Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Malowanie

Featured Replies

Napisano

Witam

Czy malował ktoś maske w palio albo sienie lub podobnym gadzie?

Dziś drapałem sobie purchle powstałe od kamieni - oj wżery głębokie były.

I postanowiłem też odrapać maskę od spodu. Zaraz za zagięciem blachy jest takie coś elastyczne, jakby gumowe, podobne może trochę do kleju do szyb. Będe malował całą maskę i nie wiem czy coś takiego tam się daje zawsze czy to można olać. Co to wogóle jest i jak nie olać to gdzie się to kupuje bo musze to wyciągnąć bo tam strasznie korozji się zrobiło i myślę że stamtad poszło na rant maski.

Na razie prowizorycznie wszystko zabezpieczyłem, po tym jak zobaczyłem palio z dziurawą maską wolałem szybko zrobić wink.gif

Pozdrawiam i na odpowiedzi czekam smile.gif

Napisano

mój ma tak samo, na razie czatuję aż na allegro się pojawi dobra w kolorze jaki mi brak no i w rozsądnej odlegości...

300 zł za robotę i malowanie, to ja mam drugą i bez roboty...

Napisano

Dwie części maski są klejone, a krawędż panelu zewnetrznego jest zawinięta przez prasę. Sam lakier w tych miejscach potrafi pękać tworząc mikro szczelinę przez którą dostaje się woda. Dlatego między innymi daje się klej elastyczny na całe zawinięcie. Tak samo jest z drzwiami. Ja zastosowałem klej do szyb

Napisano
  • Autor

> Dwie części maski są klejone, a krawędż panelu zewnetrznego jest zawinięta przez prasę. Sam lakier

> w tych miejscach potrafi pękać tworząc mikro szczelinę przez którą dostaje się woda. Dlatego

> między innymi daje się klej elastyczny na całe zawinięcie. Tak samo jest z drzwiami. Ja

> zastosowałem klej do szyb

Ale zamiast podkładu czy pod podkład?

Niby 300zł za malowanie, ale ja zamierzam się zaopatrzyć w jakiś 24L kompresorek i sam powalczyć smile.gif

Lakier nie jest bardzo drogi a jaka frajda będzie jak wyjdzie smile.gif Manual znalazłem na samnaprawiam i wezme się do roboty.

Napisano

Ja nie musiałem malować maski. Korozja wychodziła na tym złączu ńad chłodnicą. Dokładnie (wyskrobałem stary uszczelniacz) oczyściłem z korozji pomalowałem podkładem i "paluchem" rozprowadziłem klej. Starałem się wcisnąć go pomiędzy te blachy. Jest tak już 3lata i nic się nie dzieje.

Napisano

ale lepiej najpierw na jakims szmelcu pocwicz zeby.GIF

W sumie ja mam kompresor i juz od 2 lat zamierzam ze cos kiedys pomaluje, popróbuje, ale jakos nie mam czasu i okazji by kupic pistolet i pomalowac.

Jakos mi to nie potrzebne (jeszcze)

Napisano
  • Autor

> ale lepiej najpierw na jakims szmelcu pocwicz

> W sumie ja mam kompresor i juz od 2 lat zamierzam ze cos kiedys pomaluje, popróbuje, ale jakos nie

> mam czasu i okazji by kupic pistolet i pomalowac.

> Jakos mi to nie potrzebne (jeszcze)

Już nie chce ćiwczyć wink.gif będe malował do skutku wink.gif w weekend robiłem poprawki purchli i byłoby ok gdybym se nie spierniczył wyglądu maski wink.gif pewne jest jedno poprawki na plackach śr ok 5cm się strasznie cięzko robi. Pozytyw jest jeden, pozbyłem się rdzy i wżerów. Reszta to negatywy. Sposobem na gąbke mi zaczęło wychodzić pod koniec dopiero, poza tym lakieru metalicznego (bazy) właśnie zauważyłem że chyba nie powinno się szlifować papierem bo szarzeje. Kolejna rzecz to chyba po szlifowaniu dziury okolice na starym leakierze przed bezbarwnym chyba trzeba by spolerować czymś bardzo gładkim bo inaczej szare zostaje? po przetarci czymś wilgotnym szare na chwilę znikało i widać było lakier metaliczny.

Dodatkowo roczna farba się raczej słabo nadaje - kiedyś kupiłem na poprawki których nie było czasu zrobić albo była zima.

Podsumowanie.

Przez pewnie tydzień będe chyba straszył maską a potem i tak ją pomaluję w całości.

Pytania:

Jak się ten klej nazywa na złączenie blach maski?

Podkład jakiś super kupować czy zwykły akrylik?

W miejscach rdzawych (miejsca łączenia blach) dawać właśnie taki podkładzik czy lepiej coś wiążącego z rdza (np. minia)?

Jak zrobie to natryskiem to sie pochwale wink.gif

Napisano
  • Autor

Powiem Wam że obejrzałem to co wczoraj skaszaniłem i w świetle nie wyglądało tak tragicznie smile.gif

Kupiłem sobie rozcienczalnik do akrylu i jak będe miał chwilkę czasu to zrobię poprawki, planuje kupić profi aerografik i do tego celu powinien wystarczyć. Planuje też zakup kompresora ale coś słyszałem że 24L to za mało na elementy duże takie jak maska, a sam pistolet ze 200zł kosztuje, więc chyba ta opcja na razie odpadnie, chyba że sobie nie poradze czymś mniejszym jako poprawki.

Napisano

jako podkładu w miejscach niewidocznych (czyli od spodu) uzyj mini okrętowej corina- jest najlepsza.

pistolet mozesz kupic juz za 100 zł- do zastosowan amatorskich w zupełnosci wystarczy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.