Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tajemnica braku wchodzenia na obroty (NIE)rozwiazana !!!

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj okazalo sie, co bylo przyczyna, ze czasem silnik nie wchodzil na obroty.

Po zgaszeniu auta, znow zdarzyl sie objaw, ze nie bylo obrotow, a za chwile zgasl i juz nie odpalil.

Krecil, krecil...

sprawdzilem swiece - patrze suchutenkie...

zdjalem obudowe wtryskiwacza, krece i nic... benzyna nie dochodzi.

Obok na szczescie byl mechanik, podszedl i sprawdzil elektryke i stwierdzil, ze do pompy paliwa prad dochodzi, ale silnik pompy sie nie zalacza.

Zatem diagnoza - pompa paliwa przestala podawac benzyne.

Mechanik mowil, ze wystarczy wklad pompy wymienic - jak myslicie mial racje?

Wymieniac wklad czy cala pompe? Bo to nie byl moj mechanik, tylko przypadkowy, obok ktorego zepsul sie samochod.

Jesli ktos wymienial pompe lub wklad - poradzcie cos.

pzdr

Napisano
  • Autor

Tak, tak - widzialem te aukcje.

Wlasnie o to mi chodzilo.

Samemu to da sie zrobic?

Czy w porownaniu z wymiana blotnika przedniego - jest to bardziej skomplikowane czy nie?

Napisano

> Tak, tak - widzialem te aukcje.

> Wlasnie o to mi chodzilo.

> Samemu to da sie zrobic?

> Czy w porownaniu z wymiana blotnika przedniego - jest to bardziej skomplikowane czy nie?

da sie zrobic samemu bez wiekszego problemu...

do pompy dostep jest przez bagaznik, przewody paliwowe sciagasz naciskajac je lekko, sciskjac dwa zabki po bokach szybkozlaczki i do gory winny wyjsc bez problemu..

nakretke koszyka pompy odkrecilem przy pomocy srubokretu i niezbednego w kazdej naprawie mlotka..

nastepnie wyjmujeszs koszyk,demontujesz pompke,podlaczasz nowa, skladasz do kupy i masz duzo satysfakcji z naprawy auta:)

Napisano
  • Autor

Nie mam kanalu.

Mam jedynie lewarek i kobylki.

I co? lezenie pod samochodem 2-3 godziny?

Czemu trzeba wypinac przewody paliwowe?

moze na jakichs zdjeciach sobie to po prostu obejrze. Moze ktos doktorat w smietniku zostawil :-)

Napisano

> Nie mam kanalu.

> Mam jedynie lewarek i kobylki.

> I co? lezenie pod samochodem 2-3 godziny?

Do wymiany pompy nie potrzeba kanału. Wymieniasz ją stojąc przy bagażniku smile.gif

Napisano
  • Autor

> Do wymiany pompy nie potrzeba kanału. Wymieniasz ją stojąc przy bagażniku

Widze, ze znasz sie na pompach :-)

Napisano
  • Autor

> może się znam

A gdzie dojscie przez bagaznik?

Gdzies pod tym plastikowym kolkiem na lewarek?

Napisano

> A gdzie dojscie przez bagaznik?

> Gdzies pod tym plastikowym kolkiem na lewarek?

Zdejmij wykładzinę w bagażniku i zobaczysz coś takiego przykrytego plastikową osłoną

post-82588-14352507631549_thumb.jpeg

Napisano
  • Autor

> Zdejmij wykładzinę w bagażniku i zobaczysz coś takiego przykrytego plastikową osłoną

Wlasnie sobie poczytalem o wymianie pompy - rzeczywiscie nie wydaje sie skomplikowana.

Jakies narzedzie potrzebne do odkrecenia. Boje sie, ze bez tego narzedzia bedzie trudno - bo 15 lat nikt sie tam nie dotykal.

Juz wiem czemu kolega pisal o mlotku - bo bez tego narzedzia - trzeba uzyc plaskiego srubokreta, przylozyc do nakretki pompy i stuknac mlotkiem zeby puscila.

