Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak wyregulować samoregulator w wersji z ABS

Featured Replies

Napisano

Pytanie głównie do Seby, ale może zostać dla potomności zlosnik.gif

Napisano

W moim 1,2 16v z ABS rozkręcam śrubę samoregulatora tak aby bęben wchodził z lekkim szuraniem o okładziny i już - 2 hamowania i wszystko powinno ładnie się wyregulować.

Napisano

to ja robie jeszcze mniejszy luz ze czasami wspomagam sie gumowym mlotkiem.

btw. ktos pokazywal na forum jak sie ustawia, bodajze nawet zdjecia byly.

kliku kliku

Napisano

Też tak robiłem, ale zastanawiając się nad zasadą działania samego mechanizmu, wyglądało mi na to, że po iluś tam hamowaniach powinien on sam się "ciasno" ustawić.

I nigdy się nie ustawiał (a prócz MkI mam ten sam system Bendixa w alfie). Wiesz dlaczego? Samoregulatory nowe, reszta także. Troche mnie to dziwi.

Napisano

najdziwniejsze to jest to iz w 2 typach samoregulatorow nigdy same sie na mala "szpare" nie ustawiaja. ja w swoim typie rozjezdzam tak abym beben zakladal z wielkim trudem - dobijam go mlotkiem gumowym. ale i tak po 1 roku musze znowuz operacje powtarzac mimo ze uzywam recznego do hamowania jezdzac - a to z gorki, a to na zakretach, itp.

w tym roku myslalem ze to sol spowodowala oslabuenie recznego - mylilem sie. beben w srodku czysty, a samoregulator skorygowac musialem - nie rozumiem tego sam.

Napisano

> najdziwniejsze to jest to iz w 2 typach samoregulatorow nigdy same sie na mala "szpare" nie

> ustawiaja.

Więc właśnie. Zacząłem się uczyć na MkI, wiec zaczynałem od zrozumienia systemu. Potem próbowałem sa "sucho"- wydawało się proste i genialne i takie, że zawsze powinno działać. Najpierw zostawiałem mały luz - nie działało, potem minimalizowałem go bardziej. Działało troche lepiej. Na każdym przejeżdzałem kilka tygodni, czasami miesięcy. Nigdy nie byłem zadowolony do końca. Ale zaczęło mnie to ciągłe poprawianie siebie wkurzać i zostawiłem to jak jest.

Potem okazało się, że moja druga miłość ma identyczny układ, tylko, że bęben jest inaczej łożyskowany i jest większa trudność przy precyzyjnej regulacji.

Ostatecznie chyba z 6 razy każdą stronę dopracowywałem na przestrzeni 8 miesięcy. I ostatecznie zrobiłem tak jak Ty - prawie na sztywno młotkiem. Obcierało przez 2-3 km ale pedał miałem w końcu idealnie wyregulowany. Tylko dlaczego nie potrafi sie to zrobić samo (ani MkI ani AR33) tego zupełnie nie rozumiem.

Teraz jeszcze walcze z kolejnym układem (AR 75), gdzie wstępna regulacja jest na takie dziwne śruby, brak mech. sameregulacji - i chyba mam dosyć - hamuje dopiero przy drugim dopompowaniu. A na punkcie hamulców mam takiego "hopla" jak Ty na punkcie widoczności palacz.gif

Napisano

ale dziwna rzecza jest, ze gdy samoregulator zle ustawie - reczny zle lapie, to zasadniczy hamulec pracuje prawidlowo - prawie rowno lapie lewe i prawe tylne kolo roznica do 2%. tylko ten reczny mnie nurtuje - niby sie ustawia i mozna zostawic a jednak jestem zmuszony raz do roku sprawdzic czy reczny lapie prawidlowo i ewentualnie poprawic o pare zabkow samoregulator. najgorsze jazdy byly ze szczekami ferodo - 2 tygodnie pojezdzily u mnie - niby jakies zabki byly ale sie wszystko rozjezdzalo. nie polecam - w manualu opisalem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.