Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nierówna praca silnika, szarpie autem

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu silnik w moim aucie nierówno pracuje. Na wolnych obrotach czuć wyraźne szarpnięcia autem (obrotomierz spada wtedy o dwie trzy kreski), sporadycznie podczas jazdy czuć takie lekkie przydławienie. Co może być tego przyczyną?

Przepustnica wyczyszczona, nowe świece, nowa sonda lambda. Osobiście wydaje mi się, że jest to jakiś problem z dopływem paliwa, jest to możliwe (oczywiście mogę się mylić, bo nie uważam się za fachowca) ?

Napisano

a przewody, cewka sprawdzona ?

Napisano
  • Autor

> a przewody, cewka sprawdzona ?

tego nie sprawdzałem, jak to najlepiej zrobić? Cewki przez pomiar rezystancji uzwojeń?

Napisano

> tego nie sprawdzałem, jak to najlepiej zrobić? Cewki przez pomiar rezystancji uzwojeń?

tak, na forum szukaj jakie powinna mieć wartości, przewody najlepiej podmienić na nowe.

Napisano
  • Autor

> tak, na forum szukaj jakie powinna mieć wartości, przewody najlepiej podmienić na nowe.

Rezystancje odczytałem z książki "sam naprawiam"

Pokombinuje z kablami i cewką, jak nie pomoże będe szukał gdzie indziej

Napisano

> Od jakiegoś czasu silnik w moim aucie nierówno pracuje. Na wolnych obrotach czuć wyraźne

> szarpnięcia autem (obrotomierz spada wtedy o dwie trzy kreski), sporadycznie podczas jazdy

> czuć takie lekkie przydławienie. Co może być tego przyczyną?

> Przepustnica wyczyszczona, nowe świece, nowa sonda lambda. Osobiście wydaje mi się, że jest to

> jakiś problem z dopływem paliwa, jest to możliwe (oczywiście mogę się mylić, bo nie uważam się

> za fachowca) ?

czyszczenie czasami g... daje przepustnicy , wyjmowales krokowca i czysciles ? Ile ja sie nameczylem z tym badziewiem... Imho to wina krowkowca lub tps , najbezpieczniejszym wyjsciem jest kupno kompletnej przepustnicy nowej za ponad 300pln bo uzywki w 80% są nie sprawne ,albo dlugo nie potrzymaja ok.gif Chociaz jak sie dlawi przy przyspieszaniu to troche dziwne , moze modul cewki mowi papap

Napisano

ja też mam podobny problem na zimnym silniku przy ok 2-2,5tyś obrotów przy przyspieszaniu silnik w pewnym momencie się zadławia a potem jedzie normalnie....do dziś walczę w tym jak z wiatrakami i nic nie wskurałem

Napisano

> ja też mam podobny problem na zimnym silniku przy ok 2-2,5tyś obrotów przy przyspieszaniu silnik

> w pewnym momencie się zadławia a potem jedzie normalnie....do dziś walczę w tym jak z

> wiatrakami i nic nie wskurałem

0 bledow w ecu ? sonde podmieniales ? moze cewka modul ? Bez podmianki ciezko bedzie zgadywac ? Rozumiem ,ze filtry paliwa , powietrza , swiece i kable wn nowe ?

Napisano

> 0 bledow w ecu ? sonde podmieniales ? moze cewka modul ? Bez podmianki ciezko bedzie zgadywac ?

