Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony letnie - ale inaczej

Featured Replies

Napisano

Założyłem już letnie opony, ale niestety po wymianie autem zaczęło ciągnąć w bok i to nie zależnie czy jadę 5km/h czy ruszam, czy jadę 100km/h

Czuć opór na kierownicy i autem ściąga w prawą stronę.

Opony te same co przed zimą, każda założona na tą samą felgę co przed zimą, a przed zimą nie było takich problemów.

Opony kierunkowe, więc raczej bez przerzutki opon nie ma sensu sprawdzać czy zamiana kół coś da.

Nie wiem ? Geometria się zmieniła, ale od czego ? niewiem.gif

Opony to Uniroyale Rainexpert

Napisano

> Nie wiem ? Geometria się zmieniła, ale od czego ?

Np. od wpadnięcia w dziurę, od uderzenia w krawężnik lub w zmarzlinę lodową, czyli 1+1=2, 2+2=4 w sumie pare małych niezauważalnych incydentów mogło wpłynąć na geometrię.

Poza tym opony przez zimę były przechowywane prawidłowo?

Poziomo czy pionowo?

Napisano
  • Autor

> Np. od wpadnięcia w dziurę, od uderzenia w krawężnik lub w zmarzlinę lodową, czyli 1+1=2, 2+2=4 w

> sumie pare małych niezauważalnych incydentów mogło wpłynąć na geometrię.

> Poza tym opony przez zimę były przechowywane prawidłowo?

> Poziomo czy pionowo?

tak były przchowywane prawidłowo i co ciekawe na oponach zimowych geometria była prawidłowa ? niewiem.gif

Napisano

> tak były przchowywane prawidłowo i co ciekawe na oponach zimowych geometria była prawidłowa ?

Sprawdź uważnie jak z pompowaniem.

To jedyna przyczyna takiego zachowania, w warunkach jakie opisałeś.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź uważnie jak z pompowaniem.

> To jedyna przyczyna takiego zachowania, w warunkach jakie opisałeś.

znaczy różnica ciśnień ?

Napisano

> znaczy różnica ciśnień ?

Dokładnie, najpierw sprawdzamy rzeczy oczywiste a potem zadajemy pytania 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Dokładnie, najpierw sprawdzamy rzeczy oczywiste a potem zadajemy pytania

ale zakładam, że w u wulkanizatora napompowano po 2,2 tak jak i za każdym razem

niewiem.gif

Napisano

> ale zakładam, że w u wulkanizatora napompowano po 2,2 tak jak i za każdym razem

Słowo klucz 893goodvibes.gif

I jeszcze jedna zasada: nie ufaj mechanikom 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> Słowo klucz

> I jeszcze jedna zasada: nie ufaj mechanikom

ufaj nie ufaj, w ciągu tego dnia wymieniałem w 3 autach opony, w żadnym innym nie ma problemu hmm.gif

Napisano
  • Autor

> czy geometrię robiłeś po zamontowaniu zimówek czy przed ?

przed, na tych letnich co mam teraz

sądzisz, że co zmiana opon to i ustawienie geometrii by się przydało ? hmm.gif

Napisano

> ufaj nie ufaj, w ciągu tego dnia wymieniałem w 3 autach opony, w żadnym innym nie ma problemu

Może przy montażu wentyl został uszkodzony 893goodvibes.gif

Napisano

w naszych warunkach taka opcja byłaby wskazana lecz wracając do tematu zamień najpierw przód na tył

a jeżeli to nie pomoże to lewe z prawym - niestety bez gumiarza się nie obejdzie

inna opcja to podczas naszego zimowego krajobrazu księżycowego coś się przestawiło w zawieszeniu

ze swojego podwórka

miałem problem z oponami krzywo kiera , liczne korekty zbieżności etc - dalej to samo kiera lekko w bok - pomogła zamiana lewej z prawą opony

w tym sezonie ustawiłem zbieżność na zimówkach miesiąc temu - było idealnie po zmianie na letnie ( Rainexpert) kiera lekko w drugą stronę- po prostu któraś z opon lekko jest "inna" stawia większy opór etc i tyle

