ok.

> I to mnie uspokoiło. Bo przecież nie muszę się znać na wszystkim a tym bardziej na gazie. Ale

> bardzo Ci dziękuje za pomoc. Sugestie były trafne i gdybym nie był takim bojączkiem to bym to

> sam opanował. Jeszcze raz dziękuje.

Spoko, ważne że masz to z głowy.

U mnie się sporo poprawiło, tankuję dobry gaz i o dziwo jest prawie idealnie i spalanie - to najciekawsze - spadło poniżej 14 chociaż nie blokuję bynajmniej ruchu grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.