Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klasyfikacja moto

Featured Replies

Napisano

Hejka

zainteresował mnie temat klasyfikacji motocykli, skuterów itp.

Interesuje mnie sklasyfikowanie nowych sprzętów, pod względem typów. Nie chcę jednak wchodzić w zbyt dużo szczegółów.

To, do czego doszedłem, to:

Motocykle

Chopper - nisko umieszczone siedzenie, daleko wysunięte przednie koło, dużo chromu

Enduro - terenowy, duże skoki zawieszenia, niewielka masa

Cross - terenowy, bez zbędnego wyposażenia ulicznego

Supermoto - terenowy do jazdy miejskiej, szosowe ogumienie, utwardzone zawieszenie

Naked - sportowy bez owiewek

Classic - klasyczna sylwetka, bez owiewek

Sport - wyścigowy

Turystyczny - możliwość obładowania sporą liczbą bagażu, wygodny do długiej jazdy

Sportowo-Turystyczny - szybki, ale do długich podróży

Skutery

Chopper

Enduro

Miejski

Maxi

Trike

Quad

Snow-jets

Roboczy

Turystyczny

Sportowy

Ski-jets

Turystyczny

Sportowy

Co myślicie o takim podziale?

Napisano

jeszcze turystyczne enduro. Ciężko zrobić podział motocykli, bo teraz każdy motocykl mógłby się znaleźć w innej grupie którą sam stworzy. Nie rozumiem co to jest motocykl sportowo turystyczny. Albo coś jest do sportu albo do turystyki... np. R1 jest sportowa ale są ludzie którzy na niej dookoła świata jeżdżą. Nie ma chyba motocykli sportowych które są wygodne do dalekich podróży i turystycznych którymi schodzimy na kolano w zakrętach.

Możemy stworzyć tutaj baze danych. Zróbmy podział na grupy z wytłumaczeniem każdej grupy a później dopiszmy do grup motocykle które do nich pasują. Taka lista przyda się przy szukaniu motocykli bo pewnie jest sporo motocykli o których nie słyszeliśmy i nie zastanawialiśmy się nad ich kupnem a były by dobrym wyborem.

Napisano

Chopper - nisko umieszczone siedzenie, daleko wysunięte przednie koło, dużo chromu.

To generalnie o cruiserach. Chopper ( z angolska chopp off ) to Cruisier bez zbednego badziewia typu gmole stelaże itd..

Cos jak w przypadku Enduro i Cross

Napisano

> Nie ma chyba motocykli sportowych które są wygodne do

> dalekich podróży i turystycznych którymi schodzimy na kolano > w zakrętach.

Są są, a na kolano mozna zejsc prawie każdym sprzętem

Napisano

> Chopper - nisko umieszczone siedzenie, daleko wysunięte przednie koło, dużo chromu.

> To generalnie o cruiserach. Chopper ( z angolska chopp off ) to Cruisier bez zbednego badziewia

> typu gmole stelaże itd..

No trochę nie do końca - cruizer ma "proporcjonalne" rozłożenie kół i stosunkowo gruby lacz z przodu.

Chopper to długi widelec (ortodoksi - wahacz) i cieniutkie przednie kółko.

A co do pochodzenia terminu - zgoda.

easy-rider-ws.jpg

Napisano

Przykłady poproszę:)

Do turystyczno- sportowych zalicza się hayabusę lub thundercata. Hayabusa to wielka krowa, ale jednak bardziej do sportu stworzona, jakoś nie wyobrażam sobie obładowanej jej bagażami, thundercat jak dla mnie jest sportowy, Może ma wygodną kanapę ale na dalsze trasy tez dua boli.

Najbardziej turystyczno- sportowe są nakedy z owiewkami. Myślę że turystyki i sportu nie można połączyć

Napisano
  • Autor

> Chopper - nisko umieszczone siedzenie, daleko wysunięte przednie koło, dużo chromu.

> To generalnie o cruiserach. Chopper ( z angolska chopp off ) to Cruisier bez zbednego badziewia

> typu gmole stelaże itd..

> Cos jak w przypadku Enduro i Cross

O chopperach / cruiserach:

specjalnie nie wyłączałem cruiserów jako odzialnej kategorii, gdyż są podobne. Z tego co ja wiem, różnią się jeszcze tym, że cruisery są bardziej zwarte, a w chopperach powinien być silnik widlasty.

Można by jeszcze wydzielić powercruisery wink.gif

ale dążę do uproszczenia. Sportowo-turystyczne też bym chętnie wywalił zlosnik.gif

Napisano

> Myślę że turystyki i sportu nie można

> połączyć

Dlatego własnie ujezdzam kiloFazerka - silniczek z R1, ma spore pociągnięcie gdy trzeba, po winklach lata jak głupi, a w dodatku mozna spokojnie jednorazowo wyjezdzic cały bak bez zsiadania - tak jest wygodnie

Jest jeszcze kilka takich maszyn, np sześćsetki z wykastrowanymi (pozornie) silniczkami ze sportów

Napisano

> Dlatego własnie ujezdzam kiloFazerka - silniczek z R1, ma spore pociągnięcie gdy trzeba, po

> winklach lata jak głupi, a w dodatku mozna spokojnie jednorazowo wyjezdzic cały bak bez

> zsiadania - tak jest wygodnie

Całkowicie się zgadzam smile.gif

> Jest jeszcze kilka takich maszyn, np sześćsetki z wykastrowanymi (pozornie) silniczkami ze sportów

Na przykład Fazer 600 spineyes.gif

Napisano

> Nie rozumiem co to jest motocykl sportowo

> turystyczny. Albo coś jest do sportu albo do turystyki... np. R1 jest sportowa ale są ludzie

> którzy na niej dookoła świata jeżdżą. Nie ma chyba motocykli sportowych które są wygodne do

> dalekich podróży i turystycznych którymi schodzimy na kolano w zakrętach.

Ja to tłumaczę: motocykl o osiągach motocykli sportowych przystosowany do turystyki.

Fakt, że niefortunnie użyty został ten człon "sportowy" ale to chyba do oddzielenia takiego XX'a, VFRy, czy Hayabusy od np Gold Winga. Ja bym ten typ nazwał bardziej, motocykl do turystyki autostradowej zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.