Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

znowu EGR?!

Featured Replies

Napisano

Witam, 2 mies temu z powodu duzych wyziewow czarnego dymu i utraty mocy przeczyscilem i zaslepilem EGR, faktem jest ze pomoglo wyziewy sie zmniejszyly o 80% jednak nadal byly delikatne podczas pracy turbiny, minely 2 miesiace wyziewy znowu sa coraz wieksze i spadki mocy coraz czestsze, czy to oznacza ze parszywy EGR jest do wymiany? Czy moze przeplywomierz, ew. zawór overboost? Nie pali sie zadna kontrolka. Z gory dzieki za pomoc i pozdrawiam.

Napisano

Wielokrotnie było juz pisane - zrób logi dynamiczne auta, jeśli sam nie masz sprzętu/wiedzy do tego pojedź do kogoś kto zrobi to rzetelnie. Nikt tu nie jest jasnowidzem.

Pozdro

Napisano

> Witam, 2 mies temu z powodu duzych wyziewow czarnego dymu i utraty mocy przeczyscilem i zaslepilem

jak zaslepiłeś to już nie EGR- cguba, ze zaślepiłeś blaszką z puszki po coli i ja przepaliło...

oleju nie ubywa ?

Napisano
  • Autor

Zeslepil zaslepka do tego modelu, z dziurkami, napewno nie wypalilo. Oleju nie ubywa, wiem ze najlepiej podpiac pod komputer tylko jak sie nie ma takiej mozliwosci i trzeba placic 150zl wole najpierw zrobic wywiad bo mam wieksze zaufanie do uzytkownikow forum niz pseudo mechaniorow.

Napisano

> jak zaslepiłeś to już nie EGR- cguba, ze zaślepiłeś blaszką z puszki po coli i ja przepaliło...

> oleju nie ubywa ?

W EDC16 (tam ma c8 lub c9) pełna zaslepka spowoduje checka, wyłaczenie tego programowe porównując do c39 jest jeszcze weselsze oslabiony.gif

Pozdro

Napisano

> Zeslepil zaslepka do tego modelu, z dziurkami, napewno nie wypalilo. Oleju nie ubywa, wiem ze

> najlepiej podpiac pod komputer tylko jak sie nie ma takiej mozliwosci i trzeba placic 150zl

> wole najpierw zrobic wywiad bo mam wieksze zaufanie do uzytkownikow forum niz pseudo

> mechaniorow.

A kto każe płacic za to 150pln? W aso pewnie tyle skasuja za odczytanie błędów etc - ja mówię o diagnozie aktywnej której 99% aso nie zrobi bo nie chce/nie umie itd. Do Twojego auta wystarczy ecuscaner i coś już mozesz posprawdzac...

Pozdro

Napisano

> W EDC16 (tam ma c8 lub c9)

Przeoczyłem fakt, ze to MJTD....

Co do tych zaślepekk z otworami pod EGR-y to jest taka teoria, ze to zło.... było to wymyślone, przez Fiata / OPLA i Alfe w momęcie jak EGR-rów brakowało.... tylebyło zapieczonych do wymiany, ze nie dawali rady wyprodukować hehe.gif i wpadli na pomysł aby te psełdo zaślepki wstawiać i tylko na czas wymiany EGR autem da sie jakoś pojechać... a komp nie wywali błedu

Napisano

Jak egr padniety badz brudny to wierz mi da sie to poczuc zapachowo na wydechu , tak samo po kolorze spalin (blekitny) no i silnik dziwnie pracuje

Napisano
  • Autor

> Jak egr padniety badz brudny to wierz mi da sie to poczuc zapachowo na wydechu , tak samo po

> kolorze spalin (blekitny) no i silnik dziwnie pracuje

tu sie zgadza ale mozliwe ze znowu sie tak zabrudzil czy poprostu zle pracuje i jest do wymiany? da sie to gowienko w moim modelu odlaczyc wogole?

Napisano
  • Autor

Naprawde nikt nie mial podobnej sytuacji w silniku 16v ?

Napisano

Odepnij wtyczke od zaworu boosta i powiedz czy sie cos zmieni

Napisano

Podepne sie pod temat EGRu w którym miejscu należy go zaślepić 1 czy 2 na rysunku ?

283683922-283456350-egr1.jpg

post-30129-14352507707398_thumb.jpg

Napisano

wkladasz w miejscu "2"

ja mam zdjety wogole ten metalowy przewod /kolanko ( od dwojki w prawo) i wstawione dwie zaslepki zamiast tego kawalka zelastwa.

Napisano

> tu sie zgadza ale mozliwe ze znowu sie tak zabrudzil czy poprostu zle pracuje i jest do wymiany? da

> sie to gowienko w moim modelu odlaczyc wogole?

Da się ale konieczny jest remap sterownika - inaczej będzie check. Niemniej jest to najbardziej problematyczny sterownik - C8. Czyszczenie na dłuższą metę nic nie daje jak cewka jest uszkodzona.

Napisano
  • Autor

Czyszczenie na dłuższą metę nic nie daje jak cewka jest

> uszkodzona.

mysle ze tu jest pies pogrzebany, dzieks Cinek!

Napisano

> wkladasz w miejscu "2"

> ja mam zdjety wogole ten metalowy przewod /kolanko ( od dwojki w prawo) i wstawione dwie zaslepki

> zamiast tego kawalka zelastwa.

nie ma to jak poprawianie fabryki ok.gifhehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.