Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2.5 TDI V6 - kolektor wydechowy a uszkodzenie turbiny

Featured Replies

Napisano

Witam,

W tym wątku opisałem moje perypetie z uszkodzoną turbiną w Audi 2.5 TDI V6 180KM (BAU). Do tej pory nie udało mi się jednak wyjaśnić, co było przyczyną uszkodzenia turba. Przypomnę: wyszczerbiony wirnik + pogięte końcówki kierownic.

Jeden z warsztatów, z którym się konsultowałem z dużą pewnością wskazuje na pęknięcie kolektora wydechowego w wyniku czego jakieś drobinki/opiłki mogły wlecieć w turbinę i uszkodzić ją.

Czy to może być prawdopodobne? Czy można to prosto potwierdzić bez wielkiej rozbiórki silnika?

Z góry dziękuję za sugestie.

Napisano

> Witam,

> W tym wątku opisałem moje perypetie z uszkodzoną turbiną w Audi 2.5 TDI V6 180KM (BAU). Do tej

> pory nie udało mi się jednak wyjaśnić, co było przyczyną uszkodzenia turba. Przypomnę:

> wyszczerbiony wirnik + pogięte końcówki kierownic.

> Jeden z warsztatów, z którym się konsultowałem z dużą pewnością wskazuje na pęknięcie kolektora

> wydechowego w wyniku czego jakieś drobinki/opiłki mogły wlecieć w turbinę i uszkodzić ją.

> Czy to może być prawdopodobne? Czy można to prosto potwierdzić bez wielkiej rozbiórki silnika?

> Z góry dziękuję za sugestie.

zastanawialem się nad tym... nie ma w sumie wielu opcji...

1. jeśli kierownice nawet teoretycznie mogą dotknąć wirnika - mogło się zdarzyć, że zahaczyly w jakichś szczególnych warunkach o wirnik (jednak niewydajemisię)

2. ciało obce zassane przez turbinę (najbardziej prawdopodobne) które dostało się pomiędzy wirnik, a kierownice.

3. .... ?

Napisano
  • Autor

A to pęknięcie wewnątrz kolektora wydechowego jest prawdopodobne? Warsztat (autoryzowany) w ciemno obstawia taką właśnie przyczynę na 99%.

Napisano

> A to pęknięcie wewnątrz kolektora wydechowego jest prawdopodobne? Warsztat (autoryzowany) w ciemno

> obstawia taką właśnie przyczynę na 99%.

Wszystko jest prawdopodobne. Ale 99% to bym niedal takiej diagnozie wink.gif

Napisano
  • Autor

Zupełnie niezależny znawca, po obejrzeniu zdjęć uszkodzonej turbiny wskazał inną przyczynę awarii: zbyt wysoka temperatura spalin.

To mi dało do myślenia: czy wypalające się w turbinie sadze nie mogły spowodować nadmiernego wzrostu temperatury ?

Napisano

> Zupełnie niezależny znawca, po obejrzeniu zdjęć uszkodzonej turbiny wskazał inną przyczynę awarii:

> zbyt wysoka temperatura spalin.

> To mi dało do myślenia: czy wypalające się w turbinie sadze nie mogły spowodować nadmiernego

> wzrostu temperatury ?

bez jaj. nie w dieslu.

wg mnie to nadal ciało obce.

Napisano
  • Autor

> bez jaj. nie w dieslu.

Znalazłem takie coś.

Zerknij na wirniki nr 10 i 11 oraz kierownice poniżej.

Ponadto jak widzę z opisu w 3.0 TDI V6 zaczęli montować czujnik temperatury spalin. Tak bez powodu?

Napisano

> Znalazłem takie coś.

> Zerknij na wirniki nr 10 i 11 oraz kierownice poniżej.

mnie tez sie to wydaje przez wysoką temp. spalin, moze wtryski/wtrysk leją/e confused.gif

> Ponadto jak widzę z opisu w 3.0 TDI V6 zaczęli montować czujnik temperatury spalin. Tak bez

> powodu?

no napewno z powodu DPF'a

Napisano
  • Autor

> mnie tez sie to wydaje przez wysoką temp. spalin

No właśnie, a jakie jeszcze mogą być przyczyny zbyt wysokiej temperatury spalin?

W silnikach benzynowych może to być spowodowane przez zbyt ubogą mieszankę (zbyt wysoki AFR). Czy w dieslach zależność temperatury spalin od AFR'a jest podobna (oczywiście dla przypadku z pełnym obciążeniem silnika) ?