Napisano
  • Autor

> Może przy montażu wentyl został uszkodzony

wykluczam, przy każdym montażu wymieniają mi wentyle, raz się nadziałem i niestety w czasie jazdy wentyl mi strzelił, powietrze zeszło w chwilę a ja siadłem w rowie

Napisano
  • Autor

> w naszych warunkach taka opcja byłaby wskazana lecz wracając do tematu zamień najpierw przód na tył

> a jeżeli to nie pomoże to lewe z prawym - niestety bez gumiarza się nie obejdzie

> inna opcja to podczas naszego zimowego krajobrazu księżycowego coś się przestawiło w zawieszeniu

> ze swojego podwórka

> miałem problem z oponami krzywo kiera , liczne korekty zbieżności etc - dalej to samo kiera lekko w

> bok - pomogła zamiana lewej z prawą opony

> w tym sezonie ustawiłem zbieżność na zimówkach miesiąc temu - było idealnie po zmianie na letnie (

> Rainexpert) kiera lekko w drugą stronę- po prostu któraś z opon lekko jest "inna" stawia

> większy opór etc i tyle

walka z wiatrakami crazy.gif

Napisano

> wykluczam, przy każdym montażu wymieniają mi wentyle, raz się nadziałem i niestety w czasie jazdy

> wentyl mi strzelił, powietrze zeszło w chwilę a ja siadłem w rowie

Nowy też można uszkodzić, albo wadlwy założyć (mialem taki przypadek)

Napisano

rozumiem że zakładasz na te same felgi co zimą?

jeżeli tak to prawie pewne że któraś jest lekko krzywa waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Nowy też można uszkodzić, albo wadlwy założyć (mialem taki przypadek)

idąc tym tropem to po każdej zimie kupować nowe felgi, nowe opony i robić zbieżność niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> rozumiem że zakładasz na te same felgi co zimą?

> jeżeli tak to prawie pewne że któraś jest lekko krzywa

tak, cały czas te same felgi

6 sezon od nowości te same felgi, zima, lato, zima itd.

Napisano

> idąc tym tropem to po każdej zimie kupować nowe felgi, nowe opony i robić zbieżność

Nie poprostu sprawdź ciśnienie w oponach to może wykluczyć lub potwierdzić jedną z przyczyn, ot taka prosta metoda nic nie kosztująca 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> nie do końca

krzywa felga może powodować ściaganie ? myślałem, że tylko bicie, no chyba, że jest tak krzywa, że przestawiona w osi crazy.gif

ale przecież na wyważarce by pokazało niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Nie poprostu sprawdź ciśnienie w oponach to może wykluczyć lub potwierdzić jedną z przyczyn, ot

> taka prosta metoda nic nie kosztująca

jutro będę musiał to zrobić ok.gif

Napisano

> tak, cały czas te same felgi

> 6 sezon od nowości te same felgi, zima, lato, zima itd.

wielu wulkanizatorów nie zwraca uwagi na fakt iż felga jest zgięta ( ma wyraźne bicie), tylko jedną oponkę zdejmuje drugą zakłada wyważenie i dawaj na autko

niestety mając na uwadze stan naszych dróg prawie pewne że zamiast felg okrągłych masz owale i stąd kłopot

ja mam opony o profilu 80 zwracam uwagę na dziury omijam studzienki ale po zimie i tak 2 felgi stalowe nadają się do prostowania

Napisano

> jutro będę musiał to zrobić

Od tego zacznij wink.gif

Napisano
  • Autor

> wielu wulkanizatorów nie zwraca uwagi na fakt iż felga jest zgięta ( ma wyraźne bicie), tylko jedną

> oponkę zdejmuje drugą zakłada wyważenie i dawaj na autko

> niestety mając na uwadze stan naszych dróg prawie pewne że zamiast felg okrągłych masz owale i stąd

> kłopot

> ja mam opony o profilu 80 zwracam uwagę na dziury omijam studzienki ale po zimie i tak 2 felgi

> stalowe nadają się do prostowania

a mój przypadek to felgi alu, więc może faktycznie felgi na szmelc niewiem.gif

Napisano

> krzywa felga może powodować ściaganie ? myślałem, że tylko bicie, no chyba, że jest tak krzywa, że

