Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Laccetti sedan - poducha tylnego amorka od strony kabiny?

Featured Replies

Napisano

Jak się dostać?

Zdjęte plastiki w bagażniku nie rozwiązują problemu. Półka tylna do demontażu?

Coś mi stuka i chciałem sprawdzić czy tam gumy nie są wyrobione, które mocują trzpień amorka.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

Witam

Ja przerabiałem to dzisiaj w AVEO. Wczoraj wjechałem w dziurę i coś zaczęło z tyłu po lewej stronie stukać. Wczoraj leżałem pod autem i oglądałem wszystko, od zawieszenia po tłumik i nic nie odkryłem.

Podnosiłem auto na lewarku i szarpałem kołem i też nic. Wykluczyłem tylko tuleje tylnej belki bo wyglądały jako tako.

W końcu zdjąłem boczek w kufrze i ujrzałem taki mały wzgórek na blaszanym nadkolu na przedłużeniu tylnego amora i domyśliłem się, że to on stuka waląc w tą blachę.

Dziś rano o 6:00 do speca. Spec dobry, ale nie stosuje zapisów tylko kto pierwszy ten lepszy - więc trzeba było się zerwać z wyra i w kolejkę jak za PRLu. O 6:00 godzinie byłem dopiero ósmy w kolejce a trzy auta stały na podnośnikach jeszcze z wczorajszego dnia. Spec obejrzał, orzekł urwaną poduszkę tylnego amortyzatora a że nie miał takiej na stanie to kazał poszukać samemu. Więc ja do domu, szukam w necie, dzwonię i nic. Auto potrzebne na wieczór więc znalazłem oryginalne amory na tył z poduszkami za jedynie 240pln komplet + wymiana 100pln i mam to z głowy i nic nie stuka :-).

Swoją drogą to teraz kiepska pora na usuwanie takich usterek. Wyszły wszystkie problemy z zawieszeniem na dziurach po ziemie i kolejki w warsztatach spore a poza tym sezon wymiany opon i wszędzie zapisy na dwa dni do przodu.

Mi się udało w jeden dzień, trzymam kciuki.

Amory po wyjęciu były całe zardzewiałe i cieszę się, że je wymieniłem a nie tylko poduszkę.

Jak uda Ci się znaleźć poduszki to wymień od razu dwie bo druga jest w podobnym stanie.

Aveo 2004, przebieg 57tys.

PS: Amory wymienili na kanale "od środka" bez zdejmowania kół a nawet spręży, jeszcze trochę a silnik wyremontują przez rurę wydechową :-).

Pozdrawiam MK.

Napisano
  • Autor

> U mnie stuka paliwo w zbiorniku, ale tez dlugo do tego dochodzilem.

Tzn.?

Przelewa się?

U mnie wyraźnie stuka z tyłu, strona pasażera, co dziwne tylko przy wzdłużnych nierównościach, przy progach, dziurach nie. Jakby z drzwi tylnych. Muszę osłuchać.

A co z tym amorkiem - jak tam się dostać?

Pozdrawiam,

Griba

Napisano
  • Autor

Dziękuję za informację, najpierw muszę się dostać, żeby zobaczyć co tam się dzieje. Będe raczej sam starał się wymienić.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

Aveo ma z tyłu z chyba osobno mocowany amortyzator i sprężynę. W Lacetti jest kolumna, więc Twoje doświadczenia raczej nie będą miały przełożenia 1:1.

Napisano
  • Autor

> Aveo ma z tyłu z chyba osobno mocowany amortyzator i sprężynę. W Lacetti jest kolumna, więc Twoje

> doświadczenia raczej nie będą miały przełożenia 1:1.

Otóż to - masz rację - jest poducha. W Lanku (w Aveo pewnie też) trzpień amorka jest w gumie i centralną śrubą przykręcony.

Dostałem się do tej poduchy (od środka trzeba, za kanapą).

Guma jest ok od góry, ale powiedzmy, że mam taki jakby kapelusik, a jego rondo to miękka guma, potem tuleja poduchy, która to trzyma.

Na tej miękkiej gumie twarde wybrzuszenie, czyżby się wysypało w środku i koniec amortyzatora wyłaził bokiem? Mogę błądzić - nie rozbierałem tego jeszcze, a z manuala wydaje się to możliwe.

Chyba będę musiał wyciągnąć to dziadostwo i rozebrać. :/

Zmienia się całą poduchę czy jakieś gumy w niej?

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

Jakby co, to do wymiany miałbyś całą poduchę: 96457360.

Do tej zabawy potrzebowałbyś sciągacz do sprężyn.

Na początek posprawdzałbym jednak np. łączniki stabilizatora, bo ta poduszka raczej często nie powinna padać.

Napisano
  • Autor

> Jakby co, to do wymiany miałbyś całą poduchę: 96457360.

Ok, to jest jasne.

> Do tej zabawy potrzebowałbyś sciągacz do sprężyn.

Mam.

> Na początek posprawdzałbym jednak np. łączniki stabilizatora, bo ta poduszka raczej często nie

Sprawdzałem, niby brak luzów. Może daj znać jak skutecznie je sprawdzić.

Stuki co ciekawe przy wzdłużnych nierównościach. Może to coś innego jednak, zbiornik paliwa, wydech, chodź stuki dochodzą wyraźnie z miejsca gdzie poducha mocowana.

> powinna padać.

No też mi się tak wydaje. :/

A to wybrzuszenie na górnej gumie - orientujesz się czy to normalne konstrukcyjnie?

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

> Sprawdzałem, niby brak luzów. Może daj znać jak skutecznie je sprawdzić.

Jak odkręcisz jedną śrubę to na pewno będziesz w stanie go prawidłowo wymacać. Przeguby nie powinny być luźne.

> A to wybrzuszenie na górnej gumie - orientujesz się czy to normalne konstrukcyjnie?

Nie powiem Ci, bo ich nie oglądałem jeszcze w Lacetti. Jest natomiast pewna szansa, że będe je niebawem widział, bo u mnie z tyłu, z prawej strony też coś czasami niespecjalnie intensywnie stuknie. Tyle, że tak w sumie ni z gruchy ni z pietruchy. Oczywiście na drodze o nierównej nawierzchi, ale jakiejś prawidłowości w tym nie zauważyłem, tzn. raz potrafi stuknąć, a 10 razy nie.

Napisano
  • Autor

> nawierzchi, ale jakiejś prawidłowości w tym nie zauważyłem, tzn. raz potrafi stuknąć, a 10

> razy nie.

To samo - dokładnie to samo z tym stukaniem u mnie!

Pozdrawiam,

Griba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.