Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ford Escape - jak manualnie zmieniać biegi ?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Zwracam sie z prośbą o jakieś wskazówki na temat automatycznych skrzyń biegów. Od niedawna posiadam "Ucieczkę" z 4biegowym automatem i nie mogę wykapować do czego służy przycisk na lewarku o/d off. W instrukcji piszą cos o ręcznej zmianie biegów -tylko jak to zrobić. U mnie po wciśnięciu tego przycisku zapala się kontrolka o/d off na desce a biegi zmieniają się dalej automatycznie.

Będę wdzięczny za podpowiedzi, ewentualnie za odnośniki do powiązanych wątków.

Pozdrawiam

• 5 tygodni później...
Napisano
  • Autor

> o/d to overdrive czyli po naszemu nadbieg

Czyli czemu to ma służyć?

Wyłączniu nadbiegu np przy wyprzedzaniu aby jechać na wyższych obrotach?

Napisano

> Czyli czemu to ma służyć?

> Wyłączniu nadbiegu np przy wyprzedzaniu aby jechać na wyższych obrotach?

Nie nie nie....

Do wyprzedzania wystarczy "depnąć", "dać mu w smary", "pogonić śrubę". Skrzynia powinna sama zredukować o 1 lub 2 biegi. Oczywiście przy starszych to trwa nieco dłużej. Nowsze są o wiele szybsze. Ale dramatu nie ma. U mnie przy starszej skrzyni w prawie nowym Chevy Malibu kickdown trwa mniej niż sekundę.

Nadbieg to inaczej bieg "4". Wyłączając go masz tylko 3 biegi. Samochód jest zmuszony do "redukcji" i do zwiększenia obrotów. U mnie jest "P-R-N-D-3-2-1".

"Trójki" używam w górzystym terenie przy zjazdach - nie trzeba tak intensywnie deptać po hamulcach - po prostu w czarodziejski sposób hamuje silnikiem. "Dwójkę i jedynkę" daję wtedy, gdy potrzebuję powolnych zjazdów albo do wjazdów pod bardzo strome wzniesienie.

W instrukcji piszą, żeby redukować do "3" w czasie ciągnięcia ciężkich przyczepek w terenie górzystym. Inaczej w czasie rozpędzania skrzynia będzie "szalała", bo zaczniesz się rozpędzać - wrzuci "4", potem na "4" nie ma siły - więc redukcja. Znowu się rozpędzisz - wrzuci "4"; osłabnie - "3". Rozpędzisz - "4". I tak w kółko.

Tutaj masz wątek na forum po angielsku.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Nie nie nie....

> Do wyprzedzania wystarczy "depnąć", "dać mu w smary", "pogonić śrubę". Skrzynia powinna sama

> zredukować o 1 lub 2 biegi. Oczywiście przy starszych to trwa nieco dłużej. Nowsze są o wiele

> szybsze. Ale dramatu nie ma. U mnie przy starszej skrzyni w prawie nowym Chevy Malibu kickdown

> trwa mniej niż sekundę.

> Nadbieg to inaczej bieg "4". Wyłączając go masz tylko 3 biegi. Samochód jest zmuszony do "redukcji"

> i do zwiększenia obrotów. U mnie jest "P-R-N-D-3-2-1".

> "Trójki" używam w górzystym terenie przy zjazdach - nie trzeba tak intensywnie deptać po hamulcach

> - po prostu w czarodziejski sposób hamuje silnikiem. "Dwójkę i jedynkę" daję wtedy, gdy

> potrzebuję powolnych zjazdów albo do wjazdów pod bardzo strome wzniesienie.

> W instrukcji piszą, żeby redukować do "3" w czasie ciągnięcia ciężkich przyczepek w terenie

> górzystym. Inaczej w czasie rozpędzania skrzynia będzie "szalała", bo zaczniesz się rozpędzać

> - wrzuci "4", potem na "4" nie ma siły - więc redukcja. Znowu się rozpędzisz - wrzuci "4";

> osłabnie - "3". Rozpędzisz - "4". I tak w kółko.

> Tutaj masz wątek na forum po angielsku.

Wielkie dzięki Kolego. Raczkuję z automatem i Twoja odpowiedź dużo mi wyjaśniła. W moim toczydle 3ki nie ma po D jest tylko 2 i 1, więc można przyjąć że ten przycisk O/D off jest zamiast tego.

Napisano

A ja nie wiem skąd wytrzasnąłem te 3, 2 i 1. I mnie jest "I" oraz "L" po "D".

3, 2 i 1 miałem w Impali oraz w Trailblazerze na początku. Ale to mniej więcej to samo.

Mieszkam na lekko pagórkowatym terenie a w pobliżu są góry Catskills oraz Adirondacks (te już dużo dalej) i już nie raz doceniłem te funkcje.

W Trailblazerze miałem jeszcze przełącznik: 2H, 4H i 4L. To była bardzo fajna maszyna ale wtedy paliwo było strasznie drogie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.