Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kropki na lakierze...

Featured Replies

Napisano

witam,

zauważyłem na lakierze auta kropki niewiadomego pochodzenia...

czym można by spróbować je usunąć, nie uszkadzając (ścierając) lakieru?

jakieś pomysły?

pozdrawiam

Napisano

> witam,

> zauważyłem na lakierze auta kropki niewiadomego pochodzenia...

> czym można by spróbować je usunąć, nie uszkadzając (ścierając) lakieru?

> jakieś pomysły?

> pozdrawiam

Jeśli to smoła sciana.gif z wiosennego łatania ubytków na drodze przez drogowców, to najprostszym sposobem szmatka i WD-40 waytogo.gif (dzis tak zrobiłem przed myciem)

Napisano

Jeśli to smoła, to znam tańszy sposób niż wd40,który i owszem też się nadaje.Jest to benzyna lakowa.Sam sprawdzałem na swojej Renacie.Koszt to ok.6 zł za pół litra.Nie paruje tak szybko jak benzyna ekstrakcyjna i nie zostawia białych smug.Jest oczywiście neutralna dla lakieru.

Napisano

> Jeśli to smoła, to znam tańszy sposób niż wd40,który i owszem też się nadaje

przebijam. Maslo tez daje rade, a jest jeszcze tansze

Napisano
  • Autor

> Jeśli to smoła

nie wygląda to na smołę...jakaś farba?

Napisano

> nie wygląda to na smołę...jakaś farba?

Jeśli jest to na błotnikach, dole drzwi(z reguły do połowy), progach i są to takie małe kropki (odczuwane po pogłaskaniu lakieru jako chropowatość), to na bank jest to smoła. Ja właśnie usuwałem benzyną lakową. Można użyć ON, ale b. lakowa niewiele jest droższa. Wyczyść miękką ściereczką (sprany T-shirt) i umyj auto. Jak masz czarne listwy to też tym zmyj ale po umyciu auta i wysuszeniu przetrzyj jakimś środkiem do plastików czarnych (u mnie zrobiły się takie smugi i potraktowałem je właśnie takim sprajem do plastików i jest OK).

Pozdro.

Napisano

ja tam dzisiaj zmyłem to świństwo benzyną ekstrakcyjną - a dokladniej jej odpowiednikiem rozcieńczalnikiem ekstrakcyjnym... robię tak od wielu lat na każdym aucie i jest ok grinser006.gif

Napisano

a ja polecam kupic sobie na tego typu rzeczy w jakims sklepie lakierniczym zmywacz silikonu koszt 10-12zl za litrowe opakowanie ( Boll, Novol ) polecil mi to lakiernik i naprawde rewelacyjny srodek zmywa doslownie na momencie wszystko ( asfalt, zywice z drzew, tasmy, kleje po naklejkach itp. ) w 100% nie szkodzac lakierowi nie smierdzi, na dlugo wystarcza i przydaje sie rowniez nie tylko przy samochodzie ale i w domu

Napisano

> a ja polecam kupic sobie na tego typu rzeczy w jakims sklepie lakierniczym zmywacz silikonu koszt

> 10-12zl za litrowe opakowanie ( Boll, Novol ) polecil mi to lakiernik i naprawde rewelacyjny

> srodek zmywa doslownie na momencie wszystko ( asfalt, zywice z drzew, tasmy, kleje po

> naklejkach itp. ) w 100% nie szkodzac lakierowi nie smierdzi, na dlugo wystarcza i przydaje

> sie rowniez nie tylko przy samochodzie ale i w domu

Mam częste kontakty z preparatami tej firmy i na to nie wpadłem.Bawiłem się benzyną lakową, a potem łapy śmierdziały mi kupą dwa dni zlosnik.gif.

No cóż.Człowiek uczy się całe życie.

Napisano

ja też mam kropki, ale białe prawdopodobnie od farby którą malują pasy na asfalcie, czym to zmyć?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.