Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem - zawieszenie/hamulce?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Problem wygląda tak, że przy hamowaniu słychać huczenie - im większa prędkość tym głośniej/intensywniej i tak charakterystycznie bo nie równomiernie -tak jak "niewyważony wentylator". Dźwięk dochodzi od przodu - zawieszenie lub hamulce. Dodatkowo zdarza się - przy małej prędkości, zatrzymywaniu, że "trzeszczą" tak jakby hamulce, ale nie dzieje się to za każdym razem a jedynie od czasu do czasu. Koła wyważone, klocki są OK, tuleje wahaczy nie trzaskają. Nie wiem co dalej - tarcze, zaciski, czy elementy zawieszenia. Jakieś podpowiedzi? Może ktoś przerabiał taki temat?

Napisano

> Witam,

> Problem wygląda tak, że przy hamowaniu słychać huczenie - im większa prędkość tym

> głośniej/intensywniej i tak charakterystycznie bo nie równomiernie -tak jak "niewyważony

> wentylator". Dźwięk dochodzi od przodu - zawieszenie lub hamulce. Dodatkowo zdarza się - przy

> małej prędkości, zatrzymywaniu, że "trzeszczą" tak jakby hamulce, ale nie dzieje się to za

> każdym razem a jedynie od czasu do czasu. Koła wyważone, klocki są OK, tuleje wahaczy nie

> trzaskają. Nie wiem co dalej - tarcze, zaciski, czy elementy zawieszenia. Jakieś podpowiedzi?

> Może ktoś przerabiał taki temat?

jęczą silentbloki....miałem to samo. Jak masz możliwość to podjedź na szarpaki i bedziesz widział czy mają luzy.

Napisano

Ja bym obstawial to co bylo u mnie - na poczatku tarcze a jezeli to bedzie ok to koncowki drazkow kierowniczych (u mnie byly tak wybite ze na szarpakach nie szlo ich wyczuc - chwilowo zapieraly sie w gumach i wydawalo sie ze luzu nie bylo).

Masz "szarpanie" na kierownicy przy hamowaniu? Od jakiej predkosci?

Napisano
  • Autor

> Masz "szarpanie" na kierownicy przy hamowaniu? Od jakiej predkosci?

No właśnie zapomniałem napisać - szarpanie to nie jest, ale takie drganie jedynie, właśnie przy hamowaniu i tak od 50km/h w górę.

Napisano

No to ja bym zrobil tak: sprawdzil najpierw grubosc tarczy hamulcowej (jezeli jest dosc gruba to raczej nie bedzie zdeformowana - raczej podkreslam) a nastepnie podjechalbym na sprawdzenie ukladu kierowniczego na dowolna SKP - 20zl i moze sie wyjasni.

Aby zdiagnozowac czy tarcze sa krzywe bez zagladania gdziekolwiek sprobuj rozpedzic auto powiedzmy do 20kmh i delikatnie (bardzo delikatnie) hamuj - powinienes czuc czy auto hamuje caly czas czy przy obracaniu sie kol sa chwile kiedys prawie nie hamuje->hamuje -> prawie nie hamuje -> hamuje itd... Wtedy tarcza krzywa.

U mnie najpierw trzeba bylo zmienic tarcze a w niecaly miesiac koncowki drazkow powiedzialy mocne papa. Dalo sie je zdiagnozowac dopiero po ich demontazu (ze wzgledu na to ze ktos zamontowal koncowki drazkow od 1.6 a nie 2.0 - a sa inne).

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i wyszło na to, że miałeś racje waytogo.gif

Zmienione tarcze i końcówki drążków - diametralna a poprawa smile.gif

Przy okazji zmienione przewody hamulcowe, klocki oczywiście, rozbierałem zaciski tzn wyjęte tłoczki i powiem, ze dość syf tam siedział, wymienione gumy uszczelniające w zacisku, płyn hamulcowy i płyn wspomagania. Teraz to można jeździć smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.