Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Układ przeniesienia napędu kilka pytań

Featured Replies

Napisano

Witam mam kilka pytań odnośnie układu przeniesienia napędu a mianowicie:

1 Czy to normalne że po zasprzęgleniu bardziej czuć wibracje silnika ? na wolnych silnik mi się lekko telepie bo obroty w małym zakresie pływają. Po wysprzęgleniu układu prawie tego nie czuć.

2 Jak wrzucam bieg 2 lub 3 ewentualnie ruszam z 1 to czuć moment zazębiania się(i słychać jest takie delikatne basowe łup), muszę delikatnie puszczać sprzęgło aby tego nie było. To raczej nienormalne bo wcześniej tak nie było. Co to może być ?

3 Jak przyśpieszam i przypadkiem mam za niskie obroty np. jadąc na wyższym biegu ktoś się przede mnie wpier... (warszawa więc zdarza się często) zapomnę zredukować to coś mi tam wyje ale słychać tylko pod obciążeniem podczas przyspieszania Co to jest i czy to normalne ?

4 Tak jak już ostatnio pisałem przy max skręconych kołach i ruszaniu coś puka. Może to jest związane z pytaniem nr. 2 ?

Z góry dzięki za pomoc smile.gif

Napisano

Bez punktow smile.gif

Po przeczytaniu pierwsze co mi wpadlo do glowy - sprawdzic przeguby i gumy zawieszenia silnika.

Z tym przyspieszaniem to moze byc tarcza sprzegla - konczy sie i zaczyna slizgac.

Napisano
  • Autor

Dzięki smile.gif

> Z tym przyspieszaniem to moze byc tarcza sprzegla - konczy sie i zaczyna slizgac.

Jak sprawdzałem dając gazu na niskich obrotach to obroty spadały a ktoś kiedyś pisał że jak pójdą do góry a prędkość stoi to sprzęgło... Ale tak czy inaczej trzeba będzie sprawdzić stan sprzęgła...

Napisano

Napisalem konczy sie a nie juz padaka smile.gif

Juz jest cienka, ale jeszcze jako tako dziala, gdy jest zimny silnik moze nie byc objawow, ale nagrzany a wiec i docisk oraz tarcza wtedy moze sie zaczynac slizgac przy raptownym dodaniu gazu na wyzszym biegu. Redukcja i jedzie normalnie, na takim spzregle jeszcze mozna zrobic xkkm.

Napisano

co do pytania nr 1 to fakt ze wibracje maleja moze byc spowodowany tym ze silnik ma lzej sie krecic miedzy innymi dlatego zaleca sie odpalanie silnika z wcisnietym sprzeglem coby mu lzej bylo smile.gif

odpowiedzia na pytanie 2 i 4 moze byc padniety przegub, na 3 nie mam pomyslu spineyes.gif

Pozdro

Napisano
  • Autor

> co do pytania nr 1 to fakt ze wibracje maleja moze byc spowodowany tym ze silnik ma lzej sie krecic

> miedzy innymi dlatego zaleca sie odpalanie silnika z wcisnietym sprzeglem coby mu lzej bylo

> odpowiedzia na pytanie 2 i 4 moze byc padniety przegub, na 3 nie mam pomyslu

> Pozdro

Czytałem ostatnio, że nie powinno się odpalać z wciśniętym sprzęgłem tylko na luzie zeby.GIF Podobno jakieś bardzo duże siły działają wtedy na elementy sprzęgła xD

Napisano

A czy zwrociles uwage ze jak odpalisz auto w duzy mroz to po puszczeniu sprzegla samochod bujnie sie do przodu?? wynika to z tego ze olej w skrzyni jest zbyt gesty zeby wszystko moglo swobodnie pracowac wlasnie dlatego zaleca sie rozruch silnika na luzie z wcisnietym do dechy sprzeglem zeby wyeliminowac opory jakie stwarza skrzynia.

Pozdro

Napisano

> Czytałem ostatnio, że nie powinno się odpalać z wciśniętym sprzęgłem tylko na luzie Podobno jakieś

> bardzo duże siły działają wtedy na elementy sprzęgła xD

No pewnie, że działają. A but na pedale sprzęgła to co?

Bardzo wielka siła, aż się sprężyna talerzowa wygina zlosnik.gif

wink.gif

Napisano
  • Autor

> No pewnie, że działają. A but na pedale sprzęgła to co?

> Bardzo wielka siła, aż się sprężyna talerzowa wygina

Czytałem to a propos kół zamachowych wylatujących przez maskę zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.