Niestety niewiele bylo o filtrze paliwa - tez z poziomu bagaznika mozna go wymienic?

Ale co z tym wkladem? Wystarczy odkrecic nakretke i po prostu wymienic wklad?

Napisano

> Niestety niewiele bylo o filtrze paliwa - tez z poziomu bagaznika mozna go wymienic?

jakiś tekst

> Ale co z tym wkladem? Wystarczy odkrecic nakretke i po prostu wymienic wklad?

Chyba tak ja wymieniałam całość, więc tylko przewody musiałam odłączyć.

Napisano

wymiana teoretycznie jest prosta, ale mogą być niespodzianki ja długo walczyłem z nakrętką aby ją odkręcić, a potem nie mogłem ściągnąć przewodu paliwowego z dekla, jak już odkęciłem i kupiłem nową pompkę (wkład) to się okazało że stara pompka jest dobra a była dziura w przewodzie który podaje paliwo z pompki na dekiel, pompka pracowała a paliwo przelewało się do zbiornika,

Po wyciągnięciu pompki (całego zespołu) najlepiej włożyć końćówkę do pojemnika z benzyną nałożyć wężyk na króciec na deklu i sprawdzić czy to rzeczywiście pompka czy może przewód (no i podłączyć na 12v)

Oryginalny przewodzik jest karbowany, ja założyłem zwykły gumowy przewód paliwowy.

Moja brava 1.6 ma 13 lat i też nie była wymieniana pompka paliwa do tej pory

Na pompce paliwa jest filterek siatkowy w komplecie.

Napisano
  • Autor

Niestety nie mam pojecia o czym piszesz z tymi przewodami.

Ja na razie zaprowadzilem samochod do garazu n aholu i zaraz ide wyciagnac pompke i zobaczyc co sie stalo.

Na dokladke boje sie stukac i pukac przy baku z benzyna, nie mowiac o jakimkolwiek podlaczaniu elektryki przy baku. nie wiem - cos zaiskrzy i mnie beda na Wawelu chowac.

Napisano
  • Autor

> jakiś tekst

> Chyba tak ja wymieniałam całość, więc tylko przewody musiałam odłączyć.

jaka calosc wymienialas?

Cala pompe paliwa tak?

Napisano

> jaka calosc wymienialas?

> Cala pompe paliwa tak?

Tak całą pompę

Napisano
  • Autor

> Tak całą pompę

Ja wlasnie wyjalem cala pompe oraz rozebralem rowniez na czynniki pierwsze - niestety nie obylo sie bez strat.

Plastikowa nakretka pod wplywem uderzen w srubokret mloteczkiem w celu odkrecenia - wziela i sie zlamala - zaraz bede kleil kropelka.

Nastepnie obudowa wkladu byla tak mocno wcisnieta w plastik, ze przy probie wyjecia urwaly sie wszystkie trzy uchwyciki.

I teraz sie zastanawiam czy kleic to co mam plus kupic nowy wklad czy nie zawracac sobie gitary i kupic uzywana pompe paliwa.

Koszt calej pompy - 100 PLN

Koszt wkladu 50 PLN

:-)

Napisano
  • Autor

Juz wiem co miales na mysli mowiac o delikatnej probie odkrecenia nakretki plastikowej pompy paliwa.

Niestety zlamala sie - moze uda sie skleic kropelka.

Przy probie wyciagania wkladu polamaly sie plastikowe uchwyty.

Zastanawiam sie czy to cos zlego bedzie jesli je przykrece na trzy male srubeczki z nakretkami - to raczej w niczym benzynie nie powinno zaszkodzic nie?

U mnie to ten wklad raczej (silniczek) - bo po wyjeciu z baku i wlaczeniu stacyjki (bez uruchamiania silnika) nie slychac zeby pompka dzialala - a powinno byc chyba slychac?

Z reszta zaraz podlacze do niej 12V (bo mam ja juz w domu) i sprawdze czy cos sie dzieje - chociaz nie wiem jak glosne to powinno byc.

