Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co sprawdzi się przez podłaczenie kompa ?

Featured Replies

Napisano

Witam

jak w temacie ^

Mam problem z wypadaniem zapłonów. Kable WN, swiece, moduł zmieniana a mimo to nadal w przedziale 1.5 tyś - 3 tyś jest szarpanie i nie pali na wszystkie cylindry.

Pytanie:

Czy po podłaczeniu astry I x16xel z 95 r do jakiegoś kompa będzie widać gdzie ginie sygnał do cewki czy czujnika czy innego elementu co odpowiadałoby złej pracy silnika ??

Czy po prostu tylko zostaje mi wymiganie kodu (migałem i pamięć jest pusta).

Napisano

Zależy jakiego kompa. Diagnoskop to tylko przyrząd. Dzięki niemu widać to co widzi ECU i jakie rozkazy wydaje. Na tej podstawie można wnioskować co nie działa.

Taki przykład: powiedzmy, że masz uszkodzony potencjometr przy przepustnicy. W pewnym obszarze uszkodzona jest ścieżka. ECU zobaczy zamkniętą przepustnicę i ograniczy chwilowo dawkę paliwa. Będzie szarpać. Sygnał z TPS-a, czas wtrysku i wartość podciśnienia w kolektorze zobaczysz na diagnoskopie. Ale (w tym silniku) nie zobaczysz co się dzieje po stronie wtórnej cewek zapłonowych. Do tego potrzebny jest oscyloskop z odpowiednią sondą.

Tak więc wszystko zależy od tego na jakiego operatora diagnoskopu trafisz. Nawet Tech nie pomoże, jak gupek go obsługuje wink.gif. A specjalista ABComem zdziała cuda.

Napisano

> Witam

> jak w temacie ^

> Mam problem z wypadaniem zapłonów. Kable WN, swiece, moduł zmieniana a mimo to nadal w przedziale

> 1.5 tyś - 3 tyś jest szarpanie i nie pali na wszystkie cylindry.

> Pytanie:

> Czy po podłaczeniu astry I x16xel z 95 r do jakiegoś kompa będzie widać gdzie ginie sygnał do cewki

> czy czujnika czy innego elementu co odpowiadałoby złej pracy silnika ??

> Czy po prostu tylko zostaje mi wymiganie kodu (migałem i pamięć jest pusta).

mozna zobaczyc jak sonda pracuje, czy pokazuje mieszanke uboga czy bogata wtedy gdy sie problem pojawia. Tak jak powiedzial Orochimaru mozna tez TPC zobayczc, I MAPsensor tez.

Ale trzeba wiedziec na co patrzec i jakich wartosci sie spodziewac. To jest pewna sztuka i nie kazdy "Operator interfejsu" ta sztuke posiada

To tak jak np zrobienie przeswietlenia albo EKG a postawienie diagnozy na ich podstawie wink.gif

Twoj sterownik akurat jest jeszcze z tych biedniejszych pod wzgledem diagnostycznym, nie posiada wykrywania wypadania zaplonow itp...

Napisano

A kolego mozesz okreslic na ktory cylinder nie pali dokladnie czy poprostu roznie jak sie trafi?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.