Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sprowadzenie auta... dla znajomego - jak to ugryźć?

Featured Replies

Napisano

Witam,

w tym roku teoretycznie ja (a praktycznie auta były na mnie zarejestrowane, aby leciały zniżki innym osobom - kuzynostwo) sprzedałem 2 samochody.... jeden nawet przed upływem 6 miesięcy od daty zakupu... teraz chciałbym sprowadzić samochód dla ciotki/kuzyna no i będąc w Niemczech muszę spisać umowę na siebie, później w PL znowu odsprzedać auto kuzynowi/ciotce... jak podejść do tego tematu aby nie przyczepił się US z racji już 3 sprzedaży w ciągu roku? boję się, że mogą mnie potraktować jako "handlarza" - a ja po prostu chciałbym pomóc rodzince... opcja aby ktoś ze ną pojechał nie wchodzi w grę niestety sciana.gif

Macie jakiś pomysł jak to obejść?

Napisano
  • Autor

> Zabierz ze sobą gotowca

ooo w sumie o tym nie pomyślałem... tylko ciekawe czy Niemiec się na to zgodzi, hmmm

No nic będę musiał być przekonujący.... grinser006.gif

20.GIF

Napisano

> ooo w sumie o tym nie pomyślałem... tylko ciekawe czy Niemiec się na to zgodzi, hmmm

> No nic będę musiał być przekonujący....

No chyba to bedzie najbardziej ok... Mozesz ,tez przepisac umowe od nowa w PL - tez bardzo modne ale jak prawnie to nie wiem jak.

Napisano

> ooo w sumie o tym nie pomyślałem... tylko ciekawe czy Niemiec się na to zgodzi, hmmm

> No nic będę musiał być przekonujący....

Niemcy podpisują umowy nawet in blanco z handlarzami, więc wydaje mi się, że mało ich interesuje kto jest na umowie ok.gif

Napisano
  • Autor

> Niemcy podpisują umowy nawet in blanco z handlarzami, więc wydaje mi się, że mało ich interesuje

> kto jest na umowie

jak to? znasz taki przypadek?

Później jednak chyba trzeba mu dosłać tą właściwą umowę, czy im ta umowa jest do niczego nie potrzebna? powiem szczerze, że troszke mnie to zaskoczyło...

Napisano

> jak to? znasz taki przypadek?

> Później jednak chyba trzeba mu dosłać tą właściwą umowę, czy im ta umowa jest do niczego nie

> potrzebna? powiem szczerze, że troszke mnie to zaskoczyło...

Niemcowi umowa do niczego nie jest potrzebna. Nikt też nie sprawdzi danych w niej zawartych. Śmiało więc możesz napisać umowę Niemiec-Ty, a potem "stworzyć" już po przywiezieniu auta do PL umowę niemiec-finalny właściciel, wtedy oficjalnie to ta ostatnia osoba sprowadzi auto na siebie.

Napisano
  • Autor

> sprzedawca prywatny nie potrzebuje kopi umowy

hmmm to już teraz wiem jak działają handlarze w PL hehe.gif

dobrze wiedzieć 20.GIF

Napisano

> hmmm to już teraz wiem jak działają handlarze w PL

> dobrze wiedzieć

Przerabiałem już kupowanie paru aut z niemiec i zawsze umowa była podpisywana z pominięciem handlarza. Znajomy nawet sporządził sam umowe kupna sprzedaży z Niemcem, tyle że nie miał jego podpisu. Pani w okienku grzecznie zwróciła mu na to uwage, on bez żadnych oporów przy niej podpisał się jako "Miller". Nikt na to uwagi nie zwraca i nikt tego nie weryfikuje, co najmniej ja się z takim czymś nie spotkałem. Na pewno to nie świadczy, że jest to legalne i to pochwalam, po prostu mówie że stało się to już normalnym procederem przy kupnie auta z zachodu i to od handlarza.

Napisano

> Przerabiałem już kupowanie paru aut z niemiec i zawsze umowa była podpisywana z pominięciem

> handlarza. Znajomy nawet sporządził sam umowe kupna sprzedaży z Niemcem, tyle że nie miał jego

> podpisu. Pani w okienku grzecznie zwróciła mu na to uwage, on bez żadnych oporów przy niej

> podpisał się jako "Miller". Nikt na to uwagi nie zwraca i nikt tego nie weryfikuje, co

> najmniej ja się z takim czymś nie spotkałem. Na pewno to nie świadczy, że jest to legalne i to

> pochwalam, po prostu mówie że stało się to już normalnym procederem przy kupnie auta z zachodu

> i to od handlarza.

wykazał się skrajnym debilizmem ... ale co tam ... jakby wyrok dostał to może by zmądrzał clown.gif

Napisano

A może postarac sie o odpowiednie pełnomocnictwo, aby zawrzeć umowę zakupu w imieniu tej osoby z rodziny, która ma być właścicielem samochodu?

Napisano

> wykazał się skrajnym debilizmem ... ale co tam ... jakby wyrok dostał to może by zmądrzał

Wiesz...nie mój cyrk, nie moje małpy. Podałem to jako przykład i rzeczywiście sam bym się nie zdziwił gdyby go za to pociągneli do odpowiedzialności. Ale wiadomo kto ma zawsze szczęście... cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.