Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogrzewanie w autobusie - ktore lepsze?

Featured Replies

Napisano

Ktore ogrzewanie w autobusie jest lepsze - wodne z konwektorami po obydwu stronach, zalezne od pracy silnika (+ewentualnie webasto do tego) czy niezalezne powietrzne z nawiewami w tunel przejsca pomiedzy fotelami?

logika podpowiadala by ze to pierwsze bo nie potrzeba wiecej paliwa na ogrzanie jesli wystarczy to co silnik wyprodukuje...

Napisano

ja bym wybrał pierwsze ale tylko z dodatkowym Webasto bo inaczej to możesz nie dogrzać fury zimą a i wydajność tego będzie gorsza

Napisano
  • Autor

> ja bym wybrał pierwsze ale tylko z dodatkowym Webasto bo inaczej to możesz nie dogrzać fury zimą a

> i wydajność tego będzie gorsza

czyli dobre mialem spostrzezenia odnosnie spalania...?

Napisano

> czyli dobre mialem spostrzezenia odnosnie spalania...?

I tak i nie.

Normalne "wodne" ogrzewanie działa na "ciepło resztkowe", czyli "odpad" z silnika.

ALE - jeżeli masz warunki zimowe, to często w dieslu jest tak, że silnik nie wyrobi, żeby "dogrzać" tym "odpadem" nagrzewnicę -> odpalasz dodatkowe ogrzewanie, opalane - a jakże - paliwem i dokładasz z kapuchy :-)

Dodatkowo zauważ też, że ogrzewanie zależne od pracy silnika ma dość sporą bezwładność po uruchomieniu zimnego silnika.

Napisano

Jak chciałbyś patrzec na komfort pasażerów, to chyba lepsze będzie ta druga wersja... ok.gif

Napisano

> czyli dobre mialem spostrzezenia odnosnie spalania...?

Sibui Ci dobrze napisał, na przykładzie Merca stare TDI nie miały fabrycznie dokładanych Webasto no chyba że ktoś chciał a jednak nie ma problemu z nagrzaniem silnika do normalnej temperatury pracy.

natomiast CDI już fabrycznie mają dołożony dogrzewacz silnika który można rozbudować o sterownik, CDI-ka już nie nagrzejesz bez dogrzania

Niestety na wodę to nie chodzi więc trzeba się liczyć z tym że więcej ropy pójdzie, ale z drugiej strony nadmuchowe też chodzi na ropę, nagrzać wnętrze nagrzeje bez problemu ale nie będzie już dogrzewać silnika czyli układu chłodzenia, minusem może być zapaszek

Napisano
  • Autor

> Jak chciałbyś patrzec na komfort pasażerów, to chyba lepsze będzie ta druga wersja...

bo?

Napisano
  • Autor

> Bo niezależna..

no ale wodne tez moze byc niezalezne... lub zalezne zalezy co potrzeba... a powietrzne tylko niezalezne frown.gif

Napisano

> no ale wodne tez moze byc niezalezne... lub zalezne zalezy co potrzeba... a powietrzne tylko

> niezalezne

Ale powietrzne działa błyskawiczne, a wodne niekoniecznie.

Hint - we wolwie :-) S40 przy -15 st. c ogrzewanie postojowe zaczynało pracować ok 30-40 minut przed zaprogramowaną godziną startu (programuje się godzinę o której chcesz odjechać nagrzanym autem).

Fakt, że temperatura wewnątrz aż białka oczu przypalała :-), a silnik był nagrzany do temp roboczej i nawet czapa śniegu się rozpuszczała, ale zauważ, że to przecież osobóweczka mała.

ZTCMW to w takim np wolwie FH to odpalając piec* o siódmej kiele 9-10 jeszcze chłodno było w aucie.

Ale tu doświadczeń empirycznych nie mam, więc nie uprę się.

* fabryczny, mokry, nie piździajkę dokładaną.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Ale powietrzne działa błyskawiczne, a wodne niekoniecznie.

> Hint - we wolwie :-) S40 przy -15 st. c ogrzewanie postojowe zaczynało pracować ok 30-40 minut

> przed zaprogramowaną godziną startu (programuje się godzinę o której chcesz odjechać nagrzanym

> autem).

> Fakt, że temperatura wewnątrz aż białka oczu przypalała :-), a silnik był nagrzany do temp roboczej

> i nawet czapa śniegu się rozpuszczała, ale zauważ, że to przecież osobóweczka mała.

> ZTCMW to w takim np wolwie FH to odpalając piec* o siódmej kiele 9-10 jeszcze chłodno było w aucie.

> Ale tu doświadczeń empirycznych nie mam, więc nie uprę się.

> * fabryczny, mokry, nie piździajkę dokładaną.

ja to zawsze rano po nocy webastem FHaczu się dogrzewałem wink.gif chociaż jego konstrukcja to porażka wg mnie

Napisano

> ja to zawsze rano po nocy webastem FHaczu się dogrzewałem chociaż jego konstrukcja to porażka

> wg mnie

Ale działa... biglaugh.gif

Napisano

> Ale działa...

bardziej podobało mi się w MANie TGA smile.gif bardziej równomiernie ciepło się rozchodzi. W FHaczu masz jedną dziurę i trzeba uważać żeby nic tam nie położyć bo można się spalić w nocy....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.