Podobno branie oleju też podnosi temperaturę spalin. Ale byłoby to widać po ubytkach oleju i po dymieniu z wydechu, a tego nie zaobserwowałem.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Turbo wymienione. Autko śmiga jak marzenie. Chociaż jest nieco słabsze niż przed czyszczeniem kierownic, no ale wtedy miałem doładowanie poza skalą czujnika ciśnienia smile.gif Jakbym miał chipa za darmo zeby.GIF

Ale różnicę na kulturze pracy widać od razu w porównaniu ze starą turbiną. Teraz Nm'y są dostępne "od ręki", zamiast turbodziury jest co najwyżej turbodziurka smile.gif

Same kolektory wydechowe, od których zacząłem ten wątek, nie budziły żadnych zastrzeżeń. Po ponownych oględzinach wyjętej starej turbiny widać, że "wiatrak" strony zimnej jest w stanie idealnym, więc żadne ciało obce nie wpadło z zewnątrz. Wygląda więc jednak na to, że sprawcą całego zła była wysoka temperatura.

Napisano

> Turbo wymienione. Autko śmiga jak marzenie. Chociaż jest nieco słabsze niż przed czyszczeniem

> kierownic, no ale wtedy miałem doładowanie poza skalą czujnika ciśnienia Jakbym miał chipa za

> darmo

> Ale różnicę na kulturze pracy widać od razu w porównaniu ze starą turbiną. Teraz Nm'y są dostępne

> "od ręki", zamiast turbodziury jest co najwyżej turbodziurka

> Same kolektory wydechowe, od których zacząłem ten wątek, nie budziły żadnych zastrzeżeń. Po

> ponownych oględzinach wyjętej starej turbiny widać, że "wiatrak" strony zimnej jest w stanie

> idealnym, więc żadne ciało obce nie wpadło z zewnątrz. Wygląda więc jednak na to, że sprawcą

> całego zła była wysoka temperatura.

no to dobrze, że wszystko już ok.

A pytałeś od czego ewentualnie mogła być wysoka temperatura spalin?

Napisano
  • Autor

> A pytałeś od czego ewentualnie mogła być wysoka temperatura spalin?

Wg mechanika z warsztatu, w którym dokonywałem wymiany, za długo jeżdżone było na zacinającej się geometrii. Problem po raz pierwszy wystąpił rok temu, ale potem jakoś było niby ok. Być może często przeładowywało ale nie na tyle, żeby ECU łapał błędy, tzn. za krótko albo za mało. Z tego co ustaliłem doświadczalnie, to przeładowanie musiało trwać co najmniej 5 sekund, żeby doszło do odcięcia. Podobno jeżdżenie z zacinającą się geometrią mogło doprowadzić do przegrzania/przeciążenia turbiny. Nic innego nie stwierdzono: kolektory wydechowe bez zastrzeżeń, w dolocie wszystko ok, silnik oleju nie bierze.

Z własnych obserwacji VAGiem wtrysk na cylindrze 4 ma korektę -0,7 podczas gdy pozostałe mieszczą się w zakresie +/- 0,2. Jest to jednak i tak dopiero 50% zakresu przyjętej dopuszczalnej odchyłki +/-1,5.

Przy ostatnich problemach z kierownicami ciśnienie doładowania przekraczało zakres pomiarowy czujnika, więc było dużo za duże. Teraz sobie uświadamiam, że kiedyś kilka razy tuż przed odcięciem słychać było, że turbina wręcz szaleje z obrotami (wysokotonowe łuuuuuu), może faktycznie to było przyczyną jej uszkodzenia.

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Jako uzupełnienie tematu (może się to komuś przyda):

Starą turbosprężarkę odsprzedałem firmie dokonującej regeneracji. Po dokonaniu fachowych oględzin stwierdzili, że to jednak nie była kwestia temperatury. Na bank coś musiało przez nią przelecieć po stronie gorącej. Strona zimna nie posiadała żadnych uszkodzeń, czyli ... coś z silnika ?

Nowa sprężarka tymczasem dalej śmiga aż miło, a od wymiany zrobiła już 12kkm. Trasy miasto/autostrada w proporcji 50/50.

Ale co zepsuło poprzednią? To już pewnie pozostanie bez odpowiedzi.

Napisano

> Jako uzupełnienie tematu (może się to komuś przyda):

> Starą turbosprężarkę odsprzedałem firmie dokonującej regeneracji. Po dokonaniu fachowych oględzin

> stwierdzili, że to jednak nie była kwestia temperatury. Na bank coś musiało przez nią

> przelecieć po stronie gorącej. Strona zimna nie posiadała żadnych uszkodzeń, czyli ... coś z

> silnika ?

> Nowa sprężarka tymczasem dalej śmiga aż miło, a od wymiany zrobiła już 12kkm. Trasy

> miasto/autostrada w proporcji 50/50.

> Ale co zepsuło poprzednią? To już pewnie pozostanie bez odpowiedzi.

ciekawe. Dzięki, że napisałeś co tam dalej się dzieje. Przyda się innym.

Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.