Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy tak ma być? [Skrzynia biegów]

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj wymieniałem w warsztacie złącze elastyczne wydechu, i podczas diagnozy przy podniesionym aucie podczas pracy silnika na luzie lewe koło się pomalutku kręciło, a prawe nic. Czy tak ma być? Czy już mam tak dobitą skrzynię, bo m.in. zgrzyta mi 3-jka...

Napisano

A próbowałeś złapać koło ręką? Myk jest taki, że masz silnik w poprzek, więc oś wału jest w osi z kołami, czasami tak się dzieje, że drgania się przenoszą w taki śmieszny sposób, jak złapiesz łapką koło to powinno stanąć przy dotknięciu małym paluszkiem.

Jak już podejrzewasz skrzynię to może masz bardzo gęsty olej w skrzyni?

Pozdrawiam BAS

Napisano

Olej w skrzyni trzeba wymieniać co 120 tys. km. Kiedy miałeś wymieniany lub sprawdzany jego stan?

Napisano

> Dzisiaj wymieniałem w warsztacie złącze elastyczne wydechu, i podczas diagnozy przy podniesionym

> aucie podczas pracy silnika na luzie lewe koło się pomalutku kręciło, a prawe nic. Czy tak ma

> być? Czy już mam tak dobitą skrzynię, bo m.in. zgrzyta mi 3-jka...

Witam!

Dodam ze w moim Stilo (1,4 2004 około 70000km) również mam zgrzytanie na 3, i to do takiego stopnia, ze muszę przytrzymać lekko drążek żeby go nie "wybijało". Ale z drugiej strony juz na tyle się przyzwyczaiłem ze tak i jeżdżę od 1,5 lat.

Napisano
  • Autor

Właśnie próbowałem zatrzymać koło i nic, tylko paluchy przetrąciło,

Olej w skrzyni nie był zmieniany, bo żadna instrukcja nie każe go zmieniać w stilo a tym bardziej przy 120tyś...

Napisano

> Właśnie próbowałem zatrzymać koło i nic, tylko paluchy przetrąciło,

> Olej w skrzyni nie był zmieniany, bo żadna instrukcja nie każe go zmieniać w stilo a tym bardziej

> przy 120tyś...

Wymień olej, przejdź autem kilka km i wtedy sprawdź. Objaw, który opisujesz przypomina bardzo gęsty olej.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> podczas pracy silnika na luzie lewe koło się pomalutku kręciło, a prawe nic. Czy tak ma

> być? Czy już mam tak dobitą skrzynię, bo m.in. zgrzyta mi 3-jka...

Pozwólcie że się włączę. Jeśli jedno koło się obraca to nie znaczy że ma tak być, to może tak być i wcale nie świadczy to o awarii skrzyni. Nie ważne też, czy silnik stoi poprzecznie , czy podłużnie. Każda skrzynia ma mechanizm różnicowy, który powoduje, że koła obracają się z różną prędkością w zależności od warunków. W Twoim przypadku musi lekko blokować hamulec prawego koła, co powoduje obracanie się drugiego i gęstość oleju w tym przypadku też nie ma znaczenia. Żeby wszystkie biegi wchodziły ciężko i zgrzytały to co innego. Cofnij trochę klocki, lub wymontuj, oczyść, nasmaruj i problem zniknie. Natomiast zgrzytanie tylko trójki, wskazuje na awarię synchronizatora tego biegu. Powinieneś w miarę szybko awarię usunąć, bo każdy zgrzyt tworzy opiłki, które nie służą dobrze skrzynce, a skrzynia nie kosztuje mało. Synchronizator kosztuje grosze, ale roboty do licha. waytogo.gif Pozdrówka.

Napisano

> Pozwólcie że się włączę. Jeśli jedno koło się obraca to nie znaczy że ma tak być, to może tak być i

Chwilaaaaa,

przeczytaj dokładnie co autor wątku napisał w 1 poście.

Wiemy jak działa mechanizm różnicowy, ale autor pisze, że sytuacja ma miejsce NA LUZIE a nie na biegu.

Zgodnie z tym co sugerujesz oba koła powinny się kręcić na luzie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Chwilaaaaa,

> przeczytaj dokładnie co autor wątku napisał w 1 poście.

> że sytuacja ma miejsce NA LUZIE a nie na

> biegu.

Powinny, ale pod warunkiem, że nie blokuje hamulec. Jeśli są lekko zapieczone tłoczki, nie cofają się dostatecznie i efekt będzie podobny. Jeśli auto było rzeczywiście na luzie to co go kręci, gęsty olej, że jak kol. Mikustcz pisze, przetrąciło paluchy? Myślę jednak, że koła były podniesione, ale bieg siedział. Kol. Mikustcz, jak to było? shhh.gif

PS.Chciałem tylko wskazać, że co by nie kręciło kół, wystarczy jedno zatrzymać, by drugie zaczęło się kręcić. Jeśli jest inaczej, może to świadczyć o blokowaniu jednego koła.

Napisano
  • Autor

> Mikustcz pisze, przetrąciło paluchy? Myślę jednak, że koła były

> podniesione, ale bieg siedział. Kol. Mikustcz, jak to było?

Na pewno był na luzie, bo jeszcze się upewniałem, bo mechanik mówił, żeby przed podniesieniem został na luzie i bez ręcznego, aby mógł sobie go lekko popchnąć przy podkładaniu ramion podnosnika.

Koło kręciło sie na tyle mocno, że nie mogłem go zatrzymać ręką(zbyt duża siła)

Napisano

> Na pewno był na luzie, bo jeszcze się upewniałem,

> Koło kręciło sie na tyle mocno, że nie mogłem go zatrzymać ręką(zbyt duża siła)

Jeśli tak, to dziwna sprawa. Podczas pracy silnika na wolnych obrotach powinien kręcić się tylko wałek sprzęgłowy. Jeśli przenosi obroty na koła to musi to robić przez wałek pośredni, ale jak, bez zazębienia? Może lekko "podciągać" poprzez gęsty, zimny olej, ale nie tak mocno, aby nie można było zatrzymać. Jeśli jest tak rzeczywiście, to tym bardziej świadczy o awarii. Może wypowie się ktoś kto miał podobny przypadek. hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.