Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Reset "komputera" bez komputera?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Byłem wczoraj na lubelszczyźnie i rozmawiałem z zaprzyjaźnionym mechanikiem.

Zdradził mi, że w większości samochodów pryz wystąpieniu błędów (nawet poduchy lub wtrysku) można zresetować ustawienia "komputera" poprzez:

1. Odłączenie akumulatora na kilka minut

2. Ponowne podłączenie akumulatora

3. Trzykrotne włączenie zapłonu

4. Uruchomienie silnika i pozostawienie na 5 minut na obrotach jałowych.

Mi to pasuje do resetu sterownika w 1-pkt wtrysku icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

Czy ktoś spotkał się z tą metodą i czy działa w BBM-ach?

Jeżeli ktoś ma błąd niech może spróbuje przetestować (ja niestety / na szczęście) mam wszystko ok.

Gdyby to działało, uratowałoby nam pupa.gif w różnych dziwnych sytuacjach cfaniaczek.gif

Pozdrawiam

Jarek

Napisano

Chyba to żadna rewelacyjna wiadomosc... 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Chyba to żadna rewelacyjna wiadomosc...

hmm.gif dla mnie nowość, a tak na marginesie, jeżeli to działa, to po co w wątkach wszyscy piszą, że skasować błąd poduchy można tylko na examinerze za 50zł?

Potwierdzasz kasowanie błędów? cfaniaczek.gif

Napisano

Są błędy kasowalne, tj. takie jak silnik zacznie glupiec, to odlaczenie aku cos tam daje;

i takie "niekasowalne", czyli do ktorych trzeba komputerka.

Poducha wlasnie nalezy do tej drugiej grupy.

Przy okazji przegladu rejestracyjnego wykasowano mi blad poduchy i za 2 dni znowu sie pojawil (sprezynka pod kierownica sie przetarla). Pan w ASO powiedzial, ze akurat tego bledu "recznie" sie nie wykasuje.

Napisano
  • Autor

> Są błędy kasowalne, tj. takie jak silnik zacznie glupiec, to

> odlaczenie aku cos tam daje;

> i takie "niekasowalne", czyli do ktorych trzeba komputerka.

> Poducha wlasnie nalezy do tej drugiej grupy.

Czyli bzdur mi mechanior nagadał?

Ostatnio miałem błąd wtrysku, to samo odłączenie aku nic nie dało.

Myślałem, że ta kombinacja z zapłonem coś daje.

Przy okazji przetestuję smile.gif

Napisano

Bzdur to raczej nie, tylko nie wszystko da sie zrobic w garazu, bo inaczej pracownicy ASO staneliby w kolejce w Urzedzie Pracy. biglaugh.gif

Napisano

> Czyli bzdur mi mechanior nagadał?

Raczej nie!!!!! Ja też o tym słyszałem tyle że wystarczy przewód minusowy odłączyć ponoć na około 50 sekund.

> Ostatnio miałem błąd wtrysku, to samo odłączenie aku nic nie dało.

> Myślałem, że ta kombinacja z zapłonem coś daje.

zapłon to nie wystarczy odpalić auto i poczekać aż na biegu jałowym chodząc włączy się wentylator ponoć to coś daje.

nie wiem czy to zbieg okoliczności ale u mnie skasował się błąd wtrysku i narazie odpala.

> Przy okazji przetestuję

Testuj i napisz coś więcej pozdro piesc.gif

Napisano

> Witajcie,

> Byłem wczoraj na lubelszczyźnie i rozmawiałem z zaprzyjaźnionym

> mechanikiem.

> Zdradził mi, że w większości samochodów pryz wystąpieniu błędów

> (nawet poduchy lub wtrysku) można zresetować ustawienia

> "komputera" poprzez:

> 1. Odłączenie akumulatora na kilka minut

> 2. Ponowne podłączenie akumulatora

> 3. Trzykrotne włączenie zapłonu

> 4. Uruchomienie silnika i pozostawienie na 5 minut na obrotach

> jałowych.

> Mi to pasuje do resetu sterownika w 1-pkt wtrysku

> Czy ktoś spotkał się z tą metodą i czy działa w BBM-ach?

> Jeżeli ktoś ma błąd niech może spróbuje przetestować (ja niestety /

> na szczęście) mam wszystko ok.

> Gdyby to działało, uratowałoby nam w różnych dziwnych sytuacjach

> Pozdrawiam

> Jarek

Przytoczę jednego z userów w necie

Chciałbym wyjanić wszystkim, którzy nie wiedza, ze mamy w Sienach/Palio trzy rodzaje pamięci:

ROM w którym wiadomo na stale zapisano program,

RAM do którego na bieżšco zapisywane sš parametry z autoadaptacji i wreszcie

EEPROM, do którego zapisywane sš wszystkie błędy z systemu wtryskowego.

Pamięć RAM kasowana jest po odłšczeniu akumulatora (logiczne) i tu można sobie pomoc, jeżeli komu komputer głupoty w ramach autoadaptacji pozapisywał. Jakiekolwiek błędy (prawdziwe lub nie) zapisywane sš w EEPROMIE i odłšczanie akumulatora nic tu nie daje, pamięć tę kasuje się testerem w ASO.

