Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wtyczka LPG

Featured Replies

Napisano

Witam

zakupiłem jakiś czas temu interfejs do LPG (ja mam DTGAS GasTech500) i za żadne skarby nie udało mi się połączyć z centralką - jak sprawdzam kabel w Hyperterminalu to hula aż miło a z instalacją połączyć się nie chce.

Znalazłem info że na lini K napięcie powinno być wyższe o ok 0.05V niż na lini L - jeśli tak jest to u mnie podłączone jest tak jak na fotce poniżej - znalazłem też opis wtyczki i tak się zastanawiam, czy u mnie masa "GR" nie powinna być podłączona w tym pustym miejscy czasami?

283710544-P1000966.JPG

post-16005-14352507820249_thumb.jpg

Napisano

> Witam

> zakupiłem jakiś czas temu interfejs do LPG (ja mam DTGAS GasTech500) i za żadne skarby nie udało mi

> się połączyć z centralką -

Mam taka instalkę i interfejs - po powrocie z pracy sprawdzę jak to wyglada .

Napisano

Z tego co widzę to w tej wtyczce masz zamieniony czerwony z zielonym.

Ale może to tylko sugestia kolorowa, a nie faktyczne połaczenie.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Z tego co widzę to w tej wtyczce masz zamieniony czerwony z zielonym.

> Ale może to tylko sugestia kolorowa, a nie faktyczne połaczenie.

> Pozdrawiam

kolory kabli chyba są bez znaczenia bo ten kabelek ma dwie końcówki do róznych instalacji i te są wzięte tylko na "przedłużkę"

Napisano
  • Autor

> Mam taka instalkę i interfejs - po powrocie z pracy sprawdzę jak to wyglada .

będę wdzięczny - jeszcze jedno opis złącza "od strony centralki" - mam rozumieć że jest to opis pinów patrząc na wtyczkę wychodzącą z centalki od strony kabli tak, a nie na moją wtyczkę od fejsu?

Napisano

Tak więc Panie musisz se Pan w tej wtyczce zamienić linie L z K (mają być na odwrót) a GND przełożyć tam gdzie masz w tej chwili puste miejsce. Miejsce gdzie teraz masz GND jest przeznaczone na 12V brane z centralki gazowej do zasilania interfejsu.

post-77115-14352507852614_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Tak więc Panie musisz se Pan w tej wtyczce zamienić linie L z K (mają być na odwrót) a GND

> przełożyć tam gdzie masz w tej chwili puste miejsce. Miejsce gdzie teraz masz GND jest

> przeznaczone na 12V brane z centralki gazowej do zasilania interfejsu.

tak mi sie też właśnie wydawało jak doszedłem do tego ze to jest opis od strony kabli centralki - pytanko - nigdy nie rozmontowywałem takiej wtyczki, jak z niej się wyciąga te złączki żeby je poprzekładać?

istnieje ryzyko ze przy takim podłaczeniu jak teraz (12V z centralki łaczyło się z masą) mogło się coś w interfejsie uszkodzić, bo zamiana lini K i L chyba niczemu nie szkodzi?

czy we wtyczce centralki da się jakoś ustalić miernikiem który pin jest czym?

Napisano

Żeby rozmontować wtyczkę trzeba podważyć zatrzask grubą igłą jednocześnie ciągnąc za przewód.

Co do lokalizacji przewodów we wtyczce to wydaje mi się, że tylko możesz sprawdzić miernikiem gdzie jest + napięcia i masa. Jak sprawdzić L (Rx) i K (Tx) to nie wiem.

W instrukcji z centralki masz podany rozkład pinów chyba.

Podanie napięcia 12V w miejsce GND (masa) mogło spowodować uszkodzenie interfejsu pewnie. Nie wiadomo czy była w konstrukcji jakaś dioda zapobiegająca skutkom zwarcia napięcia do masy. Jeśli tak to ona pewnie się uszkodziła tylko.

Napisano
  • Autor

> wiadomo czy była w konstrukcji jakaś dioda zapobiegająca skutkom zwarcia napięcia do masy.

