Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Corolla e12 1.6 vvti brzęczenie silnika

Featured Replies

Napisano

Witam, zauważyłem ostatnio dziwne brzęczenie z silnika. Przeszukałem forum to i inne i nic konkretnego nie znalazłem. Brzęczenie słyszalne tylko w momencie dodawania gazu, ale na biegach 2 i wyżej. Na jałowym i na 1 nie słychać. Czy to może być rozrząd? Oprócz tego już wcześniej było też brzęczenie ale inne, np w momencie odpalania, ale po 2 sek przestawało, lub po jeździe na jałowym. W serwisie powiedzieli mi, że to może być hydrauliczny napinacz łańcucha, ale wtedy nie było jeszcze tego brzęczenia przy dodawaniu gazu. Czytałem coś, że czasem katalizator też tak brzęczy ale wtedy wywala kontrolkę silnika. U mnie żadna kontrolka się nie zaświeca. Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

> Witam, zauważyłem ostatnio dziwne brzęczenie z silnika. Przeszukałem forum to i inne i nic

> konkretnego nie znalazłem. Brzęczenie słyszalne tylko w momencie dodawania gazu, ale na

> biegach 2 i wyżej. Na jałowym i na 1 nie słychać.

W dwóch corollach (różnych modeli), którymi jeździłem doświadczyłem brzęczenia.

1. W modelu poprzednim do opisywanego brzęczenie w momencie uruchamiania oraz przy zwiększaniu obrotów silnika w okolicy 1500-2000 obr/min spowodowane było wibracjami metalowej osłony katalizatora. Normalnie osłona mocowana jest w 3 punktach ale jedno z mocowań pękło. Wymiana w ramach gwarancji i problem zniknął.

2. W modelu E121 brzęczenie przy zwiększaniu obrotów w zakresie ok. 2500-3000 obr/min spowodowane wadą kolektora (pękanie czy rozwarstwianie się przegród lub wzmocnień w kolektorze). Wymiana w ramach akcji serwisowej.

Czy opisywany problem to jeden z powyższych? Niekoniecznie, ale opisałem je jako możliwe.

Przypadek 1 to sprawa drobna i tania, nr 2 to wymiana kolektora dolotowego a więc koszt niemały.

Napisano

> Witam, zauważyłem ostatnio dziwne brzęczenie z silnika.

Potwierdzam występowanie wady kolektora (1.4VVTi, rocznik 2003) z tą drobną różnicą, że "brzeczyk" uruchamiał się nieco wczesniej (od ok. 2000 obr./min). Wymiana gwarancyjna rozwiązała problem.

Miałem też problem z dzwiękami dochodzącymi z podszybia (na wysokości radia), ale było to tak identyfikowalne, ze wiadomo było skąd ten dźwięk pochodzi. Demontaż i ponowny montaż kokpitu rozwiązał problem.

Napisano

Sprawdź układ wydechowy. Ja też byłem pewien, że brzęczy mi coś spod maski, a okazało się, że obudowa katalizatora skorodowała i brzęczała.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.