ALE NUMER - wlasnie podlaczylem w domu silniczkowi 12V i silniczek dziala jak trzeba - pieknie sie wlacza.

Zatem to nie silniczek.

Ktoredy biegna przewody do pompki?

Trzeba schemat od Pana Zembowicza i do dziela.

Napisano
  • Autor

Polamalo sie pare rzeczy przy wyciaganiu wkladu, wlacznie z nakretka, ale uzylem pistoletu ktory rozgrzewa plastikowe patyczki i pieknie sie zgrzalo - nawet nakretka.

Duzej sily uzywalem i nie puscila - zobaczymy przy przykrecaniu.

Napisano
  • Autor

Wlasnie wrocilem i teraz juz zupelnie nie wiem.

W pompe paliwa wchodza dwie kostki kazda z dwoma przewodami.

1-sza:

- przewod brazowo-bialy (wyglada na plus)

- przewod czarny (ale ten czarny to jest nic, myslalem, ze masa - ale na pewno nie)

2-ga:

czarno-fioletowy (minus)

bialo-czerwony (nie mam pojecia co)

I teraz:

plus - brazowo-bialy z pierwszej wtyczki

minus - czarno-fioletowy z drugiej wtyczki

podlaczylem miernik do tych dwoch przewodow z pierwszej i drugiej wtyczki i jak przekrecam kluczyk do poziomu tzw. stacyjki na chwilke jest 12V - czyli dobrze. Jak probuje "krecic" silnikiem jest caly czas 12V - czyli tez dobrze.

Niestety silniczek pompki jest podpiety do 1-szej kostki z przewodami: bialo-brazowym i czarnym - ale ten cholerny czarny nic nie daje.

A co jest jeszcze dziwniejsze - obydwa przewody z kostki pierwszej (z reszta z drugiej tez) zanurzone sa w benzynie w baku.

I teraz nie wiem czy jednak ten silniczek jest uszkodzony czy tez ten cholerny czarny przewod z kostki pierwszej gdzies jest przerwany i do pompki nie dochodzi minus (o ile to jest minus).

Na dokladke na schemacie od Pana Zembowicza - w ogole nie ma przewodu czerwono-bialego w drugiej kostce.

Moze mamy tu jakiegos elektryka?

A moze jest ktos kto by mi sprawdzil miernikiem jakie ma napiecie w 1-szej kostce w momencie rozruchu?

Wystarczy podniesc dywanik w bagazniku, odkrecic czarna przykrywke, wypiac kostke z dekla pompy, podlaczyc woltomierz do wtyku (do jednego i drugiego otworu) - ustawic go tak zeby bylo widac wartosc napiecia przy przekrecaniu kluczyka i to wszystko.

Jak jest ktos z Warszawy - kto mialby ze dwie godziny czasu to bym podjechal i bysmy sprawdzili.

Napisano

> Wlasnie wrocilem i teraz juz zupelnie nie wiem.

< .....................................................>

> wycuagal ja chyba z 5 rqazy i po kolejnym wydal 50 ,kupil pompe i problem rozwiazany!

-------------------------------------

TNIJ CYTATY !!!

Iron

Napisano

najlepiej to kup sobie używany cały komplet pompki paliwowej łącznie z nakrętką na serwisie aukcyjnym albo na szrotach nie są takie drogie, zaklejane części prędzej czy później pękną i wtedy będziesz miał następny problem. Używki można kupić w granicach 100 zł, sam wkład pompki made in china to ok 50 zł

Napisano
  • Autor

No na taka wiadomosc czekalem.

Jutro ide kupic nowa pompke - za 50 zlociszy i zobaczymy.

Dzieki

pzdr

Napisano
  • Autor

Dokladnie tak myslalem, czy kupic lepiej cala uzywana pompe paliwa razem z wkladem za 100 PLN (nawet za 70) czy jednak tylko wklad - badz co badz nowy.

Klejenie trzyma super - dzieki temu rozgrzanemu plastikowi.

Zatem sprobuje jutro z wkladem i zobacze czy odpali.

Dzieki

pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.