> Jeśli tak to ona pewnie się uszkodziła tylko.

mam nadzieję że sie nic nie uszkodziło - wczoraj jeszcze kabelek w Hyperterminalu działał tzn. po zwarciu K i L na ekranie pojawiały sie wpisywane znaki, a wcześniej prób podłaczenia do instalki było co najmniej kilkanaście.

Napisano

> ... zakupiłem jakiś czas temu interfejs do LPG ...

Sprawdź gdzie w centralce masz masę i dopilnuj, żeby masy pasowały. Kable K z L możesz dowolnie zamieniać - nic się nie stanie.

Jak podłączałem się do leonardo, to musiałem zamienić K z L i dopiero wtedy zadziałało.

Napisano

> mam nadzieję że sie nic nie uszkodziło - wczoraj jeszcze kabelek w Hyperterminalu działał tzn. po

> zwarciu K i L na ekranie pojawiały sie wpisywane znaki, a wcześniej prób podłaczenia do

> instalki było co najmniej kilkanaście.

Nie miałeś masy podłączonej więc i zwarcia nie było.

Masz pewnie zasilanie w tym interfejsie pociągnięte od strony laptopa.

Nie napisałeś czy to kabelek na USB czy COM.

Ja sobie sam poskładałem przejściówkę bo 10 lat temu to jeszcze na allegro drogie były takie interfejsy a to w sumie proste jest.

Napisano

> będę wdzięczny - jeszcze jedno opis złącza "od strony centralki"

Opis złacza przy centralce zgodnie ze schematem

5 - żóły ( RxD)

6 - czarny (GND)

7 - rózowy ( V - BAT )

8 - czerwono - żółty ( DIAG TxD)

Kabelek na USB

5 - biały

6 - brązowy

7 - zółty

8 - zielony

PS

Zarówno na kostce od centralki jak i na kabelku mam b.małe cyferki oznaczajace te połaczenia - 5 6 7 8

Napisano
  • Autor

> Tak więc Panie musisz se Pan w tej wtyczce zamienić linie L z K (mają być na odwrót) a GND

> przełożyć tam gdzie masz w tej chwili puste miejsce. Miejsce gdzie teraz masz GND jest

> przeznaczone na 12V brane z centralki gazowej do zasilania interfejsu.

tak się jeszcze zastanawiam - czy aby na pewno masa ma być koło linii L a nie K?

283711312-DTGaskostka.JPG

skoro opis złącza jest od strony kabli centralki to patrząc z przodu na moją wtyczkę kolejność nie powinna być taka sama?

Napisano

Jak widzisz po prawej stronie tego zdjęcia pod schematem nie ma opisu, że pasuje do produktów DT-Gas System więc się tym nie sugeruj.

Nanosząc opis na Twoje zdjęcie podałem dokładnie jak to jest umiejscowione w mojej wtyczce a wtyczkę mam identyczną.

Zasilania nie będziesz podwał z centralki tylko samą masę więc nie ma się czego obawiać.

Mam tak podłączone i bez problemu nawiązuje komunikację z centralką. Co prawda mam inny sterownik bo Detec Super ale kostka z wyprowadzeniami jest taka sama jak w sterownikach do sekwencji.

Napisano
  • Autor

> Jak widzisz po prawej stronie tego zdjęcia pod schematem nie ma opisu, że pasuje do produktów

> DT-Gas System więc się tym nie sugeruj.

> Nanosząc opis na Twoje zdjęcie podałem dokładnie jak to jest umiejscowione w mojej wtyczce a

> wtyczkę mam identyczną.

> Zasilania nie będziesz podwał z centralki tylko samą masę więc nie ma się czego obawiać.

> Mam tak podłączone i bez problemu nawiązuje komunikację z centralką. Co prawda mam inny sterownik

> bo Detec Super ale kostka z wyprowadzeniami jest taka sama jak w sterownikach do sekwencji.

ok dzięki za pomoc 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.