> Rozumiem ,ze filtry paliwa , powietrza , swiece i kable wn nowe ?

wszystko wymieniam na bierząco .. swego czasu oddałem samochód pod zdiagnozowanie tego -cały dzien auto u mechanika ...wszystko pod kątem mechaniki i elektroniki sprawdzone było zapłaciłem 150zeta i w efekcie powiedzieli że wszystko jest ok a co do szarpania nie mają zielonego pojęcia ..bo wszystkie czujniki i elektryka nie wykazywała uszkodzenia

Napisano

> wszystko wymieniam na bierząco .. swego czasu oddałem samochód pod zdiagnozowanie tego -cały dzien

> auto u mechanika ...wszystko pod kątem mechaniki i elektroniki sprawdzone było zapłaciłem

> 150zeta i w efekcie powiedzieli że wszystko jest ok a co do szarpania nie mają zielonego

> pojęcia ..bo wszystkie czujniki i elektryka nie wykazywała uszkodzenia

imho podmien na sprawna sonde , w p2 nie mialem bledow a podobne cyrki robila mi sonda ok.gif

Napisano

> imho podmien na sprawna sonde , w p2 nie mialem bledow a podobne cyrki robila mi sonda

hmmm sprubuje

Napisano

> ja też mam podobny problem na zimnym silniku przy ok 2-2,5tyś obrotów przy przyspieszaniu silnik

> w pewnym momencie się zadławia a potem jedzie normalnie....do dziś walczę w tym jak z

> wiatrakami i nic nie wskurałem

U mnie było podobnie ( PI ) - winna była lambda, po jej odpięciu silnik nie zmieniał pracy, nie było błędów. Dopiero jak zmierzyłem oscyloskopem - zero oscylacji - podmiana dała efekt. Powiem jeszcze, że miernikiem cyfrowym wskazywała te 0,5 - 0,7 V.

Napisano
  • Autor

> czyszczenie czasami g... daje przepustnicy , wyjmowales krokowca i czysciles ? Ile ja sie

> nameczylem z tym badziewiem... Imho to wina krowkowca lub tps , najbezpieczniejszym wyjsciem

> jest kupno kompletnej przepustnicy nowej za ponad 300pln bo uzywki w 80% są nie sprawne ,albo

> dlugo nie potrzymaja Chociaz jak sie dlawi przy przyspieszaniu to troche dziwne , moze modul

> cewki mowi papap

Przepustnice czyściłem dosyć dokładnie wyjętą z auta. Nie pomogło i na razie nie mam możliwości ponownego wyjęcia.

Zmienię kable WN (to nie zaszkodzi), pomierzę cewkę, może coś z tego będzie, jak nie to ją też wymienię na nową. Bo to szarpanie mnie irytuje smile.gif

Napisano

Zostają jeszcze kable WN czyli jakieś 170PLN w plecy (najtańsze NGK) Janmorów nie polecam bo może się okazać, że będzie jeszcze gorzej niż przez wymianą a kosztują ponad 100 PLN. Ostatecznie cewki - u siebie wymieniłem na używane z Alledrogo za jakieś 50zł z przesyłką. Sprawdź jeszcze dokładnie rurę między filtrem powietrza a przepustnicą, u mnie była pęknięta od spodu odma, co zauważyłem dopiero po zdjęciu całej rury. Powodzenia

Napisano

Jak chcesz to mogę Ci pożyczyć jutro lub pojutrze i podrzucić do Wro (żonka będzie) używaną cewkę i MAPsensor - są na 100% sprawne więc będziesz miał na podmiankę, aby nie wdając się w koszty wykluczyć te elementy. Mam też stare kable, które powinny jeszcze pohulać. Jak jesteś zainteresowany to wal na priv.

Napisano
  • Autor

> Jak chcesz to mogę Ci pożyczyć jutro lub pojutrze i podrzucić do Wro (żonka będzie) używaną cewkę

> i MAPsensor - są na 100% sprawne więc będziesz miał na podmiankę, aby nie wdając się w koszty

> wykluczyć te elementy. Mam też stare kable, które powinny jeszcze pohulać. Jak jesteś

> zainteresowany to wal na priv.

Dzięki za propozycje, ale wymieniłem już kabelki WN na nowe NGK i na razie odpukać nie szarpie 270635636-JUMP2.gif

Jakby coś będę pamiętał smile.gif

A gumę łączącą odmę z tą rurą wymieniłem jakieś dwa miesiące temu, ściągałem obudowę z góry i się urwała smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.