Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AR 147 1,6 105KM i 1,6 120KM

Featured Replies

Napisano

Witam Szanownych Użytkowników 20.GIF

Czy możecie mi powiedzieć jakie są różnice jeśli chodzi o budowę tych silników?

Który z nich jest mniej kłopotliwy?

Czy oby dwa są z gamy TS?

Który z nich ewentualnie lepiej nadaje się do gazowania biglaugh.gif ?

Aaa i ostatnie, czy lepiej 1,6 +lpg, czy może 1,9jtd 115KM hmm.gif

Pozdrawiam,

Szymon

Napisano

oba to TS ,

105KM różni się tym od 120KM iż nie ma wariatora - więc jest mniej kłopotliwy ,

lepiej weź JTD

Napisano
  • Autor

> oba to TS ,

Czyli 2 świece na cylinder hmm.gif

Jakie tam świece idą?

> 105KM różni się tym od 120KM iż nie ma wariatora - więc jest mniej kłopotliwy ,

wariator zmiennych faz rozrządu?

> lepiej weź JTD

Nigdy wcześniej nie miałem pojazdu napędzanego dieslem,

eksploatacja chyba sporo droższa od 1,6?

Chodzi o standardowe części eksploatacyjne w zawieszeniu,

układzie hamulcowym, wydechowym, itd. itp.? wink.gif

Napisano

> Czyli 2 świece na cylinder

> Jakie tam świece idą?

> wariator zmiennych faz rozrządu?

> Nigdy wcześniej nie miałem pojazdu napędzanego dieslem,

> eksploatacja chyba sporo droższa od 1,6?

> Chodzi o standardowe części eksploatacyjne w zawieszeniu,

> układzie hamulcowym, wydechowym, itd. itp.?

Swiece platynowe, zmiana co 100tys km , choć z gazem to nie wiem, pewnie częściej ?

A wariator to o tyle kłopot, o ile kłopotem jest 300-400zł co 60tys km - wymiana przy wymianie rozrządu bo tyle on kosztuje mniej więcej.

Napisano

> Swiece platynowe, zmiana co 100tys km , choć z gazem to nie wiem, pewnie częściej ?

> A wariator to o tyle kłopot, o ile kłopotem jest 300-400zł co 60tys km - wymiana przy wymianie

> rozrządu bo tyle on kosztuje mniej więcej.

W 1.6 105 KM świece nie są platynowe i wymiana co 60 kkm.

Napisano
  • Autor

> W 1.6 105 KM świece nie są platynowe i wymiana co 60 kkm.

A czy coś dokładniej można o tych świecach, bo symbol ngk ich znalazłem,

ale do cen nie miałem dostępu dzisiaj crazy.gif

A czy gdzieś jakieś katalogi części zamiennych, czy szczegółowych wymiarów, parametrów,

coś jak w instrukcji obsługi można gdzieś znaleźć hmm.gif

Napisano

> Nigdy wcześniej nie miałem pojazdu napędzanego dieslem,

> eksploatacja chyba sporo droższa od 1,6?

> Chodzi o standardowe części eksploatacyjne w zawieszeniu,

> układzie hamulcowym, wydechowym, itd. itp.?

jeśli chodzi o zużycie eksploatacyjne , to będzie zawiecha \hamulce \ itp się zużywać w dieslu jak i w benzynie , co prawda JTD jest cięższy więc może minimalnie zawiecha się szybciej zużywać (ciężko to stwierdzić), ale spokoj z dobrym silnikiem - bezcenny

generalnie TS + gaz średnio się userom sprawdza , bierz JTD - później podziękujesz wink.gif

Napisano
  • Autor

> jeśli chodzi o zużycie eksploatacyjne , to będzie zawiecha \hamulce \ itp się zużywać w dieslu jak

> i w benzynie , co prawda JTD jest cięższy więc może minimalnie zawiecha się szybciej zużywać

> (ciężko to stwierdzić), ale spokoj z dobrym silnikiem - bezcenny

> generalnie TS + gaz średnio się userom sprawdza , bierz JTD - później podziękujesz

Hmm, do tej pory miałem wszystkie pojazdy w domu benzyna+gaz,

a od 2005r sama Włoszczyzna - kFiaty się znaczy wink.gif

W dieslu jakoś boję się kosztów eksploatacji i wymiany podzespołów confused.gif

Oprócz AR147 rozważam jeszcze Stilo 1,2/1,4/1,6 + lpg lub Punto 2fl 1,2 16v / 1,4 16v + lpg hmm.gif

Napisano
  • Autor

> TS z sekwencja i zero problemów

Tylko sekwencja by wchodziła w grę waytogo.gif

Nie ukrywam, że Alfa, z całej trójki, podoba mi się najbardziej serduszka.gif

Napisano

> TS z sekwencja i zero problemów

JJJJAAAAASSSNNNEEEEEE

jeszcze kup sobie pistolet i strzel w stope.

bo wqrwienie mechaników potem robiących cokolwiek przy silniku bezcenne i falowanie obrotów na benzynie również , nie ma jak sportowe auto z gazem sciana.gifczerwona.gif