Autoadaptacja to podstawowa zasada pracy komputerów w samochodach. Zbierajš dane z wielu czujników, które sš zamontowane w aucie i na podstawie tych danych oraz programu, który zawarty jest w ROM-ie sterujš silnikiem czyli nic innego jak dawkujš paliwko do wtryskiwaczy. Wspomniane parametry zmieniajš się wielokrotnie w każdej sekundzie, informujš komputer czy kierowca jedzie 70 na pištce, czy nagle zredukował przy 100km/h na trójkę i wcisnšł gaz do dechy, czy temperatura tego albo tamtego zmieniła się, jakie odczyty daje sonda lambda itd. itp. Komputer na podstawie tego wszystkiego wybiera jedna z ogromnej iloci map wtrysku, którš ma w ROMie i pracuje w danej chwili na konkretnej. To jest włanie (w uproszczeniu) autoadaptacja. Generalnie zasada jest taka, ze jeli kierowca przez jaki dłuższy czas jedzi dynamicznie to wybierane sš takie mapy wtrysku, które gwarantujš dynamiczna jazdę. Wielu z nas sprawdziło u siebie, ze inaczej jedzie auto, które pogonilimy na maksa parę kilometrów, a inaczej, kiedy jadšc jak emeryt nagle próbujemy pocigać się z kim. Potrzebny jest po prostu czas na zmianę map na inne. Jeżeli teraz komputer zapisze sobie w RAMie, ze ma korzystać z takich a takich map, ze inne parametry sš takie, a nie inne, to czasem te kombinacje zapisane w RAMie sš zabójcze dla nas. Silnik ganie, nie chodzi tak jak trzeba itp. I włanie wtedy pomaga reset kompa, czyli skasowanie zawartoci RAMu. Komputer po uruchomieniu silnika sięga do pamięci RAM, nic tam nie znajduje, automatycznie wchodzi w tryb nazwijmy go awaryjnym i zaczyna uczyć się na nowo kierowcy i samochodu. Po jakim czasie ma już komplet danych w pamięci RAM i z nich korzysta.

A do pamięci EEPROM zapisywane sš błędy, jakie komputer spotka w naszym aucie. Z tym, ze jeli zapisze, ze np. sonda lambda daje złe odczyty to jš odłšczy i nawet jeli ona faktycznie działa to i tak z niej już nie korzysta. Takich przykładów można mnożyć, ale jeli pojawiły się błędy w systemie wtrysku to tylko podłšczenie do testera w ASO umożliwia wykasowanie tych błędów.

Po uruchomieniu silnika autoadaptacja zaczyna się na nowo, ale pamięci RAM i EEPROM sš już czyste.

Napisano

A czy istnieje mozliwosc podpiecia komputera nie w ASO tylko w wlasnym zakresie? Jak rozumiem potrzebny by byl kabel umozliwiajacy podpiecie do PC oraz odpowiedni program. Czy ktos porobowal czegos takiego?

Napisano
  • Autor

> Przytoczę jednego z userów w necie

ok.gif

I to jest konkret waytogo.gif

Napisano

> A czy istnieje mozliwosc podpiecia komputera nie w ASO tylko w

> wlasnym zakresie? Jak rozumiem potrzebny by byl kabel

> umozliwiajacy podpiecie do PC oraz odpowiedni program. Czy ktos

> porobowal czegos takiego?

Wpisz w wyszukiwarkę uniscan albo euroscan albo examiner

Napisano

> zapłon to nie wystarczy odpalić auto i poczekać aż na biegu jałowym

> chodząc włączy się wentylator ponoć to coś daje.

Coś takiego jest do kasowania adaptacji w nowych alfach - trzeba silnik grzac i chlodzic i wogole straszne to jest i na dodatek i tak trzba kompa.

Co do kasowania to dadam tyle, że jeśli coś się zaświeca to z rególy z jakiegoś powodu, jeśli błąd się usunie to czasem od razu kontrolka zgaśnie i zostaje to zanotowane w pamięci kompa (i to się kasuje przez zdjęcie klemy w 1,4 napewno) ale jeśłi mamy jakiś błąd który występuje cały czas to jak zdejmiemy kleme to blad sie wykasuje ale jak podlaczymy znowu prąd to komputer zczyta go znowu i błąd będzie znowu. Czasem w autkach jest tak (i słyszałem że często przy VW) że jak się naprawi np. coś przy poduszce i ABS'ie (nie wiem przy czym jeszcze) to trzeba trochę pojeździć żeby błąd zgasnoł (kilkadziesiąt uruchomień silnika) bo komp wie że usterka została usnnięta ale czeka aż przez jakiś czas nie pojawi się ten sam błąd - jest to o tyle dobre że jak jest problem z poduszką to trzeba mieć pewność że działa i że awaria była ale już nie występuje. Z reguły nikt się nie bawi i jedzie skasować błędy. Jedno jest pewne że jak przyczyna błędu nie zostanie usunięta to wszelkie kasowanie nic nie da bo błędy i tak wrócą, czasem to są tylko kabelki które ktoś np. poruszał i akurat błąd wyskoczył a po resecie już się nie pojawiło ale to niestety wady zbyt mocnej komputeryzacji samochodów, a elektronika niestety w samochodach pracuje w bardzo cięzkich warunkach i tego się raczej nie zmieni.

Ja np. miałem następujące błędy:

- niewłaściwa wartość z potencjomterów przepustnicy

- wartość niewłaściwa czujnika spalania stukowego

- centalka uszkodzona

(przytaczam sens a nie konkretne teksty z examinera)

Co pomogło?

Wyjezdzenie paliwa i zatankowanie na innej stacji - jak sie okazalo to wiele osob wtedy mialo problem z autami tankowanymi w tym okresie na tej stacji bo podobno cos dostalo im sie do paliwa i na stacji o tym wiedzieli bo juz wtedy byl remont ale paliwo trefne sprzedawali nadal, a bylo to stacji BP i dlatego od tamtej pory na tej stacji tankuje tylko jak nie mam innego wyjscia w ramach protestu ale to temat na oddzielny watek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.