Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana łożyska koła

Featured Replies

Napisano

Nie znalazłem nic na forum, ani żadnego manuala. Jak wyciągnąć łożysko? zwrotnicę mam już wyciągniętą

Napisano

> Nie znalazłem nic na forum, ani żadnego manuala. Jak wyciągnąć łożysko? zwrotnicę mam już

> wyciągniętą

trzeba go wybić wink.gif

Napisano
  • Autor

> trzeba go wybić

a nowe co? wprasować?

Napisano

> a nowe co? wprasować?

tak

Napisano

Dobry temat. Jak zdiagnozować które łożysko wyje bo pogłos niesie sie po aucie? Dodam, że skręcając w lewo siła odśrodkowa naciska bardziej na prawą stronę i wtedy mocniej wyje, natomiast w lewo milknie. Prawe wyje?

Napisano

> Dobry temat. Jak zdiagnozować które łożysko wyje bo pogłos niesie sie po aucie? Dodam, że skręcając

> w lewo siła odśrodkowa naciska bardziej na prawą stronę i wtedy mocniej wyje, natomiast w lewo

> milknie. Prawe wyje?

najlepiej podnieść auto na podnośniku i rozpędzić koła, a następnie z bliska posłuchać wink.gif ewentualnie na stacjach diagnostycznych mają specjalny przyrząd do rozpędzania kół wink.gif

Napisano

> Będe musiał to sprawdzic na lewarku.

na lewarku bym nie ryzykował, bo drugie koło będzie cały czas na podłożu, nie mówiąc o tym, że mało stabilnie wink.gif pisząc podnośnik miałem na myśli coś takiego:

podnosnik1.jpg

chyba, że chcesz to sprawdzić "ręcznie" to możesz spróbować wink.gif

Napisano
  • Autor

Przy okazji nie polecam metody z imadłem, o młotku nie wspominając. Wypróbowane zlosnik.gif

Napisano

jak mlotek to odpowiedni, najlepiej aluminiowy lub gumowy, a njlepiej wbijac nowe lozysko starym.

nie dalej jak dwa dni temu wymienialem lozysko (po dokladnych instrukcjach mechanika co mi drugie lozysko kieys wymienial) i poszlo gladko, czytaj wybijalem lozysko rurka srednicy zewnetrznego promienia w lozysku (tj obudowy) przez godzine (fabryczne, 10 letnie lozysko) a potem nowe najpierw delikatnie mlotkiem gumowym a potem starym lozyskiem

a i nie zapomnij przed proba wybijania zdjac pierscienia zabezpieczajacego od stony piasty (z tego co mi wiadomo uno jest jednym z niewielu aut z tym patentem), bo mozesz wogole nie wbic lozyska. pierscien jest chyba moziezny, najlepiej kupic nowy, a stary rozciac i wyjac, bo i tak sie poniszczylby przy probie zdejmowania

Napisano
  • Autor

> jak mlotek to odpowiedni, najlepiej aluminiowy lub gumowy, a njlepiej wbijac nowe lozysko starym.

> nie dalej jak dwa dni temu wymienialem lozysko (po dokladnych instrukcjach mechanika co mi drugie

> lozysko kieys wymienial) i poszlo gladko, czytaj wybijalem lozysko rurka srednicy zewnetrznego

> promienia w lozysku (tj obudowy) przez godzine (fabryczne, 10 letnie lozysko) a potem nowe

> najpierw delikatnie mlotkiem gumowym a potem starym lozyskiem

waytogo.gif

> a i nie zapomnij przed proba wybijania zdjac pierscienia zabezpieczajacego od stony piasty (z tego

> co mi wiadomo uno jest jednym z niewielu aut z tym patentem), bo mozesz wogole nie wbic

> lozyska. pierscien jest chyba moziezny, najlepiej kupic nowy, a stary rozciac i wyjac, bo i

> tak sie poniszczylby przy probie zdejmowania

ten pierścień o którym piszesz jest do wykręcenia, da się go ponownie założyć

Napisano

> Przy okazji nie polecam metody z imadłem, o młotku nie wspominając. Wypróbowane

ja wbijałem smile.gif (u)dało się.. ale pamiętam ze nie było to miłe lekkie i przyjemne..

Napisano
  • Autor

> ja wbijałem (u)dało się.. ale pamiętam ze nie było to miłe lekkie i przyjemne..

Ja też wbijałem, prawie je rozwaliłem. Dlatego nie polecam

Napisano

> Czy we wszystkich Uniakach przednie łożyska są takie same?

wedlug katalogu w sklepie 0,9 1,0 i 1,1 maja takie same, 1,4 i 1,7D tez ale turbo ma calkiem inne chyba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.