Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak sprawdzić korek chłodnicy?

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

W związku z tym, że posiałem oryginalny korek od chłodnicy, zmuszony byłem zanabyć nowy.

Przykładowy obrazek wyglądu korka, na którym jest oznaczenie ciśnienia*

cmt2300_1.jpg

Sprzedawca zapewniał mnie że jest na 1bar, a w związku z tym, że nie ma na nim żadnych oznaczeń pojawia się moje pytanie.

W jaki sposób sprawdzić korek przy jakim ćiśnieniu się (?)rozszczelni?

Pozdrawiam.

* fotografia pochodzi ze strony unto.pl

Napisano

> Witajcie!

> W związku z tym, że posiałem oryginalny korek od chłodnicy, zmuszony byłem zanabyć nowy.

> Przykładowy obrazek wyglądu korka, na którym jest oznaczenie ciśnienia*

> Sprzedawca zapewniał mnie że jest na 1bar, a w związku z tym, że nie ma na nim żadnych oznaczeń

> pojawia się moje pytanie.

> W jaki sposób sprawdzić korek przy jakim ćiśnieniu się (?)rozszczelni?

> Pozdrawiam.

> * fotografia pochodzi ze strony unto.pl

zakrecic na rurke a z drugiej strony podłaczyc cisnienie i dmuchac do 1 bar??

koniec z korkiem włozyc do zbiornika wody.

U mnie w firmie tak sprawdzamy zbiorniki lub układ paliwowy, powietrzny itp. na szczelnosc.

pytanie po co to sprawdzac na korku od chłodnicy

Napisano
  • Autor

> zakrecic na rurke a z drugiej strony podłaczyc cisnienie i dmuchac do 1 bar?? [...]

To jest dobra myśl ok.gif

> pytanie po co to sprawdzac na korku od chłodnicy

A chociażby po to żeby mi chłodnicy nie rozwaliło smile.gif

Napisano

> To jest dobra myśl

> A chociażby po to żeby mi chłodnicy nie rozwaliło

ze heee???

predzej weze wyskocza a nie chłodnica albo zbiornik wyrownawczy wydyma

Napisano

> zakrecic na rurke a z drugiej strony podłaczyc cisnienie i dmuchac do 1 bar??

Popraw mnie, jesli sie myle - ale 1bar to cisnienie z grubsza atmosferyczne. Jakim cudem cos ma zadzialac, jak masz 1 bar w zbiorniku i 1 bar na zewnatrz hmm.gif

Napisano

> Popraw mnie, jesli sie myle - ale 1bar to cisnienie z grubsza atmosferyczne. Jakim cudem cos ma

> zadzialac, jak masz 1 bar w zbiorniku i 1 bar na zewnatrz

A jak pompujesz koła to manometr pokazuje na początku 1 bar czy 0 ? Przyjmuje się ze ciśnienie atmosferyczne to początek skali.

Napisano

> Popraw mnie, jesli sie myle - ale 1bar to cisnienie z grubsza atmosferyczne. Jakim cudem cos ma

> zadzialac, jak masz 1 bar w zbiorniku i 1 bar na zewnatrz

znaczy próżnia jest 0 ? yikes.gifyikes.gifyikes.gif

Napisano

> A jak pompujesz koła to manometr pokazuje na początku 1 bar czy 0 ? Przyjmuje się ze ciśnienie

> atmosferyczne to początek skali.

Kolo nie jest zbiornikiem sztywnym, jak ma to miejsce w przypadku zbiorniczka wyrownawczego.

Po pierwsze - cisnienie to nic innego, jak jednostka sily na powierzchnie. Jesli dzialam z identycznym cisnieniem na zaworek zbiorniczka, z cisnieniem panujacym w zbiorniczku, jakim prawem zaworek ma zadzialac?

Po drugie - woda wrze w temp. okolo 100 *C (w zaleznosci od cisnienia oczywiscie). Dodatek, ktory podnosi temperature cieczy chlodzacej w aucie troszke ta temperature podnosi, alejest etz jeszcze cisnienie w zbiorniczku, ktore podnosi ta temperature dalej. Stad jesli w obecnych czasach temperatura wrzenia cieczy to okolo 120-130*C, logicznym jest, ze cisnienie panujace w zbiorniczku jest wyzsze od 1bara, i w momencie w ktorym zaworek wywala, cisnienie w zbiorniku jest wyzsze od atmosferycznego. ZTCP to typowa wartosci jest 1.4 bara - ale tu sie moge mylic hmm.gif.

Po prostu zmierzam do tego, ze zaworek jest na wiecej niz 1 bar i tyle biglaugh.gif.

Napisano
  • Autor

> [...] zbiornik wyrownawczy wydyma

Zbiorniczek wyrównawczy mam zintegrowany z chłodnicą i ten korek to jedyne zabezpieczenie jakie mam w całym układzie.

Napisano
  • Autor

> ZTCP to typowa wartosci jest 1.4 bara - ale tu sie moge mylic

> Po prostu zmierzam do tego, ze zaworek jest na wiecej niz 1 bar i tyle .

Wg instrukcji mojego auta ciśnienie przy jakim sprawdza się szczelność układu chłodzenia to 0,99bar ciśnienia względnego, a przy 1.0bar ciśnienia względnego korek ma popuszczać smile.gif

Edit:

Koła też pompujemy ciśnieniem względnym ok.gif

Napisano

> Wg instrukcji mojego auta ciśnienie przy jakim sprawdza się szczelność układu chłodzenia to 0,99bar

> ciśnienia względnego, a przy 1.0bar ciśnienia względnego korek ma popuszczać

Czyli absolutnego ~2 barow ok.gif.

Moze faktycznie troche niepotrzebnie sie przyczepilem, bo nie ma co szukac dziury w calym w czyms, co wszyscy rozumieja w ten sam sposob.

Po prostu - ktos powiedzial, ze zarabia 1000pln, a ja to odebralem, ze brutto, mimo, ze domyslnie kazdy (oprocz mnie) w watku przyjal, ze to wartosc netto biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.