Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana tulei wachacza przedniego

Featured Replies

Napisano

Witam, dziś byłem na szarpakach i okazało się, że muszę wymienić końcówkę drążka kierowniczego oraz tuleję wachacza (wszystko z prawej strony). Części firmy OCAP kosztowały mnie 37zł i 17zł. Czy ma ktoś jakiś pomysł jak to zrobić własnymi siłami?

Napisano

> ma ktoś jakiś pomysł jak to zrobić własnymi siłami?

Sprawa niezbyt skomplikowana... ale garaż wskazany przy dzisiejszej pogodzie. Bardzo pomocny byłby ściągacz do przegubów kulowych, choć niektórzy radzą sobie samym młotkiem zlosnik.gif . Ale i tak czeka Cię wizyta w serwisie na regulację zbieżności...

PS: A co to za firma OCAP hmm.gif ?? Abyś nie musiał powtarzać operacji za parę miesięcy . Na Twoim miejscu szukałbym TRW.

Napisano
  • Autor

> Sprawa niezbyt skomplikowana... ale garaż wskazany przy dzisiejszej pogodzie. Bardzo pomocny byłby

> ściągacz do przegubów kulowych, choć niektórzy radzą sobie samym młotkiem . Ale i tak

> czeka Cię wizyta w serwisie na regulację zbieżności...

> PS: A co to za firma OCAP ?? Abyś nie musiał powtarzać operacji za parę miesięcy . Na Twoim

> miejscu szukałbym TRW.

Oczywiście garaż jest, bo wyjechałem do rodziców na wieś więc okazja parę rzeczy porobić.

OCAP to włoska firma której części mi znajomy polecił.

Drążek to sobie poradzę tylko nie wiem jak się zabrać za tuleję. Był poradnik na jednej ze stron ale już link wygasł. Zbieżność już mam złą, więc najpierw muszę zrobić zawieszenie a później ustawię

Napisano

> Oczywiście garaż jest, bo wyjechałem do rodziców na wieś więc okazja parę rzeczy porobić.

> OCAP to włoska firma której części mi znajomy polecił.

> Drążek to sobie poradzę tylko nie wiem jak się zabrać za tuleję. Był poradnik na jednej ze stron

> ale już link wygasł. Zbieżność już mam złą, więc najpierw muszę zrobić zawieszenie a później

> ustawię

tuleje obciac wypchac prasą, wprasować nową i po kłopocie wink.gif

młotkiem nie zrobiszbo ja rozwalisz albo wahacz.

jako praske możesz użyć mały podnośniczek hydrauliczny, jak sobie rame dorobisz.

Napisano
  • Autor

> tuleje obciac wypchac prasą, wprasować nową i po kłopocie

> młotkiem nie zrobiszbo ja rozwalisz albo wahacz.

> jako praske możesz użyć mały podnośniczek hydrauliczny, jak sobie rame dorobisz.

Drążek zrobiony teraz tuleja. Nie mam prasy ale coś wymyślę. Czy można wyjąć wachacz trzymając samochód na lewarku i koziołku? Nigdy czegoś takiego nie rozkręcałem, więc mam obawy przed wykręcaniem wachacza.

Napisano

e mozna.

w cc wyciagalem to na lewarku i klocku drewnianym. w sumie 2 sruby trzymajace go do podwozia i sworzen do zwrotnicy.

No jest jeszcze stabilizator, ale to tez noproblemo, chyba ze sie sruby pourywają jak u mnie na tyle niewiem.gif

Napisano

> Drążek zrobiony teraz tuleja. Nie mam prasy ale coś wymyślę. Czy można wyjąć wachacz trzymając

> samochód na lewarku i koziołku? Nigdy czegoś takiego nie rozkręcałem, więc mam obawy przed

> wykręcaniem wachacza.

Jak wymieniałem wahacze to problemu nie było. Zabezpiecz tylko jakimś klockiem żeby nie runął z podnośnika jak będziesz szarpał wink.gif

Napisano
  • Autor

Niestety, dziś poległem z wymontowaniem wachacza. Śrubę sworznia oraz śrubę od tulei przedniej wykręciłem. Za nic nie mogłem odkręcić śrub mocujących tuleję tylna. Boję się, że mogę ukręcić śruby i wtedy byłby klops.

Napisano

Wcale mnie to nie dziwi. Podziwiam ludzi, którzy zabieraja się za to choćby bez kanału. Na tą śrubę tylnej tuleji to trzeba dobrego klucza + grzanie palnikiem.

Napisano

> Niestety, dziś poległem z wymontowaniem wachacza. Śrubę sworznia oraz śrubę od tulei przedniej

> wykręciłem. Za nic nie mogłem odkręcić śrub mocujących tuleję tylna. Boję się, że mogę ukręcić

> śruby i wtedy byłby klops.

Psikaj wd, co jakiś czas, niech się namacza smile.gif na koniec weź porządnego klucza z przedłużką - coś musi puścić wink.gif

Napisano
  • Autor

> Psikaj wd, co jakiś czas, niech się namacza na koniec weź porządnego klucza z przedłużką - coś

> musi puścić

Oczywiście, że wd-40 było użyte. Na kanale tez byłem, rurka jako przedłużka nie pomogła. Coś musi puścić, ale jak się urwie to sciana.gif

Napisano

> Oczywiście, że wd-40 było użyte. Na kanale tez byłem, rurka jako przedłużka nie pomogła. Coś musi

> puścić, ale jak się urwie to

Tylko grzanie, bo przedłużką to urwiesz łeb.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.