> przestawiona w osi

> ale przecież na wyważarce by pokazało

no problem w tym że może być zgięta nie na rancie tylko na mocowaniu (osadzeniu - np poprzez boczne otarcie o krawężnik etc )- taką felgę normalnie na maszynie wyważy - problem będzie tylko z prowadzeniem bo wibracji także bardzo często nie odczujesz

jak zgięte felgi na rancie to są do odratowania a jak mają w innych miejscach to lepiej kupić nowe

Napisano

> a mój przypadek to felgi alu, więc może faktycznie felgi na szmelc

nie tyle szmelc co w 95 % stan naszych dróg

wiele osób pisało tu o chińskich alu - mam 4-ty sezon (Letni) i są o wiele trwalsze niż oryginalne stalowe Fiata które po 35 tkm był jak jajka no.gif

Napisano
  • Autor

> nie tyle szmelc co w 95 % stan naszych dróg

> wiele osób pisało tu o chińskich alu - mam 4-ty sezon (Letni) i są o wiele trwalsze niż oryginalne

> stalowe Fiata które po 35 tkm był jak jajka

akurat mam ori VW, ale w sumie po 6 sezonach już coś z nimi nie tak hmm.gif

no nic, jutro trzeba będzie podskoczyć do wulkanizatora

Napisano

> akurat mam ori VW, ale w sumie po 6 sezonach już coś z nimi nie tak

> no nic, jutro trzeba będzie podskoczyć do wulkanizatora

mam torchę "doświadczenia" wymianami opon z racji kłopotów z rozregulowanym zawieszeniem i krzywą kiera więc

szanujący się warsztat po zdemontowaniu starej opony powinien puścić na wyważarce SAMĄ felgę czy nie ma bić poprzecznych i wzdłużnych, odkształceń pęknięć etc, następnie montaż nowych wentyli , zamontowanie opony sprawdzenie wyważenia, korekta ( przesunięcie opony względem felgi)aby jak najmniej ciężarków przykleić, kolejne sprawdzenie wyważenie cięzarkami i dopiero na samochód po wcześniejszym porządnym oczyszczeniu piasty

niestety wiele warsztatów w sezonie pracuje na ilość nie na jakość

Napisano

> Założyłem już letnie opony, ale niestety po wymianie autem zaczęło ciągnąć w bok i to nie zależnie

> czy jadę 5km/h czy ruszam, czy jadę 100km/h

> Czuć opór na kierownicy i autem ściąga w prawą stronę.

> Opony te same co przed zimą, każda założona na tą samą felgę co przed zimą, a przed zimą nie było

> takich problemów.

> Opony kierunkowe, więc raczej bez przerzutki opon nie ma sensu sprawdzać czy zamiana kół coś da.

> Nie wiem ? Geometria się zmieniła, ale od czego ?

> Opony to Uniroyale Rainexpert

Hehe - mnie po przesiadce przestało ściągać. Masz prosto kierownice przy jeździe na wprost?

Może jedna z opon zamiast do tyłu trafiła na przód. Jeżeli są inaczej zużyte, to różnią się obwodem a to już wystarczy, żebyś odczuwał to jako ściąganie.

Napisano
  • Autor

> Hehe - mnie po przesiadce przestało ściągać. Masz prosto kierownice przy jeździe na wprost?

> Może jedna z opon zamiast do tyłu trafiła na przód. Jeżeli są inaczej zużyte, to różnią się obwodem

> a to już wystarczy, żebyś odczuwał to jako ściąganie.

Nie, kierownica jest cały czas prosto, tylko czuć ciąg auta tzn,. kierownicy w prawo.

Nie było możliwości zamienienia opon, ponieważ na tyle są opony z widocznie inna głębokością bieżnika.

Niestety pojeździłem dziś u mnie w mieścinie po stacjach i każdy kompresor miał rozwalony ciśnieniomierz crazy.gif

Jutro trzeba będzie podjechać do ASO i przy okazji wymiany płynów kazać im sprawdzić opony

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.