Napisano

Hmmm... Jeżeli 1.6 105KM nie ma zmiennych faz rozrządu to chyba nie zalicza się do grupy silników TS o których tyle niepochlebnych opinii krąży czy się mylę? Jak się ten wynalazek spisuje na codzień? Można na nim polegać i jechać 2000km w jedną stronę na wakacje czy trzeba robić hotline z pomocą drogową? grinser006.gif

O TSach 120KM krążą opinie o legendarnie zawodnym napędzie rozrządu a skoro ten nie ma wariatora to powinien być raczej niezawodny. Mam rację czy niekoniecznie? wink.gif

Napisano

Niekoniecznie. Fakt usunięcia wariatora wcale nie wpłynął korzystnie na wytrzymałość rozrządu, aczkolwiek auto sprawia z tego powodu mniej problemów i jest tańsze w eksploatacji. Wymian rozrządu nadal trzeba dokładnie pilnować.

Napisano

> Można na nim polegać i jechać 2000km w jedną stronę na wakacje czy trzeba robić

> hotline z pomocą drogową?

trzeba wziąć ze sobą beczkę oleju hehe.gif

Napisano

> Oprócz AR147 rozważam jeszcze Stilo 1,2/1,4/1,6 + lpg lub Punto 2fl 1,2 16v / 1,4 16v + lpg

Całkiem inne auta porównujesz smile.gif

Zależy na czym Ci zależy, komforcie, bezawaryjności, taniej eksploatacji, świetnym wyglądzie czy na czym hmm.gif

Napisano

> Całkiem inne auta porównujesz

> Zależy na czym Ci zależy, komforcie, bezawaryjności, taniej eksploatacji, świetnym wyglądzie czy na

> czym

O tym nie napisałem.

Koszty eksploatacji Punto w porównaniu z Alfą 147, to tak jakbyś jeździł rowerem.

Napisano
  • Autor

> Całkiem inne auta porównujesz

Stilo i AR147 to ta sama klasa hmm.gif

Punto jest jako wyjście awaryjne, z racji tego, że 2 sztuki już mam w garażu wink.gif

> Zależy na czym Ci zależy, komforcie, bezawaryjności, taniej eksploatacji, świetnym wyglądzie czy na

> czym

Komfort wystarczy, że będzie większy niż w mojej Pandzie Van swiety.gif,

czyli to co jest w Punto, to w zupełności wystarczy skromny.gif

A awaryjność, żeby nie była wyższa niż w dotychczasowej mojej włoszczyźnie zlosnik.gif

Napisano

> Hmmm... Jeżeli 1.6 105KM nie ma zmiennych faz rozrządu to chyba nie zalicza się do grupy silników

> TS o których tyle niepochlebnych opinii krąży czy się mylę? Jak się ten wynalazek spisuje na

> codzień? Można na nim polegać i jechać 2000km w jedną stronę na wakacje czy trzeba robić

> hotline z pomocą drogową?

> O TSach 120KM krążą opinie o legendarnie zawodnym napędzie rozrządu a skoro ten nie ma wariatora to

> powinien być raczej niezawodny. Mam rację czy niekoniecznie?

jakieś bzdury, byłem wieloktrotnie w kilkutysięcznych podróżach TSem 120KM i jechałem bez żadnych obaw ani spec przygotowań. Rozrząd po 60tys (porządnie, kompletny) i jazda, nie ma się czego obwawiać. Co tak tego wariatora się wszyscy boją - nawet jak wysiądzie (co się nie zdarzy przed 60tys) to co z tego ? niczego przecież nie uszkodzi.

Porównując 1.6 120 vs 105 : 15KM więcej za 350zł co 3-4 lata - gdzie taki tuning w tej cenie w małej benzynie wolnossącej zrobisz ?

Legendy o TS'ach...

Napisano

> jakieś bzdury, byłem wieloktrotnie w kilkutysięcznych podróżach TSem 120KM i jechałem bez żadnych

> obaw ani spec przygotowań. Rozrząd po 60tys (porządnie, kompletny) i jazda, nie ma się czego

> obwawiać. Co tak tego wariatora się wszyscy boją - nawet jak wysiądzie (co się nie zdarzy

> przed 60tys) to co z tego ? niczego przecież nie uszkodzi.

> Porównując 1.6 120 vs 105 : 15KM więcej za 350zł co 3-4 lata - gdzie taki tuning w tej cenie w

> małej benzynie wolnossącej zrobisz ?

> Legendy o TS'ach...

dobrze gada, najwyżej bedzie sobie terkotał przy odpalaniu, osobiście ostatnio nabyłem alfke 145 z 1,4TS i wariator był w takim stanie zę luz na 0,5 cm był wyczuwalny w ręku i poza wstydem na skrzyżowaniu poprzez wydobywającego sie warkotu z pod maski nic więcej ale już wymieniony i spoko

Napisano

> trzeba wziąć ze sobą beczkę oleju

Taa, a może lepiej cysterne, co?

Wszyscy już wiedzą, że silniki TS w twojej opini nie są najlepsze i nie musisz tego ciągle udowadniac, pisząc jakieś absurdalne teksty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.