Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CItroen Berlingo 2.0 HDi 2001r. - kilka pytań

Featured Replies

Napisano

1. Nie działa obrotomierz - po uruchomieniu silnika lekko podskoczy i o potem juz leży i ani drgnie. Co mogło sie zepsuć, bo jeśli to możliwe to może sam naprawię - to auto do pracy i nie chce na niego za dużo wydawać.

2. Prowadziłem podobne auto jakim jest renault kangoo i tamten wydaje mi się sztywniejszy. Byłem na dwóch stacjach i powiedzieli że amortyzatory są ok, a auto kładzie się w zakrętach, aha i jak czasem załaduje 400-600 kilo to diametralnie się to pogarsza, auto się buja poprostu - czy te typy tak poprostu mają, co mogę tu sprawdzić jeszcze ?

3. Wcześniej jeździłem (w sumie nadal jeszcze ją mam) AR 156 no i te auta poprostu się swietnie prowadzą. Citroen to całkiem inne auto i pomyślałem czy założenie dystansów po 10mm na każde koło by pomogło - czy auto będzie stabilniejsze. Zastanawiałem się także co by nie dać jakichś twardszych amortyzatorów - może by się tak nie bujał wtedy.

4. Czasem jak wjadę w dziurę albo wjeżdzam na krawężnik to słyszę taki metaliczny dźwięk dobiegajacy z tyłu - jakbym woził metalowe rurki - co to moze być bo czytałem, że belki lubia pękać, ale na stacji nic nie zauważyli. Podejrzewałem też czy np. koło zapasowe sie nie rusza pod podwoziem lub jakiś lewarek w schowku.

5.Zastanawiłem się także czy w przyszłości nie zrobić chiptuningu. Jaki jest bezpieczny poziom tego silnika bo nie chciałbym sprzęgała co 20 tysięcy wmieniać i jak wiadomo turbina - autko ma nalatane 195k . Seria 90KM i 205 NM

6. W berlingo jest strasznie słabe wyciszenie - to chciałbym zmienić na pewno. Przy 120 już jest ostro głośno, nie mozna swobodnie rozmawiać i słychać silnik - w jaki sposób wygłuszyć komore silnika - czy udać się do zwykłego zakładu car audio i oni coś zaradzą matami ?

Napisano

> 1. Nie działa obrotomierz - po uruchomieniu silnika lekko podskoczy i o potem juz leży i ani

> drgnie. Co mogło sie zepsuć, bo jeśli to możliwe to może sam naprawię - to auto do pracy i nie

> chce na niego za dużo wydawać.

Na forum peugeota jest o naprawie licznika i obrotomierza i prawdopodobnych przyczynach.

> 2. Prowadziłem podobne auto jakim jest renault kangoo i tamten wydaje mi się sztywniejszy. Byłem na

> dwóch stacjach i powiedzieli że amortyzatory są ok, a auto kładzie się w zakrętach, aha i jak

> czasem załaduje 400-600 kilo to diametralnie się to pogarsza, auto się buja poprostu - czy te

> typy tak poprostu mają, co mogę tu sprawdzić jeszcze ?

punkty 3 i 4

Mam wsadzone gazowo-olejowe KYB i nie sprawiaja, ze auto sie giba. Akurat to, ze powozisz kioskiem na kolkach z wysoko polozonym srodkiem ciezkosci wspomaga wrazenie nadmiernego bujania. Nie porownuj osobowki jaka jest Alfa do prowadzenia rzeczonego kiosku.

A co do amrow to przy tym przebiegu mozesz juz pomyslec o nowych i przy okazji sprawdzic w jakiej kondycji jest belka skretna. Wlasnie stuki z tyłu moga swiadczyc o jakims jej zuzyciu.

Dodatkowo jesli kola stoja /---\ lub jakos podobnie tym bardziej.

> 5.Zastanawiłem się także czy w przyszłości nie zrobić chiptuningu. Jaki jest bezpieczny poziom tego

> silnika bo nie chciałbym sprzęgała co 20 tysięcy wmieniać i jak wiadomo turbina - autko ma

> nalatane 195k . Seria 90KM i 205 NM

Spokojnie do okolo 110 KM i 250-260 Nm bez szkod dla ukladu napedowego.

pozdr.

M.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.